Отказът на председателя на парламента Ива Митева да свика извънредно заседание на парламента в понеделник или вторник постави на дневен ред въпроса дали депутатите ще могат да приемат още законопроекти, преди президентът да ги разпусне. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще назначи служебно правителство и ще разпусне 46-ото НС на 16 септември - четвъртък.

Радев вече обяви, че парламентарните избори ще съвпаднат с първия тур на президентските на 14 ноември. Според Конституцията – избори за парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния. В Изборния кодекс е записано, че те трябва да са „не по-късно от 60 дни“ след разпускането. 

Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова каза пред БНТ, че е било необходимо президентът да разпусне Народното събрание в сряда, 15 септември. Точно тогава е насрочено редовното заседание на парламента, в което депутатите трябва да гласуват на второ четене промени в закона, които ще извадят Бюрото за защита на свидетелите от структурата на главния прокурор и ще го преместят в Министерството на правосъдието.

Отделно народните представители се скараха за закриването на спецсъдилищата и реформата, предложена от „Демократична България“, дори не мина на първо четене в Правната комисия. Така тя може да остане отново за разглеждане чак в 47-ото Народно събрание.

В неделя председателят на парламента Ива Митева заяви, че няма да свика извънредно заседание, на което да се гледа преместването на Бюрото на Иван Гешев, въпреки че депутатите от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" събраха подписи за заседанието два дни по-рано. Причината, обявена от Митева, беше, че няма доклад от трана на Комисията по правни въпроси, който трябва да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Така би се нарушил правилникът на НС.

Мая Манолова и Арман Бабикян от ИБГНИ казаха, че Митева нарушава Конституцията, тъй като не се съобразява с волята на народните представители, а съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова за извънредно заседание заради съдебната реформа.

„Правилото е председателят да свика Народното събрание на заседание. Конституцията допуска и други субекти освен председателя да проявят инициатива. В Правилника е прието, че ако една пета от депутатите го поискат, то трябва да се свика в 7-дневен срок. Подобни случаи има, когато депутатите са във ваканция. Но когато следващото редовно заседание е планирано в сряда, то председателят трябва да свика извънредното в понеделник или вторник“, обясни доц. Киселова.

Тя заяви, че и в сряда няма да са минали 72 часа от представяне на доклада на Правната комисия на народните представители, което означава, че „отиваме към четвъртък и промените най-вероятно няма да бъдат разгледани“.

Чл. 99., ал. 5 от Конституцията гласи, че първо се назначава служебно правителство. Трябва да бъдат събрани декларации от бъдещите служебни министри на Румен Радев, които могат да останат и в сегашния състав. Вторият указ е за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори.

„Депутатите пропуснаха много шансове, всеки ден имаше възможност да се работи, а сега да се спори за един ден и да се правят опити за съдебна реформа, ми се струва част от политическата кампания“, добави тя.

46-ият парламент прие само 3 закона – за актуализациите на държавния бюджет, НЗОК и пенсиите.

„Всички искат да са опозиция на президента и служебното правителство. Вместо да се концентрират в законотворчество, 1 месец нямаше комисии, перманентно се упражнява контрол над служебното правителство и в последните часове и дни казват, че не им стига един ден. Приличат ми на онези студенти, които казват: „Ех, ако имах още един ден, щях да съм подготвен и за този въпрос на изпита“. Сега партиите ще се явят на „ликвидационен изпит“ през есента“, каза доц. Киселова.

„Едните ще критикуват президента, че не е дал допълнителния ден, другите – че се бави умишлено. Очаквах председателят на парламента да свика извънредно заседание днес или утре, за да не вкарат президента в приключение, защото е излишно“, добави тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър