Най-много време, най-много лъжи в национален ефир: „Възраждане“ и Костадин Костадинов пак са №1

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново оглавява класация за най-много ефирно време в трите национални телевизии БНТ, bTV и Nova в предизборната кампания. В периода от 3 март до 31 март, когато се водеха основните дебати и интервюта в трите медии, той е получил общо 150 минути на свое разположение, двойно повече от втория в подредбата Стефан Янев (76,5 минути).

Това показва статистиката в петото издание на инициативата „Лъжеш ли?“, която анализира участията на водещи кандидати за народни представители – лидери и знакови фигури от политическите формации.

В сравнение с предишните избори – на 2 октомври 2022 г. – Костадин Костадинов е получил 14 минути по-малко ефирно време. Този път обаче в челната тройка заедно с него и Стефан Янев („Български възход“) попада още един представител на националистите от „Възраждане“ – Цончо Ганев, който се е изявявал 57,5 минути. Също толкова има и лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Възраждане“ оглавява и класацията по лъжи в ефир. Активистите от гражданския проект „Лъжеш ли?“ са засекли 28 неверни твърдения, излезли от устата на Костадинов и Ганев. Следват ги ГЕРБ-СДС с 27 лъжи, БСП (9), „Български възход“ и ПП-ДБ с по две, а при ДПС е регистрирана една.

Възходът на „Възраждане“

Проруската пария на Костадин Костадинов получи над 14% от вота на 2 април и се нареди на трето място на изборите, подобрявайки резултата си от откомври. От април 2021 г. формацията експоненциално увеличава гласовете си – от 78 414 тогава сега те са вече 356 080. Само преди половин година, на изборите през октомври, подкрепата за партията бе 254 602 гласа.

За разлика от нея, сумарният вот за ПП-ДБ, които са втори след ГЕРБ-СДС, пада. Най-чувствителен е спадът при БСП и „Има такъв народ“.

„Възраждане“ построи кампанията си на неверни твърдения за еврото и еврозоната, като агитираше гражданите да се подпишат за организиране на референдум срещу приемането на единната валута – нещо, което всъщност не е възможно, защото на България се е задължила с него още с влизането си в ЕС. Тъй като законът за референдумите не позволява такива да се провеждат по въпроси от международни договори, какъвто е този за присъединяването на страта към Блока, "Възраждане" питат гражданите за отлагане на присъединяването на страната към Еврозоната.

Костадин Костадинов Десет причини за възхода на "Възраждане"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024
Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024