Новият филм на Стефан Командарев, "Живот от живота", с двойна премиера през септември

Новият документален филм на Стефан Командарев - "Живот от живота", посветена на донорството у нас, ще има премиера на 11 септември, в рамките на Sofia Summer Fest, съобщават организаторите на фестивала. На 13 септември "Живот от живота" ще бъде показан и в Дома на киното в рамките на фестивала Sofia DocuMENTAL.

"Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си - и документални и игрални.

За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България - очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота". Така Стефан Командарев описва мотивацията си да се захване с въпросната тематика. Целта на "Живот от живота" е да насочи вниманието към тъжната статистика и да я промени.

Новият филм на Стефан Командарев, "Живот от живота", с двойна премиера през септември

Във филма участват Георги Пеев, Неделчо Гарджаров, проф. д-р Вилиян Платиканов (който е автор и на музиката), Йордан Пенчев, София Пенчева, JahOne (Йоан Ценков), Марияна Резова, Ангел Трендафилов - Ачо, д-р Незабравка Чилингирова, доц. д-р Чавдар Бъчваров, д-р Валентин Маринчев, д-р Николай Младенов. Сценаристи са Теодора Стоилова-Дончева и Стефан Командарев. Оператор е Веселин Христов, а монтажът е на Нина Алтъпармакова.

Днес България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население, четем в описанието на "Живот от живота". Към 4 юни 2021 г. броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. Зад тази цифра се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора. И на техните семейства. В България, в която беше направена първата в Източна Европа трансплантация на сърце (1986 г.), днес тези операции са малко и с всяка година стават все по-малко.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023