"Нашето дете е живо, защото живее в трима души": Историята на Янка Морчева и каузата на донорството трогнаха зрителите на "Стани богат"

Последният епизод на "Стани богат" ще бъде запомнен като едно от най-силните и трогателни предавания благодарение на историята на Янка Морчева.

Жената от великотърновското село Леденик разказа, че причината да участва в играта е желанието ѝ да събере пари за паметна плоча на своя покоен внук и да отправи призив в подкрепа на донорството на органи.

21-годишният ѝ внук е изпаднал в мозъчна смърт на 7 март 2022 г. Семейството е решило да дари органите му и така лекарите успяват да спасят живота на трима нуждаещи се пациенти.

  • "Дойдох тук, за да можем да му направим паметна плоча - достойна като за ангелче. Но въпреки че на гроба му ще има плоча, аз знам, че нашето дете е живо. Живо е, защото живее в трима човека. Зная само едно: когато прегърна някой от тях, аз ще прегърна него", каза още Янка Морчева.
  • "Защо когато органите на човек са в състояние да спасят друг, близките му не го оставят да живее в някого? Така разбирам аз Възкръсването. Не да чакаме някога ние да възкръснем", каза още възрастната жена.

Тя изрази благодарност както към предаването, така и към публиката за помощта и изрази надежда, че повече хора ще разберат, че "трябва така да постъпваме - умно, разумно, по човешки".

"Нима лекарите не вършат същото? Пожарникарите спасяват живот. Спасителите спасяват живот. Нима ние, обикновените хора, не можем да направим това, когато имаме възможност? Можем. Просто се иска да си преглътнем сълзите, сърцето ни да подейства по друг начин. Да послушаме разума. И да постъпим правилно", каза още тя.

Морчева е работила като библиотекар и организатор на читалищна дейност.

Морчева успя да стигне до печалба от 3000 лв. с отговорите на въпросите в състезанието.

Проблемът с липсата на донори и нуждата от насърчаване на трансплантациите е от особено голямо значение в България.

Листата на чакащите за животоспасяващи операции в страната е толкова дълга, че обрича голяма част от пациентите.

В същото време - потенциалните донори, т.е. хора в мозъчна смърт с годни за трансплантация органи, не са малко. Но не се идентифицират навреме, или близките им не се съгласяват да ги дарят.

  • България е на последно място в ЕС по донори на глава от населението - по-малко от 3 на 1 млн. души, при 18.4 на милион в останалите страни от съюза.
  • Причините за този проблем са свързани не само с колебанията на близките, но и с липсата на добра организация между болниците в страната и донорските бази.
  • Covid-пандемията също се отрази негативно - през 2020 г. имаше само 4 донорски ситуации за цяла година, а през 2021 г. те са 23 при над 1000 души в списъка на чакащите трансплантация.

Каузата в подкрепа на донорството беше един от мотивите зад успешната експедиция на Стефан и Максим Иванови през Атлантическия океан през 2020 г.

Режисьорът Стефан Командарев (дипломиран лекар) също създаде филм, посветен на насърчаването на трансплантациите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023