Асен Василев и Лорер се разграничиха от спорна публикация на BIRD за имотна сделка

Министърът на финансите Асен Василев обяви за "абсурдно и злонамерено" разследване на BIRD, което го уличава в конфликт на интереси заради имотна сделка с фирма на Станислава Арнаудова - собственичка на един от посредниците при продажбата на винетки в България.

Публикацията на BIRD описва пътя на смените в собствеността на къщата на ул. "Чаталджа" 3, която Василев е придобил през бившето си дружество "СТВ Консълтинг" през 2019.

Според първоначалната новина - компанията е продала сградата през септември 2023, два месеца преди съдът да запорира сметките на "СТВ Консълтинг" заради обезпечителна заповед за над 5 млн. лв. в полза на американски гражданин.

  • Сградата е с двама съсобственици. Един от тях е фирмата, от която Асен Василев излиза още през 2021, при назначението си за служебен министър, и прехвърля на Марио Сотиров.
  • Вторият съсобственик е депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер и неговата съпруга. Те придобиват апартаменти в сградата през април 2022 г. При закупуването му той плаща 351 950 лв.

През септември 2023 г. цялата сграда е продадена на Станислава Арнаудова. За частта на "СТВ" е платила малко над 3 млн. лв. А за имота на Лорер - 1,85 млн. лв., или пет пъти по-висока цена от тази, на която бившият министър го е придобил преди година и половина.

Приходите от сделката на "СТВ" не остават по сметките на фирмата, твърдят BIRD, a американският ищец успява да запорира около 560 000 лв. Парите, според медията, "се изпаряват в неизвестно направление" - твърдение, което Асен Василев опровергава в последваща публикация.

BIRD правят връзка между сделката с имота и другия бизнес на Арнаудова - "Интелигентни трафик системи", която продава винетки с комисионна от 7%. Авторите на разследването намекват за "корупционни услуги" между управляващите и Арнаудова, но правят уговорка, че "злоупотребата... е много трудно доказуема".

Реакция на тази публикация дойде както от Асен Василев, така и от Даниел Лорер.

Василев обвинява BIRD в дезинформация, като описва какво точно се е случило с имота през последните 4 г.

Той посочва, че сградата е придобита през 2019 г. за изграждане на фирмен офис, като е платена с банков кредит за 2,9 млн. лв.

В него са включени както цената на имота по оценка на банката, така и средства за пълна реконструкция на сградата. Василев публикува и снимки, от които се вижда, че е направен основен ремонт и преустройство.

Реконструкцията е завършена през 2021 г. - в същата година, в която той формално напуска "СТВ Консълтинг" с влизането си в изпълнителната власт.

"По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв. Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2,46 млн. лв. (информация, проверима в Кредитния регистър). Сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път", обяснява Асен Василев за това къде са отишли парите от продажбата.

Той твърди, че не познава купувача и смята за "абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата".

"Ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката", пише още Асен Василев.

"Интелигентни трафик системи" беше избрана за доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси по време на последния кабинет на ГЕРБ с комисионна от 7%. През 2020 г. при пускането на тол системата ИТС беше единствената фирма, която започна да предлага устройствата за засичане на тол таксите на камиони и автобуси.

В момента още 3 компании имат лиценз за тези услуги - "Диджитол Смарт Инфраструктура", "Тол България" и "НИПО електроникс". Последните две от тях сключват договори през 2023 г. с АПИ.

През 2019 г. "Иком" също е регистрирано като доставчик на услуги, но все още не е подписало договор. Още една компания - "Телетол" имаше договор с АПИ за продажба на винетки през 2019 г., но той беше развален заради разследването срещу Васил Божков и бившата певица Лиляна Деянова (Лилана), съдружник в тази компания.

Пред "Дневник" Даниел Лорер отрича да има отношение към бизнеса с винетки "освен че си купувам всяка година за моята кола", и твърди, че е продал апартамента на Станислава Арнаудова след основен ремонт и с пълна мебелировка "на върха на имотния пазар на цена, реална за абсолютния център на София'.

Лорер не коментира други детайли около голямата разлика в цената на придобиване и продажба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024