Абонирайте се за нюзлетъра на "Булевард България", за да получавате селекция с най-интересните теми на седмицата през погледа на нашия екип:
Не се меси. Отнема нула време и още около 40 минути във фурната. Постна е - може да се приготви и без никаква мазнина. Напълно в духа на традициите за Бъдни вечер - а хлябът на масата в Святата нощ има дълбок религиозен смисъл и символизира тялото Господне.
В рецептата за най-лесната содена питка, която е почти невероятно да не се получи, има само 6 съставки. Печивата по принцип изискват строг контрол на количествата на продуктите, но в нашия случай решаваме да не си усложняваме живота прекалено - все пак някой трябва да приготви и сармите, и боба, и пълнените чушки, и тиквеника за празничната трапеза. А те са си пипкава работа.
Ето какво е нужно:
- Две чаени чаши и половина бяло пшеничено брашно (може да се замести и с брашно от лимец, което е по-бедно на глутен, но ще се надигне по-малко)
- Една чаена лъжичка сода за хляб
- Една чаена лъжичка сол
- Една супена лъжица мед
- Чаша и 1/3 газирана вода
- 50 грама (или на вкус) микс от семена
Първата стъпка от приготвянето на содената питка е пресяването на брашното, заедно със содата и солта. Към тях се добавят и семената.
Прибавяме меда и газираната вода. С дървена лъжица разбъркваме бавно и добре, докато започне да се образува тесто и течността поеме брашното. Когато това стане, с влажни ръце оформяме питката. Ако усетите, че има нужда от още малко брашно - добавете. Не е задължително, но може да капнете и няколко капки зехтин.
Загрявате фурната на 220 градуса без вентилатор. Питката слагате върху хартия за печене в тава и с остър нож правите средно дълбоки разрези под формата на кръст.
Пече се първите 10-ина минути на висока температура, а след това фурната се намалява на 180 градуса за около 30 минути или докато питката добие апетитен загар.
В питката за Бъдни вечер според традицията се слага монета - символ на благоденствие и късмет. Най-възрастният член на семейството има честта да разчупи хляба, като първото парче се отрежда за Света Богородица, второто - за дома, а третото - за присъстващите на масата.
Екипът на "Булевард България" ви пожелава светли празници.