Тъмен шоколад, ванилия, захар, лешници, индийско орехче, канела, джинджифил…ако някой твърди, че думите нямат вкус вероятно не е чел рецепта за брауни с джинджифилови човечета.
За да направим Коледа 2024 г. освен светла и топла - вкусна, с Dr. Oetker се впускаме в приготвянето на тази рецепта, която носи сладост както от земята на шоколада, която познаваме и обичаме от деца, така и от страната на джинджифила, която опознахме през последното десетилетие и с голямо желание включихме с кулинарните си експерименти.
Ето я и рецептата:
Състав:
За браунито
- 150 г тъмен шоколад
- 200 г масло
- 250 г пудра захар
- 3 бр. яйца
- 1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
- 70 г брашно (тип 405)
- 50 г какао премиум Dr.Oetker
За меденките
- 100 г мед
- 50 г захар
- 0,5 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
- 37,5 г масло
- 150 г брашно (тип 405)
- 1 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker
- 1 ч.л. смес подправки за джинджифилови сладки*
- 25 г смлени лешници
За декориране
Приготвяне:
Общо: 80 мин
- Приготвяне на браунито
Загрейте фурната, намаслете и застелете с хартия за печене правоъгълна форма с размери 26х20 cm. Начупете шоколада на парчета и го поставете заедно с маслото в купа.
Разтопете шоколада и маслото в микровълновата на няколко пъти по 30 секунди, като разбърквате между всеки път, докато сместа се разтопи.
Температура на фурна с горен и долен нагрeвател: около 180 °C
Температура на фурна с вентилатор: около 160 °C
Добавете захарта към разтопената смес и разбийте до гладкост. Добавете яйцата и есенцията ванилия към сместа и разбийте на висока скорост за 2-3 минути, докато бъркалките застанат прави в сместа.
Пресейте брашното и какаото в сместа и разбъркайте, докато се смесят. Изсипете сместа в подготвената форма и загладете отгоре. Изпечете.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: 20 Минути
- Приготвяне на меденките
Загрейте меда, захарта, есенцията ванилия и маслото в тенджера, като разбърквате непрекъснато, докато маслото и захарта се разтворят напълно. Изсипете сместа в купа и я оставете да изстине.
След като медената смес изстине, смесете брашното с бакпулвера, подправката за меденки, смлените лешници.
Прибавете маслено-захарната смес и разбийте с миксер (кука за тесто) до получаване на гладко тесто. Разточете тестото на части върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 1/4 (0,5 см) и изрежете джинджифилови човечета.
Поставете част от тях върху брауни тестото, след като е изпечено, а останалите може да се наредят върху хартия за печене.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: около 10 - 15 Минути
Поставете браунито върху решетка и оставете да изстине напълно. Изпечете останалите бисквитки.
Позиция на решетката: в средата
Време за печене: 10 Минути
- Декориране
Използвайте захарната глазура (айсинг) и поръските, за да украсите меденките.
Как да приготвите сместа от подправки за джинджифилови сладки?*
*Сместа от подправки за джинджифилови сладки включва кориандър, карамфил, канела, джинджифил, индийско орехче и кардамон. Количеството на всяка от подправките е по желание, но заради интензитета на ароматите, индийското орехче и кориандърът трябва да са в по-малко количество.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: