Националният съвет на БСП решава дали партията да върне мандата

Съдбата на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание ще стане ясна след заседанието на Националния съвет на левицата.

Началният час е 16:30 в партийната централа.

След вчерашното Изпълнително бюро на БСП, председателят на правната група на партията Георги Свиленски обяви, че ще предложи на Националния съвет два варианта за мандата с хоризонт петък, които са в съответствие с Конституцията, но не уточни какво съдържат те.

Това означава, че каквото и решение да вземе Националният съвет днес, Нинова ще отиде при президента Радев в петък - 29 юли.

Според социалния министър в оставка Георги Гьоков шансовете за кабинет не са големи.

"Дали е редно тълкуването на Конституцията. Възможно е, защото наистина в Конституцията има някаква празнота точно в тази ситуация.", коментира той.

Членове на Националния съвет казаха, че по тяхна информация ще бъде предложено или мандатът да се върне още в сряда, или до петък да продължат опитите за съставяне на правителство с гласовете на депутати от "Има такъв народ".

В края на миналата седмица Нинова си постави срок - до 27 юли, сряда, до когато БСП трябва да реши дали да върне мандата неизпълнен или да предложи кандидат за министър-председател. Това се случи след излъчваното на живо заседание на ПГ на "Демократична България" и последвалото решение на лидера на ИТН Слави Трифонов да провали преговорите за възобновяване на четворната коалиция между ПП, БСП, ДБ и ИТН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024