НАТО започва изтегляне от Афганистан, българският контингент също се връща Снимка: © Getty Images

Страните членки на НАТО взеха решение да изтеглят постепенно военните си от Афганистан, след като американският президент Джо Байдън обяви, че контингентът на САЩ ще напусне азиатската страна до септември.

САЩ нахлу в Афганистан през 2001 след терористичната атака на 11 септември, организирана от Ал-Кайда. По-късно другите държави членки на пакта също мобилизираха свои военни. Оттогава насам бяха организирани няколко мисии, които подпомагаха местните сили срещу терористични групировки.

„Съюзниците от НАТО решиха да започнат изтеглянето на "Мисията за решителна подкрепа" до 1 май – координирано и целенасочено“, обявиха от алианса в сряда. „Ще продължим да подкрепяме Афганистан, това бележи нова глава в нашите отношения“, каза генералният секретар Йенс Столтенберг.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще изтегли контингента си от азиатската държава, но не отбеляза, че това е следствие на общото решение на НАТО. В четвъртък или през следващите дни правителството ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди решението.

В момента в Афганистан е 42-ата мисия на български военнослужещи, които в продължение на 6 месеца охраняват три военни летища.

Мисиите на НАТО в Афганистан целят да подпомагат местните сили за сигурност в конфликта им срещу екстремистки групировки като талибаните, мрежата Хакани и Ислямска държава в Хорасан. В момента в страната има около 10 хиляди военни от алианса.

Ако талибаните решат да атакуват по време на процеса по изтегляне, ще получат „твърд отговор“, обявиха от НАТО.

„В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата“, добавиха от алианса след срещата на външните министри и министрите на отбраната.

„Отидохме в Афганистан заедно, действахме заедно и ще си тръгнем заедно“, каза Столтенберг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се обърна към него и каза, че Америка „никога няма да забрави солидарността на съюзниците по време на всяка крачка от пътя“.

По-рано в сряда Джо Байдън обяви, че на 1 май започва изтегляне на американския контингент, което ще продължи до 11 септември. „Време е да сложим край на най-дългата война на Америка“.

Той обсъди изтеглянето на войските по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, а след това и с президента на Афганистан – Ашраф Гани. „Афганистан уважава решението на САЩ. Ще работим с нашите американски партньори, за да осигурим плавен преход. Нашите служби вече са напълно подготвени да защитят народа и страната ни“, написа той в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024