Насред бомбардировките украинската винарна "Бейкуш" празнува златна награда от "Декантер" Снимка: © Instagram

Между бомбите и изобилието от притеснителни новини, една добра вест се промъкна, за да зарадва малка украинска винарна, намираща се почти на фронтовата линия във войната. Винарната "Бейкуш" спечели златна награда на елитния конкурс "Декантер" - щастлив момент на успех, въпреки наближаващите руски окупатори.

"Не бих казал, че сме изненадани, че спечелихме, защото виното ни е много, много добро," коментира пред The Guardian Свитлана Цибак, изпълнителният директор на "Бейкуш".

Това е първата година, в която украинско вино печели златото - признак на развитието на индустрията в държавата през последните години.

Броят на малките производители на вино в Украйна нараства след първата руска офанзива през 2014 г. В началото на 2015 г. местната валута се обезценява с две трети, което прави вноса на стоки скъп и местната индустрия за изработване на дрехи, храни и мебели се активизира.

Винарната "Бейкуш" е в близост до града Очакив в региона на Миколаив. Районът е под украински контрол, но агресорите вече са насочили поглед към окръга, в който се намира и важна военноморска база.

Това е третото участие на "Бейкуш" в конкурса. Износът е скъп и труден, а визите за украинците за Великобритания доскоро бяха почти недостъпни, така че на Цибак и екипа ѝ се налага да бъдат креативни, когато търсят как да изпратят бутилките до журито на "Декантер".

Преди две години успяват да ги пренесат през украински дипломат, на когото му предстои посещение в Лондон. През 2021 г. откарват виното си сандък по сандък до Испания, преди оттам то да отплава към Острова. През тази година от избата залагат на подобна стратегия, но пътят минава през Унгария. Всичко върви по план, докато човекът за контакт не съобщава, че няма да има възможност да прекара бутилките до Великобритания. Войната вече е започнала. Тогава неочакван приятел идва на помощ

"Украинец, който живее в Лондон, предложи да хване самолет до Унгария с два куфара - напълни ги с 30 бутилки и ги взе наобратно," разказва Цибак.

Съвсем наскоро винарната успява да сключи сделка за внос във Великобритания. Вината й вече пътуват през Европа. Русия контролира източното крайбрежие на Украйна и възнамерява да откъсне връзката на страната с Черно море. Военни кораби са блокирали пристанищата.

"Нашият регион е обстрелван редовно, така че работим, когато можем. Имаше кратък период, в който нямахме достъп до складовете си, така че когато си го върнахме, натоварихме всичко и го изпратихме към Западна Украйна," казва Цибак.

"Байкуш" наема най-много по 17 служители наведнъж. Собственик на бизнеса е Юджийн Шнейдерис, който е роден в Миколаевския район и се влюбва във вкуса на виното по празниците със семейството си. През 2013 г. решава да пробва какво грозде може да се отглежда там, купува семена от цяла Европа и Украйна и в крайна сметка разработва свой собствен сорт.

На 4 март тази година организаторите на "Декантер" осъдиха руската инвазия, забраниха допускането на руски представители на конкурса и намалиха таксите за участие на украинските.

"Осъзнаваме, че винопроизводителите в света имат повече неща, които ги обединяват, отколкото да ги разделят, но чувстваме, че трябва да заемем позиция", бе становището на организаторите на конкурса.

Сред обществото витае усещането, че за добро или лошо в този тежък момент често Украйна получава награди в надпревари, дори да не е непременно по-добра от съперниците си. Но "Декантер" не остава място за съмнението относно безпристрастността на журито.

50 винарни получават златни награди от експертите в Лондон. Участниците в надпреварата са 18 244, а оценките се извършват на сляпо, което означава, че съдиите не са имали никаква идея, че ще поднесат добри новини именно на производител от страна, на чиято територия Русия води война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024