Сана Марин и Джасинда Ардърн : Не се срещаме като "връстнички", а като министър-председателки Снимка: © Getty

Министър-председателките на Финландия и Нова Зеландия Сана Марин и Джасинда Ардърн трябваше да отговарят на малко странен журналистически въпрос - а именно дали първата им среща на живо, която тече в момента в Нова Зеландия, се случва, защото и двете са млади жени на една и съща възраст, пише Guardian.

Тази сутрин журналист от новозеландската радио мрежа Newstalk ZB попита каква е причината зад разговора им: „Много хора ще се чудят дали вие двете се виждате само защото сте на една и съща възраст и имате много общи неща.“

Срещаме се, защото сме министър-председатели“, отговори Сана Марин на съвместната пресконференция в сградата на правителството на Оукланд.

Чудя се дали някой някога е питал Барак Обама и Джон Ки дали се срещат, защото са на една и съща възраст.“, добави Джасинда Ардърн. „Разбира се, мъжете в политиката се повече – това е реалността – в случая просто две жени се срещат, а не заради пола им“.

След като уточниха демографските въпроси, Марин и Ардърн споделиха, че са обсъдили няколко важни въпроса, включително глобалния икономически спад и разходите за живот.

Ардърн добави, че са дискутирали също и отговорността, която с Марин, като жени-лидери, имат към другите жени в страни, изправени пред „тежки обстоятелства, където виждаме основни човешка права да бъдат потискани и нарушавани“. Ардърн визираше Иран и продължаващите протести там.

Сана Марин добави, че и двете искат да застанат заедно зад равенството - „да гарантираме, че всяка жена и момиче по целия свят ще има същите права и същите възможности като мъжете“.

Сана Марин посещава Нова Зеландия за първи път като финландски премиер.

Двете министър-председателки потвърдиха топлите отношения между Нова Зеландия и Финландия и ангажимента им за увеличаване на търговските взаимоотношения, борбата с климатичните промени и задълбочаването на сътрудничеството в различни сфери.

„Нашите страни имат съгласие по много важни въпроси - споделяме силен ангажимент към демократичните ценности като основа за отворени, толерантни и устойчиви общества, както и към мултилатерализма и правовия ред, които са фундамента на глобалния мир и просперитет от 1945 г. насам”, коментира Ардърн.

Министър-председателят на Нова Зеландия добави, че този ред, основан на правила, в момента е под натиск в световен мащаб заради нахлуването на Русия в Украйна.

Наясно съм, че конфликтът буквално е на прага на Финландия“, каза Джасинда Ардърн, „Обсъдихме в дълбочина информацията, която има министър-председателя (Сана Марин) и разбира се трайното въздействие, което войната може да има върху Европа и върху глобалната сигурност.“

Стана ясно и че посещението на Марин в Нова Зеландия е било нейно „специално искане“.

Въпросът на журналиста предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Много потребители на Twitter го определиха като сексистки, докато един журналист от Нова Зеландия нарече отговора на Джасинда Ардърн „разстрел“

Случката е четири месеца, след като Сана Марин стана световна новина заради изтичане на видео записи от нейно частно парти.


Когато премиерът ти е рок звезда



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024