Войната в Украйна "изплаши" туристите от Източна Европа Снимка: © Getty Images

Когато миналата година Джули, която често пътува, резервира няколко пътувания до Варшава, тя очаква да прекара уикендите си в полската столица в разглеждане на забележителности, разходки из парковете и хапване на традиционна кухня. Но когато датата на първото ѝ пътуване през юли наближава, хората около нея не са сигурни, че трябва изобщо да отиде.

"Майка ми и няколко приятели ми казаха: "Варшава е доста близо до Украйна, не се ли притесняваш?", споделя тя пред CNN. "Но аз съм се колебала".

Джули вече е посетила Варшава четири пъти за шест седмици и се е влюбила в града.

"Това е очарователно място с толкова много история. Старият град е възстановен след войната и е прекрасен. Има чудесни паркове, времето е хубаво през лятото. Това е приказно място, а хората са много приятелски настроени. Утре ще се върна - не мисля, че има някакви основателни опасения", казва тя.

Не всеки потенциален пътешественик обаче е на същото мнение като нея. Полша не само граничи с Украйна, но и снимките на бежанци, пресичащи границата, изглежда увеличават безпокойството сред хората, което има опустошителен ефект за туристическата индустрия.

В края на март заместник-министърът на спорта и туризма на Полша Анджей Гут-Мостови заяви пред медиите, че броят на анулираните резервации от чуждестранни посетители е нараснал с между 30 и 40%.

На почивка в Крим: Руски туристи плажуват на километри от бойното поле

Европейската авиокомпания "Jet2" дори преустанови полетите си до Полша през март. Те ще започнат да се изпълняват отново през септември - твърде късно за туристите, които искат да прекарат лятната си ваканция там.

Това е тенденция, която се наблюдава в цяла Източна Европа. Туроператорът "Last Night of Freedom", който организира ергенски и момински партита в цяла Европа, е видял, че резервациите за полския град Краков са се сринали с 60% за лятото на 2022 г.

"Мисля, че когато инвазията започна, хората бяха чували за бомби в близост до границата и сега имат този образ в главата си. Но това трябва да се отпише. Ако Русия започне да бомбардира страните от НАТО, това, че ще отидете в Полша, ще бъде най-малката ви грижа", казва основателят на агенцията Мат Мавир.

Личната безопасност не е единствената причина, поради която хората се държат настрана.

"Хората казват, че не искат да отидат някъде и да бъдат видени да се забавляват на място, където според тях има много бежанци. Някой е загубил дома си, а вие сте там по тениска и пиете бира - картина, която не се вписва добре", допълва още Мавир.

Британецът Никола Труп, който посещава семейството си във Варшава през юли, казва, че този образ на туристи, които се забавляват, докато бежанците ги наблюдават, просто не е верен.

"Може би изглежда малко по-спокойно от обикновено по отношение на туризма и определено забелязах, че се говори повече на украински език", споделя той.

Блогърката Джулия Муле също е съгласна с това. По нейни думи украинците са в Полша открай време, тъй като това са съседни държави.

"През март и април имаше много инициативи и центрове, които събираха дарения. Ако знаехте къде се намират, щяхте да видите опашки от майки и деца в определени часове на деня. Беше тъжно, но и приятно да видиш, че на много места се помага. Но не е като това да се отрази на почивката ви. Железопътните гари бяха създадени като пунктове за бежанци, но сега това не е така", казва Муле.

Не става дума само за Полша. От "Last Night of Freedom" съобщават, че резервациите им за Будапеща са намалели с 45%, а за Рига - с 39%. Данните на Унгарската агенция по туризъм показват 37% спад на резервациите за страната през първите шест месеца на 2022 г. в сравнение с 2019 г. Агенцията твърди, че броят на туристите се увеличава и се надява в края на годината спадът да е само 10%.

В Словакия, която споделя обща граница със Западна Украйна, броят на чуждестранните посетители е спаднал с 49% в сравнение с 2019 г., според данните на туристическия борд за периода януари-май.

"Трудно е да се каже колко от тях не са посетили страната заради страха от пандемията и колко са притеснени от конфликта в Украйна", заяви говорител на борда.

Столицата Братислава се намира на един час път от Виена - и на 16 часа път от Киев. И все пак общата граница е достатъчна, за да отблъсне хората.

Ситуацията засяга дори държави, които не граничат с Украйна. Лийна Мария Лепик, директор на Естонския туристически борд, казва, че половината от 350-те круизни кораба, планирани да посетят Талин през 2022 г., са били отменени "като пряк ефект от войната" - защото вече не могат да спират в основната круизна дестинация - Санкт Петербург.

"Чували сме за влиянието на войната като причина за отмяна на групови пътувания, но не сме виждали пряко въздействие на войната в статистиката за туризма. Броят на посетителите постепенно се подобрява с всеки изминал месец", казва Лепик за CNN.

Не всеки обаче има този късмет. През януари Яцек Легенджевич се надява, че 2022 г. ще бъде годината, в която неговата хотелиерска компания Jordan Group, базирана в Краков, ще се възстанови от пандемията. Но след това настъпва руската инвазия в Украйна - и те губят 80% от груповите резервации за три дни.

"Имаше нужда незабавно да приемем бежанци от Украйна и това частично запълни хотела. За да функционираме обаче, имахме нужда от нормални туристи", споделя той.

Дори и сега, въпреки че според данните на полския туристически борд броят на посетителите се увеличава, Легенджевич все още среща проблеми. Броят на чуждестранните посетители "нараства много бавно ".

"Резултатът е три пъти по-лош от този през 2019 г. Продължавам да чувам, че Полша и Краков са твърде близо до войната", казва той, като посочва, че цените никога не са били толкова евтини, колкото сега.

Възможно е да има и друг фактор за намаляването на броя на пътуванията. След две години на пандемията, хората се опитват да наваксат с пътешествията си, като посещават по-популярни дестинации, което е в ущърб на по-малко известните места. Това е една от теориите на Том Смит, регионален генерален мениджър за Европа в "Intrepid Travel".

Най-продаваните му пътувания тази година са велопоход по река Дунав и "Най-доброто от Централна Европа", включващи Австрия, Чехия, Унгария, Словакия и Полша. През 2019 г. пътуването е включвало и Русия, Молдова и Украйна.

"Това е по-скоро свързано с тенденциите след пандемията, отколкото с войната. Хората са прекарали месеци в мислене за това къде винаги са искали да отидат, така че не е изненадващо, че избират пътувания, които представляват "големите звезди" на Централна и Източна Европа", казва Смит.

Въпреки това той смята, че в Полша и Румъния се наблюдава неоспорим спад, свързан с инвазията. "Наскоро пътувах до Румъния и въпреки че имаше някои туристи, местните жители ми казаха, че са видели голям спад в туризма, особено около района на делтата на Дунав, най-близо до Украйна."

Той добавя: "Когато инвазията започна, имаше безпокойство по отношение на пътуванията в Източна Европа като цяло. Сега, когато хората видяха, че войната е ограничена до Украйна, те се чувстват по-уверени. Но когато става въпрос за страните, граничещи с Украйна, все още има известна сдържаност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024