Най-големият търговец на винетки се оплака от съкращаването на комисионните Снимка: © Unsplash

Законопроектът на ПП-ДБ за съкращаване на комисионните за търговците на винетки се сблъска с очаквана съпротива от страна на основния засегнат играч в сектора - "Интелигентни трафик системи" (ИТС).

Това се случва няколко дни след като съсобственичката на дружеството Станислава Арнаудова беше въвлечена в разследване на BIRD, което уличава финансовият министър Асен Василев и Даниел Лорер в предполагаем конфликт на интереси с нея и ИТС заради имотна сделка.

В деня, в който публикацията се появи в сайта на BIRD, 12 депутати от групата на ПП-ДБ начело с Кирил Петков внесоха предложение за сериозно намаляване на законово гарантираните отчисления за доставчиците на винетки, какъвто е ИТС.

  • В момента тази услуга струва 7% от стойността на винетката. От ПП-ДБ предложиха да поевтинее значително - до 3%.
  • Мотивът са високите разходи на държавата за комисионни на частните доставчици: 17-23 млн. лв. на година само от продажбата на винетки, според данни на МРРБ.
  • Предвижда се и разделяне на продажбите на винетки от тол таксите, така че търговец, който иска да продава винетки, да не бъде длъжен да сключва партньорство с един от малкото частни национални доставчици, а да може да го прави сам.
  • Ограничава се и правото им да се рекламират в търсачки като конкуренти на АПИ през интернет страници, защото "не предоставят реални пазарни услуги, а само посредничество". Запазва се рекламата през мобилни интегрирани приложения, защото много от телекомите предоставят възможността за покупка на е-винетка като част от цялостна услуга за удобство на гражданите.

Това е вторият случай, в който от ДБ предлагат тези промени - през януари 2023 г. не бяха одобрени от мнозинството в краткото 48 Народно събрание.

От "Интелигентни трафик системи" атакуват проекта, като твърдят, че промените ще "влошат качеството на пътното таксуване, противоречат на европейското и националното законодателство и са технически несъвместими с тол системата".

ИТС са най-големият доставчик на винетки в България, като до 2023 г. се конкурираше само с един друг търговец. През 2023 бяха сключени договори с още два национални доставчика на услуги.

Ето как изглеждат приходите им от комисионни по данни на МРРБ към януари 2023.

Те са против и намаляването на комисионната до 3%, което смятат за "недостатъчен таван за изпълнение на високите изисквания" за продажба на електронни винетки.

Забраната за реклама в интернет на частните доставчици също е атакувана като дискриминационна, ако това право се запази за Националното тол управление BGToll.

"Остават съмненията за лобизъм", пише в позицията, защото забраната за реклама ще важи само за малкото национални доставчици на услуги, но не за други търговци.

Най-много критики отправят от ИТС по повод разделянето на продажбите на винетки и тол таксите.

Те твърдят, че съществуващата в България смесена система прави невъзможно диференцирано предоставяне на услугите за таксуване по време (винетки) и по разстояние (тол).

"Законопроектът предпоставя изграждането на нова система за продажба на електронни винетки с нови инвестиции от държавния бюджет, като не се използват вече въведените софтуерни решения на тол системата и националните доставчици на услуги", твърдят от ИТС.

Според тях отварянето на конкуренцията можело да доведе до "реален риск от понижаване на качеството на услугата поради множество интеграционни процеси с лица без доказана експертиза".

Те цитират и европейска директива, според която тол таксуването трябва да се извършва от независими оператори, защото ако се прави от държавните органи, които определят правилата и размера на таксите, това се превръща в държавен монопол и дава възможност за злоупотреби на пазара".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024