Отказът на председателя на парламента Ива Митева да свика извънредно заседание на парламента в понеделник или вторник постави на дневен ред въпроса дали депутатите ще могат да приемат още законопроекти, преди президентът да ги разпусне. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще назначи служебно правителство и ще разпусне 46-ото НС на 16 септември - четвъртък.

Радев вече обяви, че парламентарните избори ще съвпаднат с първия тур на президентските на 14 ноември. Според Конституцията – избори за парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния. В Изборния кодекс е записано, че те трябва да са „не по-късно от 60 дни“ след разпускането.

Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова каза пред БНТ, че е било необходимо президентът да разпусне Народното събрание в сряда, 15 септември. Точно тогава е насрочено редовното заседание на парламента, в което депутатите трябва да гласуват на второ четене промени в закона, които ще извадят Бюрото за защита на свидетелите от структурата на главния прокурор и ще го преместят в Министерството на правосъдието.

Отделно народните представители се скараха за закриването на спецсъдилищата и реформата, предложена от „Демократична България“, дори не мина на първо четене в Правната комисия. Така тя може да остане отново за разглеждане чак в 47-ото Народно събрание.

В неделя председателят на парламента Ива Митева заяви, че няма да свика извънредно заседание, на което да се гледа преместването на Бюрото на Иван Гешев, въпреки че депутатите от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" събраха подписи за заседанието два дни по-рано. Причината, обявена от Митева, беше, че няма доклад от трана на Комисията по правни въпроси, който трябва да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Така би се нарушил правилникът на НС.

Мая Манолова и Арман Бабикян от ИБГНИ казаха, че Митева нарушава Конституцията, тъй като не се съобразява с волята на народните представители, а съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова за извънредно заседание заради съдебната реформа.

„Правилото е председателят да свика Народното събрание на заседание. Конституцията допуска и други субекти освен председателя да проявят инициатива. В Правилника е прието, че ако една пета от депутатите го поискат, то трябва да се свика в 7-дневен срок. Подобни случаи има, когато депутатите са във ваканция. Но когато следващото редовно заседание е планирано в сряда, то председателят трябва да свика извънредното в понеделник или вторник“, обясни доц. Киселова.

Тя заяви, че и в сряда няма да са минали 72 часа от представяне на доклада на Правната комисия на народните представители, което означава, че „отиваме към четвъртък и промените най-вероятно няма да бъдат разгледани“.

Чл. 99., ал. 5 от Конституцията гласи, че първо се назначава служебно правителство. Трябва да бъдат събрани декларации от бъдещите служебни министри на Румен Радев, които могат да останат и в сегашния състав. Вторият указ е за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори.

„Депутатите пропуснаха много шансове, всеки ден имаше възможност да се работи, а сега да се спори за един ден и да се правят опити за съдебна реформа, ми се струва част от политическата кампания“, добави тя.

46-ият парламент прие само 3 закона – за актуализациите на държавния бюджет, НЗОК и пенсиите.

„Всички искат да са опозиция на президента и служебното правителство. Вместо да се концентрират в законотворчество, 1 месец нямаше комисии, перманентно се упражнява контрол над служебното правителство и в последните часове и дни казват, че не им стига един ден. Приличат ми на онези студенти, които казват: „Ех, ако имах още един ден, щях да съм подготвен и за този въпрос на изпита“. Сега партиите ще се явят на „ликвидационен изпит“ през есента“, каза доц. Киселова.

„Едните ще критикуват президента, че не е дал допълнителния ден, другите – че се бави умишлено. Очаквах председателят на парламента да свика извънредно заседание днес или утре, за да не вкарат президента в приключение, защото е излишно“, добави тя.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.