Снимка: © Getty Images

Бивш високопоставен служител от Северна Корея с 30-годишен стаж в шпионската агенция в страната разкри редица тайни на комунистическия режим на Ким Чен-ун.

Ким Кук-сонг, който преди няколко години е избягал в Южна Корея, даде интервю пред BBC, в което разказа как лидерът на страната му е поръчвал убийства на бегълци, продажба на наркотици и незаконна търговия с оръжия с Иран.

Изявлението на Ким е първото, в което полковник, близък до властта в Пхенян, решава да разкрие подробности за работата на шпионските мрежи на Ким Чен-ун. Той е избягал на юг през 2014, защото се е страхувал за живота си и това на своето семейство.

Последните му години на топ позиция в разузнавателните служби съвпадат с ранните етапи от кариерата на Ким Чен-ун. Бившият служител описва лидера като млад мъж, готов да се докаже като „войник“.

Северна Корея сформира нова шпионска агенция през 2009 г., когато Ким е гласен за наследник на баща си, който е получил инфаркт. Шеф на бюрото става Ким Йонг-чол, който остава един от най-важните съюзници на настоящия лидер. Полковник Ким Кук-сонг разкрива, че през май 2009 е получил нареждане да сформира „терористичен екип“, който да извърши убийство на високопоставен служител, избягал в Южна Корея.

„За Ким Чен-ун това беше акт, с който да задоволи върховния лидер – баща му“, казва Кук-сонг пред BBC. „Терористичният екип преследваше тайно Хуанг Янг-йоп. Лично аз дирижирах и изпълних задачата“.

Убитият е бил един от най-влиятелните хора в Пхенян, определян за ключов архитект на политиката на Северна Корея. Бягството му през 1997 кара семейство Ким да пожелае отмъщение. Плановете обаче се объркват и двама представители на севернокорейската армия са задържани и осъдени на по 10 години затвор в Сеул след убийството. Властите в Пхенян отричат и до днес, че са отговорни.

„В Северна Корея тероризмът е политически инструмент за протекция на високото достойнство на Ким Чен-ир и Ким Чен-ун“, казва Кук-сонг.

Това не е всичко – през 2010 южнокорейски кораб е потопен, след като е ударен от торпедо. 46 души загиват, а Пхенян отрича участие в инцидента. През ноември същата година десетки артилерийски снаряди от Северна Корея обстрелват южнокорейския остров Йонпьонг. Загиват двама войници и двама цивилни.

Дълго време се води дискусия чия е била заповедта за атаките. Ким Кук-сонг твърди, че не е бил пряк участник в тях, но знае, че те няма как да са възможни без одобрението на големия лидер. „Дори когато строиш път в Северна Корея, пак ти трябва директно нареждане от върховния водач“, казва той.

Бившият служител на разузнаването разказва, че една от големите му отговорности била да изгради стратегии за „справяне с Южна Корея“.

„Имаше много случаи, в които пращах шпиони на юг и изпълнявахме мисии чрез тях. При една от тях наш човек беше назначен на работа в президентството на Южна Корея. Случи се в началото на 90-те. И след като прекара там 5-6 години, се завърна напълно свободно и започна работа в офис на партията в Северна Корея“, разказва той.

„Мога да ви кажа със сигурност, че Пхенян играе активна роля в редица граждански организации и важни институции в Южна Корея“, твърди Кук-сонг.

Според него Северна Корея е една от най-бедните и изолирани страни, но Ким Чен-ун е имал специален метод, с който да се справя при тежки кризи. Наскоро лидерът отново обяви такаа.

В миналото, разказва Кук-сонг, Ким Чен-ун му е давал преки инструкции „да набере фондове“ за него. Това означавало да продава нелегално дрога. „След като ми възложи задачата, вкарах нелегално трима чужденци, изградихме база в един тренировъчен лагер в комуникационен офис 715 и започнахме производство. Тук говорим за кристали. След това ги продавахме, а кешът носехме директно на върховния лидер Ким Чен-ир – бащата на Ким Чен-ун (б.а. – починал през 2011 г.).

Северна Корея има дълга история на производство на наркотици – основно хероин и опиум. През 90-те всички пари от тях отиват при лидерите, които си купуват вили, автомобили, храна и луксозни предмети. Междувременно стотици хиляди граждани на страната в последното десетилетие на миналия век са загинали заради недостиг на хранителни продукти.

Според Ким Кук-сонг друг основен приход на бърз кеш била нелегалната търговия с оръжие с Иран, организирана от неговото бюро.

Полковникът се ползвал с привилегии в страната си – бил му осигурен луксозен Mercedes, получил и разрешение да пътува свободно в чужбина, за да набира „фондове“ за лидера. Твърди, че продавал редки метали и въглища, за да трупа богатство, което връщал с куфарче в Северна Корея.

Политическите му връзки му помогнали да премине през няколко различни агенции в разузнаването, но именно тези връзки поставили него и семейството му под заплаха.

Малко след като се качва на политическия трон през 2011, Ким Чен-ун решава да отстрани тези, които представляват заплаха за управлението му, разказва полковникът. Така бил убит чичото на лидера Янг Сонг-тек – баща на Ким Чен-ир, който бил определян като управляващия в сянка.

„Бях повече от изненадан. Почувствах опасност за живота си. Знаех, че повече нямам място в Северна Корея“, казва Кук-сонг. Когато разбира за екзекуцията на чичото на Ким Чен-ун, той се намира в чужбина. Оттам подготвя план за бягство заедно със семейството си. Няколко години след това те преминават границата и оттогава насам живеят в Южна Корея. В страната има над 30 хиляди бегълци от режима на север.

„Оттук нататък ще бъда по-активен в опита да помагам на моите сънародници да се освободят от диктатурата и да се насладят на истинската свобода“, казва Кук-сонг пред BBC.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална