Наркотици и тероризъм: Бивш служител на Ким Чен-ун разкри тайни за режима в Северна Корея Снимка: © Getty Images

Бивш високопоставен служител от Северна Корея с 30-годишен стаж в шпионската агенция в страната разкри редица тайни на комунистическия режим на Ким Чен-ун.

Ким Кук-сонг, който преди няколко години е избягал в Южна Корея, даде интервю пред BBC, в което разказа как лидерът на страната му е поръчвал убийства на бегълци, продажба на наркотици и незаконна търговия с оръжия с Иран.

Изявлението на Ким е първото, в което полковник, близък до властта в Пхенян, решава да разкрие подробности за работата на шпионските мрежи на Ким Чен-ун. Той е избягал на юг през 2014, защото се е страхувал за живота си и това на своето семейство.

Последните му години на топ позиция в разузнавателните служби съвпадат с ранните етапи от кариерата на Ким Чен-ун. Бившият служител описва лидера като млад мъж, готов да се докаже като „войник“.

Северна Корея сформира нова шпионска агенция през 2009 г., когато Ким е гласен за наследник на баща си, който е получил инфаркт. Шеф на бюрото става Ким Йонг-чол, който остава един от най-важните съюзници на настоящия лидер. Полковник Ким Кук-сонг разкрива, че през май 2009 е получил нареждане да сформира „терористичен екип“, който да извърши убийство на високопоставен служител, избягал в Южна Корея.

„За Ким Чен-ун това беше акт, с който да задоволи върховния лидер – баща му“, казва Кук-сонг пред BBC. „Терористичният екип преследваше тайно Хуанг Янг-йоп. Лично аз дирижирах и изпълних задачата“.

Убитият е бил един от най-влиятелните хора в Пхенян, определян за ключов архитект на политиката на Северна Корея. Бягството му през 1997 кара семейство Ким да пожелае отмъщение. Плановете обаче се объркват и двама представители на севернокорейската армия са задържани и осъдени на по 10 години затвор в Сеул след убийството. Властите в Пхенян отричат и до днес, че са отговорни.

„В Северна Корея тероризмът е политически инструмент за протекция на високото достойнство на Ким Чен-ир и Ким Чен-ун“, казва Кук-сонг.

Това не е всичко – през 2010 южнокорейски кораб е потопен, след като е ударен от торпедо. 46 души загиват, а Пхенян отрича участие в инцидента. През ноември същата година десетки артилерийски снаряди от Северна Корея обстрелват южнокорейския остров Йонпьонг. Загиват двама войници и двама цивилни.

Дълго време се води дискусия чия е била заповедта за атаките. Ким Кук-сонг твърди, че не е бил пряк участник в тях, но знае, че те няма как да са възможни без одобрението на големия лидер. „Дори когато строиш път в Северна Корея, пак ти трябва директно нареждане от върховния водач“, казва той.

Бившият служител на разузнаването разказва, че една от големите му отговорности била да изгради стратегии за „справяне с Южна Корея“.

„Имаше много случаи, в които пращах шпиони на юг и изпълнявахме мисии чрез тях. При една от тях наш човек беше назначен на работа в президентството на Южна Корея. Случи се в началото на 90-те. И след като прекара там 5-6 години, се завърна напълно свободно и започна работа в офис на партията в Северна Корея“, разказва той.

„Мога да ви кажа със сигурност, че Пхенян играе активна роля в редица граждански организации и важни институции в Южна Корея“, твърди Кук-сонг.

Според него Северна Корея е една от най-бедните и изолирани страни, но Ким Чен-ун е имал специален метод, с който да се справя при тежки кризи. Наскоро лидерът отново обяви такаа.

В миналото, разказва Кук-сонг, Ким Чен-ун му е давал преки инструкции „да набере фондове“ за него. Това означавало да продава нелегално дрога. „След като ми възложи задачата, вкарах нелегално трима чужденци, изградихме база в един тренировъчен лагер в комуникационен офис 715 и започнахме производство. Тук говорим за кристали. След това ги продавахме, а кешът носехме директно на върховния лидер Ким Чен-ир – бащата на Ким Чен-ун (б.а. – починал през 2011 г.).

Северна Корея има дълга история на производство на наркотици – основно хероин и опиум. През 90-те всички пари от тях отиват при лидерите, които си купуват вили, автомобили, храна и луксозни предмети. Междувременно стотици хиляди граждани на страната в последното десетилетие на миналия век са загинали заради недостиг на хранителни продукти.

Според Ким Кук-сонг друг основен приход на бърз кеш била нелегалната търговия с оръжие с Иран, организирана от неговото бюро.

Полковникът се ползвал с привилегии в страната си – бил му осигурен луксозен Mercedes, получил и разрешение да пътува свободно в чужбина, за да набира „фондове“ за лидера. Твърди, че продавал редки метали и въглища, за да трупа богатство, което връщал с куфарче в Северна Корея.

Политическите му връзки му помогнали да премине през няколко различни агенции в разузнаването, но именно тези връзки поставили него и семейството му под заплаха.

Малко след като се качва на политическия трон през 2011, Ким Чен-ун решава да отстрани тези, които представляват заплаха за управлението му, разказва полковникът. Така бил убит чичото на лидера Янг Сонг-тек – баща на Ким Чен-ир, който бил определян като управляващия в сянка.

„Бях повече от изненадан. Почувствах опасност за живота си. Знаех, че повече нямам място в Северна Корея“, казва Кук-сонг. Когато разбира за екзекуцията на чичото на Ким Чен-ун, той се намира в чужбина. Оттам подготвя план за бягство заедно със семейството си. Няколко години след това те преминават границата и оттогава насам живеят в Южна Корея. В страната има над 30 хиляди бегълци от режима на север.

„Оттук нататък ще бъда по-активен в опита да помагам на моите сънародници да се освободят от диктатурата и да се насладят на истинската свобода“, казва Кук-сонг пред BBC.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тясно партийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023