Смъртна присъда за кражба на $12,5 млрд.: Най-тежкият корупционен скандал във Виетнам Снимка: © AFP / Getty Images

Смъртна присъда за присвояването на 12,5 млрд. долара: това е решението на съда във Виетнам по най-голямото дело за измама в историята на държавата.

Присъдата е издадена срещу бизнесдамата Труонг Ми Лан, която е председател на съвета на директорите на компанията за строителство на недвижими имоти Ван Тинх Фат Холдинг Груп.

Лан е осъдена за присвояване, подкупи и нарушаване на банковите регулации.

Скандалът е част от цялостна кампания за борба с корупцията по високите етажи на властта във Виетнам в последните години, заради която подадоха оставка двама президенти и двама премиери. Стотици държавни служители са арестувани или уволнени.

Цялата сума на предполагаемата кражба е почти 3% от брутния вътрешен продукт на Виетнам за 2022 г. Прокуратурата е запорирала над 1000 имота, чийто собственик е Труонг Ми Лан.

Решението подлежи на обжалване в рамките на две седмици. Лан твърди, че е невинна по всички повдигнати обвинения. Тя твърди, че престъпленията са извършвани от нейни подчинени, и казва, че "се ядосва на глупостта си да се замеси в толкова свирепа среда за бизнес като банковото дело".

67-годишната жена е източвала пари от от Saigon Commercial Bank (SCB) в продължение на десетилетие между 2012 и 2022 г. Това се е случвало през фиктивни заеми към хиляди кухи фирми, представлявали 93% от всички раздадени кредити на институцията.

Тя е съдена заедно с още 85 души, сред които бивши централни банкери и държавни служители, както и предишни ръководители на SCB. Присъдите им варират от 3 г. лишаване от свобода до доживотен затвор.

В групата на осъдените е и съпругът на Лан - инвеститор от Хонконг на име Ерик Чу Нап-Ке.

Комунистическите власти във Виетнам явно използват случая за назидание.

Съдебното решение гласи, че действията на Лан не само са ощетили отделни хора и организации, но и са "подронили доверието на народа в лидерството на Партията и Държавата".

Интересното е, че Лан и семейството ѝ са успявали да натрупат огромно богатство на фона на съвсем оскъдна публична информация за личния ѝ живот.

Прокурорите твърдят, че общите щети, причинени от аферата, вече възлизат на 27 млрд. долара.

Смъртната присъда е необичайно тежко наказание по дело за корупция.

Оповестените в четвъртък присъди последваха петседмичен съдебен процес, който е подробно отразяван в строго контролираните държавни медии.

Документите, свързани с процеса, се съхраняват в 105 кашона и тежат 6 тона.

Виентнамското издание "VN Express" съобщава, че власти те са инсталирали камери за сигурност и противопожарно оборудване, за да защитят доказателствата преди изслушванията.

За процеса са били призовани близо 2700 души, сред които 200 адвокати.

Експерти определят делото като безпрецедентно. Това е най-голямото разследване срещу частна компания, с най-голям брой обвиняеми и най-голяма сума на предполагаемите вреди.

Лан не е имала пряка оперативна власт в SCB, но е притежавала 91,5% от акциите на банката.

За да прикрият измамата, тя и други банкери от SCB са обвинени, че са подкупвали държавни служители с 5,2 млн. долара - най-голямата корупционна сума в историята на Виетнам.

Парите са предавани в кутии от стиропор, заяви по време на процеса До Тхи Нан, бивш главен банков инспектор в Държавната банка на Виетнам.

Двамата последни президенти на страната бяха принудени да подадат оставка през последните 2 години заради корупционни скандали.

Докато някои във Виетнам приветстват наказанията, други питат как корупцията в такъв огромен мащаб е могла да остане без държавен контрол толкова дълго време.

Случаят е сигнал за това, че комунистическата власт трудно се справя с управлението на системата на фона на по-сложната пазарна икономика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024