Служители на МВР излязоха на протест да бранят Калин Стоянов (Обновена) Снимка: © Булевард България

Служители на МВР излязоха на протест в подкрепа на вътрешния министър Калин Стоянов и оставането му на поста. Часове след като самият Стоянов заяви, че кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарев е подложена на "силен политически натиск" да не го запази в новия кабинет, шефът на специализираните полицейски сили в София Лъчезар Колев призова колегите си да излязат на демонстрация със същия аргумент.

В публикация във Фейсбук Колев на практика повтаря недоказаните твърдения на Стоянов, заявявайки, че "сме свидетели на опит за употреба на МВР".

"Ставаме свидетели на безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи за политически цели. Като служители на институцията не можем да останем безучастни, когато залогът е професионалното ни достойнство. Длъжни сме да покажем на държавниците, че МВР не е и няма да бъде маша в политическите битки. Министерството е деполитизирана система и не е на отделни партии и политици", се казва в публикацията му.

Всъщност постът министър - както във всяко друго министерство, така и в МВР, е чисто политически, и не е много ясно какво имат предвид недоволните служители под засягане а "професионалното им достойнство" с това, че един министър може да бъде сменен.

На демонстрацията, която започна в 12 часа в градинката срещу паркинга на Народното събрание, се появи и Калин Стоянов, който се впусна в нова политическа атака.

“Най-напред искам да благодаря на всички хора, които са тук, зад мен, както и на тези в останалите части на страната. Благодаря им за това, че те ще се опитат да се противопоставят на неистовите желания на някои провалени политици да овладеят системата на МВР. Те ще се опитат да я използват като политическа дъвка и боксов чувал, на който да се упражняват. През последните дни станахме свидетели на това как неуспели политици търсят вариант да си намерят „ала-бала” министър”, каза той.

УС на синдикалната организация на служителите в МВР обаче няма нищо общо с готвената акция. Това заяви зам.-председателят на СФСМВР Илия Хрисимов пред БНР, като допълни, че все пак "разбира колегите си, които я организират".

"Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата. Не казваме, че защитаваме министъра, реагираме срещу опитите за политическа употреба на министерството. Когато има безпочвени обвинения към професионалистите в системата, това е и тяхната реакция. Не казваме - поставете този или онзи министър", коментира Хрисимов, като добави, че за момента "няма нужда от голям синдикален протест".

От СФСМВР по-рано разпространиха позиция, в която изразяват "надеждата си" кандидатът за служебен премиер "да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен вътрешен министър".

Съпредседателят на ППДБ Кирил Петков нееднократно е повтарял, че оставането на Стоянов ще е сигнал за контрол на Делян Пеевски върху служебната власт. Петков посочи и още две имена в същата група - Стоян Темелакиев и Атанас Илков.

Според Петков планираната демонстрация днес е "организирана от Делян Пеевски", защото "усещат, че могат да загубят контрола върху предстоящите избори".

"От СДВР се изпращат специални съобщения към полицейските служители. Това е груб опит да се повлияе на новия премиер при избора на следващ министър. Това е абсолютно противозаконно и е опасно политици да се заиграват с репресивния апарат на държавата", написа Петков във Фейсбук.


Горица Кожарева е разговаряла с Калин Стоянов в търсене на (нови) министри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024