НАТО: Инвазията в Украйна не се развива по плана на Москва Снимка: © Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред репортери в неделя, че офанзивата на Русия в Донбас се забавя и е възможно Украйна да спечели войната, съобщава The Guardian.

"Войната на Русия в Украйна не се развива по плана на Москва," добави той.

НАТО и САЩ изразиха увереност, че Финландия и Швеция ще бъдат приети в съюза и че скептичната позиция на Турция няма да бъде проблем. Анкара държи двете скандинавски държави да преустановят подкрепата си към кюрдските военни групи на турска територия, за да даде съгласието си за тяхното членство.

Данните за развитието на военните действия са противоречиви. Reuters твърди, че Кремъл цели да обгради украинските сили в Донбас и да спре опитите на Киев за контраофанзива около Изюм. Към момента градът е под руски контрол и е важна точка, през която преминават провизии за настъпващите войски в окръга. Натиск над него би направил възможността на Москва да обгради украинската армия в района значително по-малка, пише още Reuters.

В същото време американският Институт за военни науки публикува в неделя информация, че руските сили "най-вероятно са изоставили идеята да осъществят мащабно обграждане на украинските войници от Донецк до Изюм и са приоритизирали завземането на Луганската област."

В късното си неделно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че има очаквания за нови нападения в Донбас: "Окупаторите не искат да го признаят, но се намират в безизходица и така наречената им "специална операция" вече е фалирала."

Британското разузнаване съобщи, че Русия е загубила близо една трета от силите, с които е започнала инвазията, "загубила е инерция" и вече "значително изостава" спрямо предварителните си планове.

На среща на външните министри на страните-членки на НАТО в Берлин външният секретар на алианса Лиз Тръс определи като ключово подкрепата към Киев да продължи:

"Путин трябва да бъде победен в Украйна, Русия да бъде спряна и подобна агресия никога да не се случи отново. Съюзниците трябва да помогнат на Украйна да се оборудва с оръжия от натовски стандарт, да предостави незабавно артилерийски оръдия, обучения и нужната експертиза," каза тя в официално становище в неделя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024