Най-изненадващо премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви оставката си

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че след две седмици и половина, на 7 февруари, ще се откаже от поста си. 42-годишната Ардърн направи изявлението си през сълзи.

"Знам какво ви трябва за тази работа и знам, че нямам достатъчно сили. Толкова е просто", оправда решението си тя на първата си пресконференция за тази година. "Даваме, докато можем да го правим и в един момент всичко свършва. А за мен е време сега."

„С такава привилегирована роля идва и отговорността, включително отговорността да знаеш кога си правилният човек да ръководиш и кога не си“, каза още тя. Можете и трябва да вършите работата само когато имате пълен резервоар, плюс малко резерв за непланираните и неочаквани предизвикателства, които неизбежно идват.“

Нейната оставка ще влезе в сила след назначаването на нов премиер. Тази неделя Лейбъристката партия ще избира своя следващ лидер. Ардърн обяви датата и за парламентарни избори: тихоокеанската държава ще гласува на 14 октомври.

Джасинда Ардърн попадна във фокуса на медиите по света, когато стана най-младият министър-председател в света през 2017 г. Тогава тя беше само на 37 години. За няколко месеца тя се издигна от заместник-лидер на опозицията до глава на правителството. Нейната политическа харизма има име в Нова Зеландия: Jacindamania/ Джасиндамания.

През юни 2018 г., тя стана първата жена министър-председател от десетилетия, родила, докато е на поста. Ардърн е с бащата на дъщеря си - журналиста Кларк Гейфорд, от 2013 г.

Поради силната си емпатия и в същото време твърдо, но успешно справяне с кризи, Ардърн бързо си направи име в международен план.

На изборите през октомври 2020 г. тя спечели убедителна победа за лейбъристите и беше преизбрана за още три години.

Ардърн трябваше да се справя с няколко сериозни кризи, докато е на поста.

През март 2019 г. десен екстремист от Австралия застреля в Крайстчърч 51 мюсюлмани в две джамии. Реакцията ѝ тогава ѝ донесе голямо признание в чужбина.

През декември 2019 г. повече от 20 души загинаха при изригването на вулкан на остров Уайт. Няколко месеца по-късно дойде и пандемията. Правителството на Ардерн отговори с един от най-строгите локдауни в света, затваряйки страната за чуждестранни посетители, но министър-председателката на страната успея да придаде на всичко това човешко лице. Нова Зеландия премина през пандемията относително невредима за дълго време. След година и половина Ардерн трябваше да признае, че никоя страна в света не може напълно да изкорени корона вируса в дългосрочен план. „Стратегията за нулев Covid“ беше отменена в края на 2021 г.

Сана Марин и Джасинда Ардърн : Не се срещаме като "връстнички", а като министър-председателки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023