Снимка: © Getty Images

Финландия ще намали броя на визите, издавани на руски граждани, с 90% в отговор на продължаващата война в Украйна. Това става ясно от изявление на външното министерство на страната.

Финландските сухопътни гранични пунктове останаха сред малкото пропусквателни точки в Европа за руснаци, след като редица западни държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети в отговор на войната.

Финландското правителство се съгласи да ограничи броя на визите, след като руските туристи започнаха да използват летището Хелзинки-Вантаа като входна врата към европейските ваканционни дестинации.

Според правилата на ЕС туристите трябва да кандидатстват за виза от страната, която възнамерява да посети, но после може да влезе в страна от Шенген без гранични проверки от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Новата заповед влиза в сила от 1 септември и според нея страната ще приема само 10% от заявленията на руски туристи. Това означава, че Финландия ще приема само около 100 молби дневно в сравнение с около 1000 успешни такива на ден в момента.

За някои групи като журналисти, дисиденти или активисти могат да бъдат направени изключения чрез потенциална национална хуманитарна виза.

Полша е сред страните, които вече спряха издаването на определени визи за руски туристи Полша също подкрепя идеята за европейска забрана за издаване на руски визи

Финландия и балтийските държави също така ще предложат на Европейския съюз да прекрати действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз. Някои лидери на ЕС, като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас, призоваха за забрана в целия ЕС.

Предложението обаче беше оспорено от германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че руснаците трябва да могат да напуснат родната си страна, ако не са съгласни с правителството. Той допълни, че ""това не е война на руския народ, а е война на [Владимир] Путин".

Руските забрани за пътуване продължават да разделят ЕС, тъй като Украйна продължава да настоява за забрана. Чехия, Литва, Естония, Латвия и Полша вече спряха издаването на определени визи, за да засилят натиска върху Кремъл. Шолц обаче има съмнения относно ефективността на подобна забрана, твърдейки, че пълна такава би подкопала ефекта от целенасочените санкции.

Украинският президент Зеленски иска Западът да спре издаването на визи за руски туристи Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Олег Морозов, член на руския парламент, заяви пред информационна агенция РИА Новости, че Москва трябва да спре да разрешава на финландците да пътуват в страната, освен за медицински цели или за провеждане в погребения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"