Снимка: © Getty Images

Противоречивата книга на племенницата на Доналд Тръмп – Мери, която разкрива подробни детайли относно живота на американския президент, постави рекорд за своя издател. От „Твърде много и никога достатъчно: Как моето семейство създаде най-опасният човек на света“ бяха продадени 950 хиляди копия в края на първия ден, в който бе пусната в продажба.

Тази цифра включва предварителните продажби, електронния и аудио- вариант на книгата, излязла на пазара във вторник. Тя се превърна в най-продаваната от издателя Simon & Schuster, обявиха от компанията. Заема и на върха в списъка на бестселърите на Amazon.

Рекордът бе поставен, след като опитът на брата на американския президент Робърт да блокира издаването на книгата бе възпрепятстван от съда.

Книгата на Мери Тръмп представя американския държавен глава в незавидна светлина и заглавието е насочено именно към него. Като „високофункционален социопат“ в нея се описва бащата на президента – Фред Тръмп, който е дядо на авторката. За него се пише, че е „смачкал любовта и съпричастието у всеки около него, включително у настоящия президент“.

Доналд Тръмп поема имотния бизнес на семейството от своя баща, въпреки че брат му Фред-джуниър – бащата на Мери Тръмп, е по-възрастен. Той обаче е имал проблеми с алкохола и е починал, когато племенницата на настоящия държавен глава е била малко дете.

До понеделник Мери Тръмп имаше временна ограничителна заповед, но Върховният съд в Ню Йорк я отмени и тя вече свободно може да дискутира темите около книгата. Направи го в няколко интервюта през изминалата седмица, едно от които пред Washington Post. В него тя определи Доналд Тръмп за „расист“ и свърза думите си с проповядвания в нейното семейство „антисемитизъм и първосигнален расизъм“.

„Когато растях, беше някак нормално да чувам да използват думата, започваща с „н“ (обидната квалификация към чернокожите) или изрази, показващи антисемитизъм“, каза авторката на книгата.

В четвъртък, в интервю за Рейчъл Мадоу, Мери Тръмп каза, че е ставала пряк свидетел на това как президентът на САЩ използва расистки език. Попитана дали го е чувала, тя отговори: „Разбира се, че съм. И не мисля, че това следва да изненадва някого, имайки предвид колко яростен расист е той днес“.

А пред ABC Мери Тръмп изрази мнение, че държавният глава трябва да се оттегли, тъй като е „неспособен“ да върши работата си.

Авторката сподели още, че баща ѝ и чичо ѝ Доналд не са били близки. Допълни, че вярва, че по-възрастната сестра на президента Мариан, е била на мнение, че Тръмп не трябва да става държавен глава.

„Тя категорично не вярваше, че това може и трябва да се случи, защото той е мъж без принципи и никой не би гласувал за него. Беше ужасена от неговата евангелска проява, защото знаеше, че никога не е имал дълбоки убеждения относно религията, а реши да се снима пред църква“, каза тя за случая, в който Тръмп хвана библия в ръка по време на протестите на движението „Black Lives Matter“.

Мери Тръмп разказа и история, която е чула от Мариан през април 2017, когато членове на семейството посетили президента в Белия дом. Тя гласи, че в миналото 14-годишният Фред-джуниър, бащата на авторката, изсипал купа картофено пюре върху главата на 7-годишния си брат Доналд, тъй като той обиждал най-малкия член на семейството им – Робърт.

„Знаем, че той не обича тази история“, каза Мери Тръмп и добави, че дори сега президентът не проявява чувство за хумор, когато се заговори за случката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие

Д-р Силви Кирилов от Има такъв народ откри заседанието на 47 Народно събрание

Силви Кирилов (ИТН) ще открие заседанието като най-възрастен народен представител

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста