Шефът на ДАНС обяви, че разследва бивш съветник на Кирил Петков за теч на данни към Скопие

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви пред Народното събрание, че има досъдебно производство срещу съветник на бившия премиер Кирил Петков за предполагаемо изтичане на информация към Република Северна Македония.

Тончев реагира на въпрос на "Възраджане", които явно бяха запознати със случая предварително и директно го насочиха да отговори дали са "пращани ли са мейли, скришом от български служители към такива на РСМ, предоставяни ли са им секеретни документи, давана ли им е друга информация и извършено ли е друго предателство".

"По случая има образувано досъдебно производство. Само мога да кажа, че в рамките на правомощията на ДАНС е установен случай, в който съветник към министър-председателя е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с гражданин на РСМ", каза Тончев, без да дава повече детайли.

Тончев не даде името на проверявания служител, нито какъв тип информация се предполага, че "съгласувана".

Впоследствие не потвърди, но и не отрече подхвърлянето на Тошко Йорданов, че става дума за външнополитическия съветник на Петков Весела Чернева.

Изказването му веднага беше подето от депутатите на "Възраждане", особено Цончо Ганев, който се развика срещу седящите до него народни представители на ПП с думите "Шпиони, това сте вие всичките".

Тончев обяви още, че разследваното лице е "единствено на неговия служебен компютър е извършило специално изтриване, което благодарение на служителите на агенцията беше възстановено".

"Поведението на някои от министрите в редовния кабинет (т.е. на Петков) определено не защитаваха националния интерес. Определено не защитаваха националния интерес. Самият пример, който дадох с досъдебното производство - всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител", каза той.

Кирил Петков и Асен Василев не бяха в пленарната зала, за да реагират на твърденията.

По-рано Тончев неколкократно атакува лидерите на ПП заради изтеклия запис от Радостин Василев (повод шефовете на службите за сигурност да бъдат повикани на изслушване).

Той отрече да има законово изискване за съгласуване на кандидатите за ръководители на ДАНС, ДАР или Военното разузнаване с чужди посолства и обяви, че изтеклият запис "уврежда репутацията на българските служби".

"Опитите за дискредитиране на институциите, насаждането на несигурност и разделянето на обществото е елемент от хибридните влияния и операции за зловредни влияния, в това число и на Москва", каза още Пламен Тончев.

На въпрос на ГЕРБ дали някога е усещал недоверие от страна на Петков и Василев в годините, в които неговият и техните мандати съвпаднаха във властта, Тончев отговори:

"Недоверие е доста силна дума, по-скоро неразбиране по отношение на функционирането на службата за сигурност. Неразбиране, включително за функциите на агенцията и необходимостта за осигуряване на финансов ресурс. Многократно бях критикуван за 30% непопълненост на състава. Друг е въпросът, ако назначим тези хора, къде ще ги настаним".

Доста по-сдържано говореше директорът на Военното разузнаване Венелин Венев, който напомни, че службата му е деполитизирана и не може да си позволи да критикува парламентарни партии. Той единствено призова за внимателен тон на дебата в НС "предвид хората, които работят за службата зад граница - мерят по 4 пъти на ден радиацията в Украйна, за да имаме време да ви кажем да идете в бомбоубежищата или да сложите противогазите".

Венев обяви още, че "Тези хора приемат нещата лично и по-емоционално. Оттам пада мотивацията и се налага да взимам мерки и да успокоявам тях и техните семейства".

Председателят на ДАР Антоан Гечев на свой ред реши да нападне не ПП, а ГЕРБ за това, че до 2021 г. службата е работила "само от 9 до 5", а няколко служители са се редили на опашка, за да ползват един компютър.

"Разузнаването през 2021 г. се водеше само от 9 до 5, и само в работни дни. Приемайте го както решите. Няма да критикувам, такава е била визията, така са разбирали нещата рпедходни ръководители. В празнични и почивни дни в агенцията имаше охрана", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов се учуди на "морала" зад кандидатурата на Антон Хекимян

Трифонов уличи бившия си колега, че "проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство"

11:37 - 25.09.2023

Капсула на НАСА с "най-опасната скала в Слънчевата система" кацна на Земята

Учените ще изследват проба от астероида Бенну, който може да се сблъска със Земята вбъдеще

11:26 - 25.09.2023

bTV се разграничи от Хекимян и обяви мерки за защита на "името и репутацията" си по време на кампанията

Медията ще използва външна компания за оценка на обективността

11:18 - 25.09.2023

Васил Терзиев за кандидата Хекимян: Опитите на журналисти да влизат в политиката не свършват добре

"За да работи добре едно демократично общество, трябва да има "китайска стена" между медиите и политиката"

10:46 - 25.09.2023

Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София

Доскорошният директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV напусна телевизията само преди няколко дни

10:01 - 25.09.2023

Без тестове върху животни: Garnier е официално сертифициран от Cruelty Free International

Това е голяма стъпка не само за Garnier, но и за индустрията за красота като цяло

09:55 - 25.09.2023

ГЕРБ най-после ще обяви кандидата си за кмет на София

В 10 ч. кандидатите на ГЕРБ ще се регистрират за изборите

08:56 - 25.09.2023

Сценаристите в Холивуд постигнаха успех след 146 дни стачка

Авторите ще получават повече пари според успеха на сериалите си

08:26 - 25.09.2023

Последният бос на Коза Ностра почина 8 месеца след като беше заловен

Организаторът на убийствата на Фалконе и Борселино е починал на 61 г.

07:58 - 25.09.2023