Шефът на ДАНС обяви, че разследва бивш съветник на Кирил Петков за теч на данни към Скопие

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви пред Народното събрание, че има досъдебно производство срещу съветник на бившия премиер Кирил Петков за предполагаемо изтичане на информация към Република Северна Македония.

Тончев реагира на въпрос на "Възраджане", които явно бяха запознати със случая предварително и директно го насочиха да отговори дали са "пращани ли са мейли, скришом от български служители към такива на РСМ, предоставяни ли са им секеретни документи, давана ли им е друга информация и извършено ли е друго предателство".

"По случая има образувано досъдебно производство. Само мога да кажа, че в рамките на правомощията на ДАНС е установен случай, в който съветник към министър-председателя е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на РСМ", каза Тончев, без да дава повече детайли.

Тончев не даде името на проверявания служител, нито какъв тип информация се предполага, че "съгласувана".

Впоследствие не потвърди, но и не отрече подхвърлянето на Тошко Йорданов, че става дума за външнополитическия съветник на Петков Весела Чернева.

Изказването му веднага беше подето от депутатите на "Възраждане", особено Цончо Ганев, който се развика срещу седящите до него народни представители на ПП с думите "Шпиони, това сте вие всичките".

Тончев обяви още, че разследваното лице е "единствено на неговия служебен компютър е извършило специално изтриване, което благодарение на служителите на агенцията беше възстановено".

"Поведението на някои от министрите в редовния кабинет (т.е. на Петков) определено не защитаваха националния интерес. Определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с досъдебното производство - всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза той.

Кирил Петков и Асен Василев не бяха в пленарната зала, за да реагират на твърденията.

По-рано Тончев неколкократно атакува лидерите на ПП заради изтеклия запис от Радостин Василев (повод шефовете на службите за сигурност да бъдат повикани на изслушване).

Той отрече да има законово изискване за съгласуване на кандидатите за ръководители на ДАНС, ДАР или Военното разузнаване с чужди посолства и обяви, че изтеклият запис "уврежда репутацията на българските служби".

"Опитите за дискредитиране на институциите, насаждането на несигурност и разделянето на обществото е елемент от хибридните влияния и операции за зловредни влияния, в това число и на Москва", каза още Пламен Тончев.

На въпрос на ГЕРБ дали някога е усещал недоверие от страна на Петков и Василев в годините, в които неговият и техните мандати съвпаднаха във властта, Тончев отговори:

"Недоверие е доста силна дума, по-скоро неразбиране по отношение на функционирането на службата за сигурност. Неразбиране, включително за функциите на агенцията и необходимостта за осигуряване на финансов ресурс. Многократно бях критикуван за 30% непопълненост на състава. Друг е въпросът, ако назначим тези хора, къде ще ги настаним".

Доста по-сдържано говореше директорът на Военното разузнаване Венелин Венев, който напомни, че службата му е деполитизирана и не може да си позволи да критикува парламентарни партии. Той единствено призова за внимателен тон на дебата в НС "предвид хората, които работят за службата зад граница - мерят по 4 пъти на ден радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да идете в бомбоубежищата или да сложите противогазите".

Венев обяви още, че "Тези хора приемат нещата лично и по-емоционално. Оттам пада мотивацията и се налага да взимам мерки и да успокоявам тях и техните семейства".

Председателят на ДАР Антоан Гечев на свой ред реши да нападне не ПП, а ГЕРБ за това, че до 2021 г. службата е работила "само от 9 до 5", а няколко служители са се редили на опашка, за да ползват един компютър.

"Разузнаването през 2021 г. се водеше само от 9 до 5, и само в работни дни. Приемайте го както решите. Няма да критикувам, такава е била визията, така са разбирали нещата рпедходни ръководители. В празнични и почивни дни в агенцията имаше охрана", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024