Финландия ограничава визите за руснаци, докато Германия се противи Снимка: © Getty Images

Финландия ще намали броя на визите, издавани на руски граждани, с 90% в отговор на продължаващата война в Украйна. Това става ясно от изявление на външното министерство на страната.

Финландските сухопътни гранични пунктове останаха сред малкото пропусквателни точки в Европа за руснаци, след като редица западни държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети в отговор на войната.

Финландското правителство се съгласи да ограничи броя на визите, след като руските туристи започнаха да използват летището Хелзинки-Вантаа като входна врата към европейските ваканционни дестинации.

Според правилата на ЕС туристите трябва да кандидатстват за виза от страната, която възнамерява да посети, но после може да влезе в страна от Шенген без гранични проверки от всяка точка и да пътува из него за не повече от 90 дни в рамките на 180-дневен период.

Новата заповед влиза в сила от 1 септември и според нея страната ще приема само 10% от заявленията на руски туристи. Това означава, че Финландия ще приема само около 100 молби дневно в сравнение с около 1000 успешни такива на ден в момента.

За някои групи като журналисти, дисиденти или активисти могат да бъдат направени изключения чрез потенциална национална хуманитарна виза.

Полша е сред страните, които вече спряха издаването на определени визи за руски туристи Полша също подкрепя идеята за европейска забрана за издаване на руски визи

Финландия и балтийските държави също така ще предложат на Европейския съюз да прекрати действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, което улеснява руснаците да пътуват до и в рамките на Европейския съюз. Някои лидери на ЕС, като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас, призоваха за забрана в целия ЕС.

Предложението обаче беше оспорено от германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че руснаците трябва да могат да напуснат родната си страна, ако не са съгласни с правителството. Той допълни, че ""това не е война на руския народ, а е война на [Владимир] Путин".

Руските забрани за пътуване продължават да разделят ЕС, тъй като Украйна продължава да настоява за забрана. Чехия, Литва, Естония, Латвия и Полша вече спряха издаването на определени визи, за да засилят натиска върху Кремъл. Шолц обаче има съмнения относно ефективността на подобна забрана, твърдейки, че пълна такава би подкопала ефекта от целенасочените санкции.

Украинският президент Зеленски иска Западът да спре издаването на визи за руски туристи Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Олег Морозов, член на руския парламент, заяви пред информационна агенция РИА Новости, че Москва трябва да спре да разрешава на финландците да пътуват в страната, освен за медицински цели или за провеждане в погребения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024