Снимка: © Getty Images

Най-богатите жени в света имат много сходства, но за съжаление не всички са позитивни. 

Преглед върху топ 5 на жените с най-голямо лично състояние през 2020 г. показва няколко особени характеристики. Нито една от тях не е развила свой собствен бизнес в класическия смисъл на думата. Всички в първата петица са наследили богатството си - или след смъртта на родителите си, или след смъртта на съпрузите си, или след развод. 

Все пак почти всички участнички в класацията отделят значителна част от активите си за благотворителни каузи - подкрепа за изкуството, изследователски мисии или социално-отговорна активност. 

Маккензи Скот - бившата съпруга на най-богатия мъж в света Джеф Безос - даде силен личен пример през 2020 г., като се ангажира да предостави финансиране в размер на 1 млрд. долара за 116 неправителствени организации в САЩ. 

Оценяването на личното богатство зависи от много различни фактори - например от динамиката на пазарите или икономиката във всеки един момент. Най-големите аналитични медии във финансовия свят "Форбс" и "Блумбърг", които следят състоянието на най-заможните личности в света, понякога се разминават в оценките си, което понякога означава разлика от милиарди долари. 

Върхът все пак остава запазен за четири американки и една французойка:

Франсоаз Бетанкур-Мейерс - между 64 и 65 млрд. долара

Наследничката на империята L’Oréal изглежда знае формулата на успеха - към края на 2019 г. козметичният гигант отбелязва най-големия си ръст за десетгодишен период. Бетанкур-Мейерс притежава 33% от дяловете в компанията и е член на надзорния съвет на L’Oréal. Към концерна принадлежи не само едноименния бранд, но и други марки като Garnier, Kiehl’s, Urban Decay и Lancôme, включително луксозни линии за парфюми и козметика като Yves Saint Laurent Beauté. 

Компанията, основана от 1919 г. от дядото на Франсоаз, дължи успеха си на стратегията за постепенна експанзия и богат каталог от продукти. В момента портфолиото им се състои от близо 500 бранда и няколко хиляди стоки. А всичко започва с един патент на формула за нова боя за коса. 

За личния живот на Франсоаз Бетанкур-Мейер се знае твърде малко. Тя живее в парижкото предградие Ньойи сюр Сен заедно със съпруга си Жан-Пиер. Семейството има двама синове. Родена в католическа фамилия, Франсоаз се присъединява към юдаизма заради бъдещия си съпруг. 

Тя е автор на няколко книги, посветени на религията и на гръцката митология. В синхрон с интереса й към духовния живот, корпоративната философия на компанията гласи: "Развитието на козметични продукти е тясно свързано с познанието за различните култури, способността да се вслушваме в тях, да уважаваме традициите им и да разбираме техните нужди". 

Маккензи Скот (екс-Безос) - между 63 и 67 млрд. долара

Въпросът как Маккензи Скот се превърна в най-богатата жена в света има много лесен (и непълен) отговор: до 2019 г. тя беше съпругата на Джеф Безос. Когато двамата се разделиха, тя получи 4% от акциите на Amazon, което в онзи момент отговаряше на 35,6 млрд. долара. От началото на пандемичната криза обаче пазарната оценка на компанията нарасна толкова рязко, че в момента богатството на Скот възлиза на повече от 60 млрд. долара. 

Джеф Безос все още остава ненадминат като най-богатия човек в света с лично състояние в размер на повече от 200 млрд. долара. 

Но би било несправедливо да се смята, че Маккензи Скот е заслужила парите си само по силата на развода. Още в началото на развитието на Amazon тя играе ключова роля за превръщането му в гиганта, който познаваме днес. Когато се запознава с Джеф Безос, и двамата работят в инвестиционния фонд D.E. Shaw - тя като асистент в изследователския екип, а той като старши вицепрезидент. 

Маккензи Скот се занимава с благотворителност от години, а през 2019 г. тя се включи в инициативата "The Giving Pledge" по идея на Бил и Мелинда Гейтс, като обеща да дари най-малко 1/2 от богатството си за подкрепа на обществено-полезни каузи до края на живота си. 

"Нямам съмнение, че личното богатство на човека е резултат на колективно усилие, на социалните структури, които създават възможности за някои хора, и препятствия - за други", пише тя в статия по повод дарението си през юли. 

116-те организации, които ще се възползват от нейната подкрепа, се занимават с многообразни каузи - от борбата срещу расизма и дискриминацията, до климатичните промени и проблемите на демократичните общества. 

Алис Уолтън - между 61 и 67 млрд. долара

Тя може да благодари на всеки човек в Америка за богатството си - поне на онези, които поне веднъж в живота си са посещавали магазини от популярната верига Walmart. На 43-годишна възраст през 1992 г., Алис Уолтън наследява акциите от концерна на покойния си баща Сам Уолтън, който основава компанията 30 години по-рано. Днес тя и братята й Джим и Боб държат 50,8% от акциите на Walmart - най-скъпо оценяваната компания за търговия на дребно в света с годишни продажби за над 500 млрд. долара. 

Алис Уолтън не заема управленска роля в структурата му, макар че е сред големите акционери, работила е като пазарен анализатор и дори е притежавала инвестиционна банка в продължение на 10 години. 

Една от причините за успеха на предприятието е подходът на бащата на Алис Сам Уолтън, който решава да промени бизнес модела в сферата на супермаркетите, като постави нуждите на клиента на първо място. В момента веригата разполага с магазини не само в САЩ, но и в Китай и Мексико.

През септември компанията се съюзи с Orakle и предложени да откупи американския бизнес на TikTok, след като Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението за потребители от Съединените щати от съображения за сигурност. 

Уолтън живее във Форт Уърт, Тексас, отглежда коне и колекционира предмети на изкуството. Сред произведенията, които тя притежава, има работи на Едуард Хопър, Норман Рокуел и Анти Уорхол.  

Джулия Коук - 44 - 57 млрд. долара

Вдовицата на Дейвид Коук е една от най-богатите жени в света от 2019 г. насам. Американският милиардер почина през лятото на миналата година от рак на простатата - битка, която води не само лично, но и публично с дарения в размер на около 400 млн. долара за изследвания на терапевтични методи срещу онкологични заболявания. 

Братята Дейвид и Чарлз Коук са двама от най-влиятелните милиардери в Америка, с огромно влияние в консервативния политически елит. Тяхната Koch Industries се занимава с производство, рафиниране и продажби на петрол, химикали, изкуствени влакна, пластмаси, като притежава дъщерни компании в сферата на земеделието, машинното производство, финансите, инвестиционното посредничество и др. Концернът се смята за един от най-големите замърсители на околната среда в Съединените щати. 

Братята отделяха огромни суми за подкрепа на либертариански организации, които лобират срещу регулациите и високото данъчно облагане на бизнеса. 

Преди дни 85-годишният Чарлз Коук даде едно от редките си интервюта пред камера за Axios/HBO, в което споделя, че е направил грешка в залога си на крайното политическо противопоставяне като средство за постигане на бизнес интересите на групата: "Партийното разделение ни попречи да постигнем онова нещо, което ни мотивира да се занимаваме с политика - да помагаме на хората, като премахваме препятствията пред тях". 

Джулия Коук е пълна противоположност на тази свръхангажираност - от 1996 г. основното й занимание е да бъде образцова съпруга и майка. Типична представителка на социалния елит на Ню Йорк, Джулия участва в някои от най-бляскавите публични събития и често може да се забележи в компанията на Ана Уинтур по време на годишните партита Met Gala. 

Жаклин Марс - 28 - 42 млрд. долара

81-годишната наследничка на богатството на Mars Inc. вече не отговаря за оперативната дейност на хранителния гигант, но от 1982 до 2001 тя играе ключова роля за успеха му. 

Като част от висшия мениджмънт на компанията, Марс следи целия бизнес с хранителни стоки - ядрото на продуктовата линия на корпорацията, създала популярни захарни изделя като Mars, Snickers и Twix. Остава в борда на директорите като съветник до 2016 г. В момента синът й Стивън Баджър е главен изпълнителен директор на Mars Inc. 

Извън бизнеса Жаклин Марс се занимава с благотворителност през целия си живот. Подкрепя различни организации, които се занимават с проблемите на околната среда, патрон е на отбора по конни спортове на Съединените щати, колекционира предмети на изкуството и е сред най-големите спонсори на Националната художествена галерия във Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство