Снимка: © Getty Images

Наследникът на технологичния гигант Samsung Лий Дже-йонг беше освободен предсрочно от затвора в Южна Корея под условие. Той прекара зад решетките 207 дни – малко над половината от присъдата за подкупи и злоупотреба с влияние, която получи през януари 2021.

Делото включва и бившия президент на страната Парк Кън Хе, която е в затвора по обвинения в корупция.

Samsung Electronics е основана от дядото на Дже-йонг, а сега той е вицепрезидент и фактически собственик на компанията от 2014 г. насам.

„Създадох толкова много тревоги на хората. Дълбоко се извинявам. Чувам критиките и тревогите, виждам високите очаквания към мен. Ще продължавам да работя усърдно“, заяви Лий след излизането си от затвора.

53-годишният бизнесмен получи присъда от 2 г. и половина преди седем месеца (към нея влиза излежаната от него една година през 2017). Той бе обвинен, че е платил 43 милиарда корейски вона (37,7 млн. долара) на две неправителствени организации, управлявани от негова приятелка – Чой Сун-сил. Именно тя е била връзката на Лий с президента Кън Хе.

Целта на наследника на Samsung е била в замяна да получи политическа подкрепа. Част от споразумението е спорното сливане на две дъщерни дружества на технологичния гигант през 2015, които помогнали на Лий да установи „плавно наследяване“ на бизнеса от баща му Лий Кун-хи, който почина миналата година.

Корупционният скандал свали от власт бившия президент на Южна Корея – Пак Кън Хе, която беше първата жена, управлявала страната (2013-2017). Според съда Лий редовно ѝ давал подкупи и я подтиквал да използва влиянието си, за да му помогне да спечели правителствена подкрепа за сливането. Той се нуждаеше от одобрение от Националния пенсионен фонд. Дже-йонг беше обвинен в даване на подкупи и укриване на престъпления на стойност 7,8 млн. долара. 

Министърът на правосъдието на страната е взел решение Лий да бъде освободен, след като са били „преценени ефектите на пандемията върху икономиката на Южна Корея и глобалните пазари“.

Условието е петгодишно бизнес ограничение. Все още не е ясно дали той ще може да управлява Samsung, ако не получи пълно освобождаване. Освен това Дже-йонг ще се нуждае от одобрение за всяко свое пътуване в чужбина.

Съдебните му битки започнаха още през 2017, когато беше осъден, след като предложи милиони долари на Пак Кън Хе и на Чой Сун-сил. Първоначалната му присъда от пет години затвор беше намалена след обжалване, а милиардерът бе пуснат на свобода след година. Хе излежава 22-годишна присъда, а Чой получи 18 г. зад решетките.

Делото бе върнато във Върховния съд през 2019. По-ниската инстанция обяви, че подкупите, предлагани от вицепрезидента на Samsung, са били на много по-висока стойност от първоначално обявеното. Присъдата му през януари постави бъдещото лидерство на компанията под огромна въпросителна.

Лий е изправен пред още една съдебна битка. Срещу него се води дело заради спорното сливане от 2015. Той и още 10 директори бяха обвинени миналата година в незаконни транзакции, манипулиране на борсата и лъжесвидетелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал