На 36 години Сана Марин разбива стереотипа за това как трябва да изглежда и да се държи една жена политик. Като премиер на Финландия тя е достатъчно сериозна, за да управлява държавата в условията на военната агресия на съседна Русия и на преобръщащите се обществени нагласи в полза на членство в НАТО.

В същото време - Марин ходи на рок фестивали, носи кожено яке и къси панталони, и както се вижда, нищо човешко не ѝ е чуждо. Включително дивите купони - от онези, за които хората предпочитат да не стават достояние на масовата публика.

Точно това обаче се случи в сряда срещу четвъртък, когато във финландските медии изтекоха записи, на които се вижда Сана Марин да танцува, пее и се прегръща с приятели в доста приповдигнато настроение.

В компанията ѝ са попаднали няколко публични личности като инфлуенсърката Янита Аутио, водещата Тини Викстрьом, радио журналистката Каролина Туоминен, стилистката Веса Силвер и 31-годишният депутат от партията на Марин Илмари Нурминен.

Видеоклиповете станаха повод за политическа атака срещу премиера от страна на опозицията - председателят на крайно дясната Партия на фините Риика Пура дори призовава Сана Марин да се подложи на тест за наркотици. Една от причините е, че в записа се чува реплика, която някои тълкуват като намек за употреба на кокаин.

Депутат от коалиционния партньор на Марин - Центристката партия - също се включва с критики срещу нея в Twitter, като пише, че "хората очакват от премиера" да се тества и да покаже публично, че не е приемала дрога.

Марин заявява, че няма проблеми да даде проба, защото няма какво да крие и не употребява нелегални вещества, но се възмущава от намеците на опозицията срещу нея: "Не съм използвала дрога. Не съм употребила нищо друго освен алкохол. Не съм броила количеството, пих умерено".

"Аз имам семеен живот, имам професионален живот и имам свободно време, което прекарвам с приятели. Също като много хора на моята възраст. Аз ще бъда същият човек, който съм била и досега - и се надявам, че това ще бъде прието", казва Марин, която управлява от декември 2019 г. и има подкрепата на своята Социалдемократическа партия.

Видеото изтича ден след като страна обяви, че намалява визите, издавани на руснаци, с 90%.

Други политици във Финландия коментират, че ако досега Марин е използвала доста умело социалните мрежи в своя полза, сега става тяхна жертва и то когато е на върха на популярността си.

Каролина Туоминен, която участва в компанията на Сана Марин от клипа, казва, че записите са направени само за лично ползване и не разбира как са изтекли в медиите.

"Много пълнолетни хора прекарват вечерите си по този начин. Понякога алкохолът също е част от тях. Не мисля, че има нещо странно извън това, че в момента се вижда от всички", казва тя. Жената твърди, че консумацията на алкохол по време на партито е била "напълно нормална" и че не са използвани други вещества.

Самата Сана Марин признава, че купонът се е състоял преди около две седмици, но не посочва къде точно. Първоначално групата се е събрала в два частни апартамента, а след това е продължила с посещение на два бара.

На въпроса дали възнамерява да продължи да прекарва свободното си време със същия кръг хора, от който изглежда е изтекло видеото, тя посочва, че ще запази приятелите си.

Тя не смята, че полицията трябва да се намесва, за да разследва как записите са излезли в публичното пространство.

"Нямам нищо да крия, не съм направила нищо незаконно", казва още Марин. Във финландските социални мрежи обаче се води дебат дали тя не прекарва повече време в забавления, отколкото в управлението. Други обаче не виждат нищо укорително в това, което се случва: "Сана Марин доказва, че когато работиш здраво, можеш да се забавляваш здраво".


Санна Марин е издигната като кандидат за министър-председател на Социалдемократическата партия през 2019 г. След като е одобрена от парламента, тя става най-младият държавен лидер в света. По това време тя е на 34 години. Тя е третата жена - ръководител на правителството след Анели Яатеенмаки и Мари Кивиниеми.

Когато премиерът ти е рок звезда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024