15 000 лв. за 9 рекламни клипа и елементарно оформен текстов файл от 14 страници. Така изглежда Националното меню на България - една от първите и последните амбиции в краткия мандат на Марияна Николова като министър на туризма.

Дизайнът на официалния документ, с който ведомството е отчело завършения проект, е издържан в стила "квалификация IT Card", с която Николова гарантираше за познанията си по информационни технологии.

По-озадачаващото е това, което липсва в менюто.

Списъкът с ястия от 9-те туристически региона в страната не съдържа нито една рецепта с препоръчителни продукти, грамаж и метод на приготвяне.

Националното меню би трябвало да се разработва със съвсем практични цели - да бъде предлагано на гостите в хотелите и ресторантите на българските курорти и да стимулира интереса на чуждестранните туристи към местната кухня и нейните традиции. Резултатът е "българска работа".

Началото е дадено през август 2020 г., само две седмици след като Николова поема управлението на Министерството на туризма от Николина Ангелкова при голямото разместване в кабинета "Борисов 3".

Идеолог на "Националното меню" е проф. Пламен Моллов - ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, по-известен с политическата си кариера като депутат на НДСВ от 2001 до 2009 г. Моллов е бивш технолог в "Балкантурист", а от 1987 г. е преподавател в тогавашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост (ВИХВП - днес УХТ).

През 2007 г. той става председател на Националната лозаро-винарска камара, в която членуват най-големите винпроми в страната. По време на кабинета "Орешарски" стана шеф на Българската агенция за безопасност на храните, но малко след смяната на властта, през 2015 г. беше уволнен заради корупционен скандал около БАБХ. Тогава собственикът на "Аладин Фуудс" обвини публично служители на регулаторната агенция, че са го принуждавали да плаща "такса спокойствие", за да не затворят обектите му.

Моллов се прехвърля в ръководството на Академичното специализирано звено за традиционните български млечни продукти, а от края на 2019 г. е ректор на Университета по хранителни технологии.

От отговор на Марияна Николова по време на парламентарен контрол става ясно, че тя през лятото на 2020 г. тя е подписала договор с УХТ за предоставяне на услуга "Подготовка и поетапно изпълнение на проект на професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в "Национално меню".

Първата му част е трябвало да включва традиционни ястия в меню, което да се прилага като дегустационен вариант при държавни, правителствени или други посещения, а също така да бъде включвано в асортиментната литса на ресторанти.

Втората задача е да събере специфични ястия и напитки, описващи националните традиции в храненето на всеки район.

Договорът е на стойност 15 000 лв. без ДДС.

В края на август 2020 г. Пламен Моллов привлича към него и шеф Иван Манчев - водещ на "Черешката на тортата" и "Кошмари в кухнята".

Още през есента на миналата година шеф Манчев разказва пред Нова ТВ, че националното меню е "готово и е презентирано в Министерството на туризма" - официалното му представяне от Марияна Николова обаче се случва с повече от половин година закъснение, в последните дни от мандата й през май 2021.

Манчев казва, че УХТ в Пловдив е инициаторът, а той и негови колеги от Българската асоциация на професионалните готвачи подготвят "презентацията" - заснемане на клиповете, с които Министерството на туризма ще рекламира проекта.

Клиповете са произведени и публикувани в сайта BulgariaTravel.org на Министерството на туризма, но откриването им е задача с повишена трудност. Сайтът няма рубрика за "Националното меню", но има "Видео рецепти".

В нея обаче са качени съвсем различни материали, предоставени на министерството от фондация Mate Kitchen (рецепти за козунак, баница с праз и сирене, мляко с ориз, мусака, таратор, сирене по шопски и т.н.).

Клиповете с ястия от Националното меню (задушено по троянски, рачник, родопски клин, саламура по дунавски, шилешко по сборджийски и др.) и кратък разказ за особеностите на съответния район са публикувани като кампания "Преоткрий вкусовете на България", но отново липсват каквито и да е детайли по рецептите. Видеата в YouTube-канала са с изключена опция за коментари, така че дори някой зрител да се поинтересува за подробности, няма как да попита за тях.

Прави впечатление, че клиповете от Mate Kitchen (които явно не са правени по държавна поръчка), са придружени с данни за продължителността на готвенето, степен на трудност, калории, нужни продукти, инструкции за приготвяне и предупреждение за евентуални алергични реакции от съставките. Нищо подобно не се открива в промоционалните материали за Националното меню.

По-подробният 14-страничен текстов документ, описващ типичните ястия за отделните региони на България е допълнен с препоръки за съчетания с ракии и вина, но... не и с рецепти. Липсва и превод на менюто на чужди езици.

Оказва се, че презентации на ястията са създадени от учениците на няколко професионални гимназии по туризъм в страната - те обаче не са събрани и публикувани от Министерството на туризма, а могат да се открият по сайтовете на самите училища.

Онлайн медията "Клин Клин" цитира данни от министерството, според които " по Националното меню в рамките на 2 месеца е работил екип от 52 души". Оттам са казали още, че "не са включили грамажи, тъй като е редно всеки готвач сам да прецени грамажа според предвидения брой порции“.

"Ако някой ми каже, че това струва 15 хиляди лева, ще му кажа да се скрие. Дори да приемем, че видеата са 10 000 лв. (а те не съдържат никаква информационна стойност, макар да са снимани професионално), а менюто 5 хил. – ще попитам: „Кое струва толкова“? Че има рецепти? Че има грамажи? Че има алергени? Че е написано грамотно? Че мога да го приложа в кухнята ми?", коментира пред медията Георги Котев, създател на Chef & Gastro и главен готвач в Швейцария.


"И все пак... какво е блокчейн?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024