Най-добрите университети в света за 2021 г. (и къде е България) Снимка: © Getty Images

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е постигнал напредък в годишната класация на QS за най-добрите висши училища по света.

Единственият български университет, който участва в списъка, е поставен в групата 601-650-то място на световната рейтингова система.

Това е най-доброто му представяне за последните 8 години, откакто базата данни поддържа информация за СУ. Най-ниските резултати на Софийския университет са регистрирани през 2019 г., когато той падна в последната група 800-1000.

В класацията на университетите от региона на "развиващите се страни от Европа и Централна Азия", СУ е поставен на 49-то място, което представлява спад на фона на 2019 г. (№47).

За поредна година Топ 3 на най-добрите университети в света е попълнен от американски институции - MIT, Станфорд и Харвард.

В региона на Европа доминират най-авторитетните британски университети (Оксфорд, Кеймбридж, Imperial College в Лондон, University College и др.) в компанията на две от водещите швейцарски висши училища - технологическите университети в Цюрих и Лозана.

Най-високо поставеният институт от Азия е Националният университет на Сингапур (NUS), докато Китай присъства с общо 4 свои представители в топ 50.

Рейтинговата система на QS подрежда участниците според шест фактора: академична репутация (40%), репутация сред работодателите (10%), съотношение между преподаватели и студенти (20%), цитати в научни публикации спрямо брой факултети (20%), съотношение на чуждестранните спрямо местните преподаватели и на чуждестранните спрямо местните студенти (по 5%).

Ето как изглежда подредбата на 10-те най-високо оценени университети в света:

1) Масачузетският технологичен институт (MIT) - запазва лидерството си за 9-та поредна година.

2) Станфорд - запазва второ място в сравнение с миналата година.

3) Харвард - запазва трето място в цялостната класация и е #1 според индикаторите академична репутация и репутация сред работодателите.

4) Калифорнийският технологичен институт (Caltech) - повишение с една позиция спрямо миналата година и отличник по показателя "чуждестранни преподаватели".

5) Оксфорд - британският лидер слиза с едно място надолу през последната година.

6) ETH Zurich - Швейцарски федерален технологичен институт - най-доброто висше училище в континентална Европа запазва мястото си в сравнение с 2020 г.

7) Кеймбридж - без промяна за реномирания британски университет, който запазва отлични оценки в академичната репутация, възможността за намиране на работа след завършване, съотношение преподаватели/студенти и чуждестранни лектори.

8) Imperial College London - университетът подобрява позицията си с едно място в сравнение с миналата година.

9) Университетът в Чикаго - повишение с една позиция спрямо 2020 г. и значително подобрение в индикатора "академична репутация".

10) University College London - отчита се спад с 2 позиции, но все пак Лондон остава в топ 10 с две учебни заведения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022