Наследникът на Samsung, който подкупи бившия корейски президент, излезе предсрочно от затвора Снимка: © Getty Images

Наследникът на технологичния гигант Samsung Лий Дже-йонг беше освободен предсрочно от затвора в Южна Корея под условие. Той прекара зад решетките 207 дни – малко над половината от присъдата за подкупи и злоупотреба с влияние, която получи през януари 2021.

Делото включва и бившия президент на страната Парк Кън Хе, която е в затвора по обвинения в корупция.

Samsung Electronics е основана от дядото на Дже-йонг, а сега той е вицепрезидент и фактически собственик на компанията от 2014 г. насам.

„Създадох толкова много тревоги на хората. Дълбоко се извинявам. Чувам критиките и тревогите, виждам високите очаквания към мен. Ще продължавам да работя усърдно“, заяви Лий след излизането си от затвора.

53-годишният бизнесмен получи присъда от 2 г. и половина преди седем месеца (към нея влиза излежаната от него една година през 2017). Той бе обвинен, че е платил 43 милиарда корейски вона (37,7 млн. долара) на две неправителствени организации, управлявани от негова приятелка – Чой Сун-сил. Именно тя е била връзката на Лий с президента Кън Хе.

Целта на наследника на Samsung е била в замяна да получи политическа подкрепа. Част от споразумението е спорното сливане на две дъщерни дружества на технологичния гигант през 2015, които помогнали на Лий да установи „плавно наследяване“ на бизнеса от баща му Лий Кун-хи, който почина миналата година.

Корупционният скандал свали от власт бившия президент на Южна Корея – Пак Кън Хе, която беше първата жена, управлявала страната (2013-2017). Според съда Лий редовно ѝ давал подкупи и я подтиквал да използва влиянието си, за да му помогне да спечели правителствена подкрепа за сливането. Той се нуждаеше от одобрение от Националния пенсионен фонд. Дже-йонг беше обвинен в даване на подкупи и укриване на престъпления на стойност 7,8 млн. долара.

Министърът на правосъдието на страната е взел решение Лий да бъде освободен, след като са били „преценени ефектите на пандемията върху икономиката на Южна Корея и глобалните пазари“.

Условието е петгодишно бизнес ограничение. Все още не е ясно дали той ще може да управлява Samsung, ако не получи пълно освобождаване. Освен това Дже-йонг ще се нуждае от одобрение за всяко свое пътуване в чужбина.

Съдебните му битки започнаха още през 2017, когато беше осъден, след като предложи милиони долари на Пак Кън Хе и на Чой Сун-сил. Първоначалната му присъда от пет години затвор беше намалена след обжалване, а милиардерът бе пуснат на свобода след година. Хе излежава 22-годишна присъда, а Чой получи 18 г. зад решетките.

Делото бе върнато във Върховния съд през 2019. По-ниската инстанция обяви, че подкупите, предлагани от вицепрезидента на Samsung, са били на много по-висока стойност от първоначално обявеното. Присъдата му през януари постави бъдещото лидерство на компанията под огромна въпросителна.

Лий е изправен пред още една съдебна битка. Срещу него се води дело заради спорното сливане от 2015. Той и още 10 директори бяха обвинени миналата година в незаконни транзакции, манипулиране на борсата и лъжесвидетелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024