Най-малко 43 палестинци, включително 13 деца, и още шестима израелци (общо 49 души) са били убити по време на ракетните удари между Тел Авив и ивицата Газа, управлявана от Ислямското движение за съпротива „Хамас“, а още стотици са ранени.

Град Лод е в извънредно положение заради бунтове на арабското малцинство, въздушните удари от Газа към няколко града продължават, а местните власти заявиха, че Израел се намира в „гражданска война“.

Напрежението, което започна още в неделя, продължава и в сряда – 12 май. Причината – палестинските граждани на квартала Шайх Джара в Йерусалим, който, по думите им, е „анексиран“ от Израел, протестират срещу местните власти, че искат да ги изгонят от домовете им и да настанят там израелски заселници от други градове. Това доведе до начало на ракетните удари, които още в понеделник взеха над 20 жертви.

От Газа продължиха да изстрелват ракети, насочвайки ги към столицата Тел Авив, докато международната общност призова за деескалация на напрежението. За 38 часа палестинските военни са пуснали над 1000 ракети.

Най-големите протести са в Лод, който се намира близо до Тел Авив. Там израелски араби подпалиха няколко автомобила, а 12 души бяха ранени при сблъсъците. Демонстрантите хвърляха камъни по полицията, а тя отговори с гранати, пише в. Haaretz.

С падането на нощта напрежението е ескалирало до връхната си точка. Според местните медии – няколко синагоги и магазини са били подпалени. Reuters съобщава, че израелци са хвърляли камъни по автомобил, управляван от член на арабското малцинство.

Във вторник вечер премиерът Бенямин Нетаняху обяви извънредно положение в Лод. Граничната полиция е била изтеглена от Западния бряг и командирована да запази мира и сигурността в града. Не само там, но и в Източен Йерусалим, както и по западното крайбрежие, също имаше протести на арабите, разбунтували се след ракетните удари между "Хамас" и местните власти.

„Цял Израел трябва да знае, че напълно загубихме контрола“, каза пред The Times of Israel кметът на Лод – Яир Ревиво. „В Лод избухна гражданска война“. Изданието допълва, че за първи път правителството използва сила срещу арабското общество в страната от 1966 г. насам. Нетаняху, който пристигна в града, заяви, че ако се наложи, е готов да въведе вечерен час.

В сряда сутринта ракетните удари продължават. Израелската армия обяви в Twitter, че е ударила по „няколко съществени терористични мишени“ по ивицата Газа в отговор на стотици изстреляни ракети. Става въпрос за домове и офиси на палестински военни лидери.

Това са първите подобни сблъсъци от 2014 г. насам. Голяма част от ракетните изстрели на „Хамас“ бяха овладени от защитните системи на Израел. Други обаче удариха градове като Ашкелон, Модиин и Беер Шева. В Лод една от ракетите уби двама души, сред които и дете, обявиха от полицията. От „Хамас“ заявиха, че това е „отговор на целенасочените атаки на врага“.

Видеа в социалните мрежи показаха как огнените тела на ракетите пронизват нощното небе, а някои експлодират във въздуха, уцелени от системите на Израел.

В столичното предградие Холон една ракета удари празен автобус, заяви за AFP говорителят на полицията Мики Розенфелд. Момиче на 5 години и две жени са били ранени.

Уцелен е и тръбопровод между градовете Елиат и Ашкелон. Междувременно летище „Бен Гуирон“ в Тел Авив спря за кратко всички полети във вторник.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви, че ударите на Тел Авив по Газа са „само началото“. „Терористичните организации бяха ударени жестоко и ще продължим атаката заради техните решения да обстрелват Израел. Ще възвърнем мира в дългосрочен план“, обяви той. Ганц говореше и за военната група „Ислямски джихад“, която действа заедно с „Хамас“.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Ханийех заяви, че движението е в готовност, ако Израел реши да подклади напрежението още повече. „Ако искат да спрат, ние също сме готови“.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Израел. ЕС, САЩ и Русия призоваха за деескалация на напрежението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024