Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е изведен от затвора "ИК-2 Покров" и е откаран към ново място за изтърпяване на ефективната му присъда, но близките му нямат информация къде се намира той.

Колегата на Навални Леонид Волков разказва, че адвокатът му е пристигнал в досегашния затвор, но надзирателите са го задържали на входа и след това са казали: "Няма такъв осъден при нас".

"Не знаем къде се намира Алексей в момента и към кой затвор го водят", казва Волков.

Алексей Навални беше осъден на 2,5 години затвор веднага след като се върна в Русия от Германия, след продължително възстановяване заради отравянето му с новичок. Формалният повод за присъдата по старото дело "Ив Роше" беше, че Навални е пропускал да се явява пред полицейските служби в периода, в който се лекуваше в чужбина.

През март 2022 г. той беше осъден на още по-тежко наказание - 9 години лишаване от свобода - по процес за мошеничество заради получени дарения от неговия Фонд за борба с корупцията.

Тази присъда трябва да бъде излежана в затвор от строг режим, което е и вероятната причина за решението за преместването на Алексей Навални.

"Естествено нито адвокатите, нито близките на Алексей бяха информирани предварително за прехвърлянето му", пише неговата сътрудничка Кира Ярмиш. "Имаше слухове, че ще бъде преведен към колонията от строг режим ИК-6 Мелехово, но е невъзможно да разберем кога и дали той наистина ще пристигне там".

"Проблемът с прехвърлянето му в нов затвор не е само в това, че строгият режим е много по-страшен. Докато не знаем къде е Алексей, той остава сам в системата, която вече направи опит да го убие - затова основната ни задача е да установим къде се намира възможно най-бързо", пише още тя.

Медията "Агентство" посочва, че ИК-6 - предполагаемото ново местожителство на Навални - е известно с историите за издевателства над затворници.

Един от бившите мениджъри на ЮКОС на Михаил Ходорковски - Владимир Переверзин - който е лежал в колонията, разказва за практиките на тормоз над осъдените от страна на контролирани от властите затворници.

През 2018 г. в ИК-6 загива Гор Овакимян. Предаването на тялото му на неговите близки се забавя дълго, а по него са открити множество свидетелства за насилие - следи от електрошок, хематоми и счупени пръсти, пише "Агентство".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката