Снимка: © getty images

Разпространението на коронавируса продължава на високи темпове в Европа и автомобилната индустрия се превърна в поредната жертва на болестта.

Някои от най-големите автомобилни компании затварят заводите си на континента, начело с Volkswagen – лидера сред производителите в световен мащаб. От вторник техните фабрики няма да работят в Испания, Сетубал (Португалия) и Братислава (Словакия), a в следващите дни и повечето от останалите им клонове също ще преустановят своята дейност.

Изпълнителният директор на компанията Ербер Диес съобщи какви са причините за това решение, което ще е в сила в рамките на две седмици:

„Фабриките, ръководени от наши марки, ще преустановят продукция поради значителното влошаване в продажбите и повишената несигурност относно снабдяването с нови части.“

Вчера (17 март) производителят на автомобилни гуми Michelin затвори фабриките си в Италия, Испания и Франция за поне седмица.

Останалите автомобилни марки под шапката на Volkswagen са още Skoda, Audi, Porsche и Bugatti. През изминалата година компанията е продала 10,8 милиона превозни средства – повече от всяка друга за 2019. Близо 44% от служители ѝ живеят в Германия, където към момента потвърдените случаи на Covid-19 вече са над 10 000.

Освен Volkswagen производство в голяма част от заводите си спряха PSA (собствениците на бранда Peugeot), Fiat Chrysler и Renault, които общо продадоха около 12  милиона коли през 2019. При първите две решението ще важи до края на май, докато при третата не е посочена крайна дата. В Италия преустановяват работа заводите на Lamborghini и Ducati.

Toyota засега затваря врати само в две фабрики във Франция и Португалия. Mercedes спира работа в Европа за две седмици, а  BMW до 19 април в Европа и Южна Африка.

От Rolls-Royce Motor Cars обявиха, че от 23.03 затварят производственото предприятие в централния си комплекс в Западен Съсекс за две седмици. Този период ще бъде допълнен от предходно планирана отпуска от други две седмици по Великден. 

Все още не е сигурно колко дълго ще трябва да стоят затворени всички тези заводи, а неяснотата поставя под риск 14 милиона работни места. Толкова са професионалистите в сферата по информация на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Географската широчина, по която Covid-19 се разпространява най-силно дава много доводи за това, че болестта на вирее добре на високи температури, така че приближаващото лято е добър знак за индустрията.

Друг позитив за автомобилните компании е фактът, че ситуацията в Китай вече се нормализира, като Volkswagen вече са отворили наново почти всички свои фабрики там.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"

3244 ограничителни заповеди за домашно насилие са били издадени у нас през 2021 г.

Надежда Йорданова: Предвиждаме разширяване на забраните за контакт и повече програми за децата - жертви или свидетели на домашно насилие