Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да забрани пътуванията на всички руски граждани с цел да се окаже по-голям натиск върху руския президент Владимир Путин.

В интервю за "Вашингтон пост" Зеленски твърди, че настоящите санкции срещу Москва са "слаби" в сравнение с посланието, което ще бъде изпратено чрез забрана за пътуване и пълно ембарго върху руската енергия.

"Най-важните санкции са да се затворят границите, защото руснаците отнемат чужда земя", каза той и добави, че те трябва да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Украинският лидер говори в момент, когато инвазията в Украйна наближава шестмесечния си край, след като взе живота на хиляди хора и остави разрушения в източната и южната част на страната - където Русия вече се готви да проведе референдум за анексиране, което може да затегне хватката на Москва върху Херсонска и Запорожка област.

Зеленски беше категоричен, че всички руснаци трябва да поемат част от вината за смъртоносната война на Путин.

"Те ще кажат: "Тази война няма нищо общо с нас. Цялото население не може да носи отговорност, нали?". Но може. Населението е избрало това правителство и то не се бори с него, не спори с него, не му крещи", коментира Зеленски.

Войната в Украйна "изплаши" туристите от Източна Европа

Въпреки че в момента ЕС не забранява пътуванията на руски граждани, министър-председателят на Финландия Сана Марин заяви в понеделник, че трябва да се помисли за това.

"Не е правилно, че във време, когато Русия води агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа и да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя пред финландската национална обществена телевизия Yle.

"Вярвам, че на бъдещите заседания на Европейския съвет този въпрос ще се повдигне още по-силно. Моята лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен", добави Марин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"