Най-сетне виждаме портрета, който Дейвид Хокни направи на Хари Стайлс Снимка: © National Portrait Gallery

Каква е тайната на страхотния портрет? Ако някой знае отговора, това е 86-годишният Дейвид Хокни. А една от последните му работи е портрет на Хари Стайлс. Картината ще е част от изложбата "Drawing From Life“, която ще бъде в Националната портретна галерия в Лондон от 2 ноември 2023 г. до 21 януари 2024 г.

Хокни е един от най-влиятелните творци в изобразителното изкуство на 20 век във Великобритания. Произведението му "Портрет на творец. Басейн с две фигури" счупи рекорда за най-скъпо продадена картина на жив артист през 2018 г. Цената му достигна 90 млн. долара на търг в аукционната къща Christie's.

Портрет на Хари Стайлс от Дейвид Хокни

Колкото до страхотните портрети, британецът винаги започва от лицето.

„Първо започвам с главата. Оттам нататък следва всичко останало.“, казва Хокни пред Vogue.

Той се придържа към този подход и в края на май 2022 г. - когато Хари Стайлс пътува до студиото на художника в Нормандия, Франция, готов да позира.

Стайлс сяда на стол от тръстика. В продължение на два дни Хокни работи, за да улови точните нюанси на червеното и жълтото в раираната жилетка на изпълнителя, както и разположението на перлите на врата му.

Отвъд тези неща, за художника топ приоритет е просто да улови същността на човека пред себе си.

Тогава не бях наясно с неговата известност“, признава Хокни „Той беше просто поредният човек, който дойде в студиото.“

Двамата веднага скъсяват дистанцията, а и Стайлс отпреди това е фен на Хокни.

„Дейвид Хокни преоткрива начина, по който гледаме на света от десетилетия“, казва музикантът. „Беше абсолютна привилегия да бъда нарисуван от него.“

Когато през 2020 г. Хари Стайлс става първият мъж, появявал се на корица на Vogue, за фотосесията носи чифт ръчно рисувани панталони, на които присъства портрет на Хокни от художничката Ааюшиа Ковала.

Хари Стайлс, Vogue, панталони с илюстрация на Дейвид Хокни

Днес разкриването на портрета на Хари Стайлс дава началото на продължението на изложбата "Drawing From Life“. Тя беше открита за първи път през февруари 2020 г. в Националната портретна галерия в Лондон. Тогава галерията затвори заради пандемията, а с нея и изложбата бе закрита - само две седмици след откриването ѝ.

На 2 ноември през настоящата година "Drawing From Life" се завръща с нова серия от портрети, представяща творческите импулси на Хокни по време на локдауна.

Vogue определя картината с образа на Стайлс като перлата в короната на изложбата.

„Целият свят затвори и експозицията все още стоеше там, на тъмно. Радвам се, че серията ще получи друг живот“, споделя Сара Хаугейт, старши куратор на съвременните колекции на галерията, която ръководи "Drawing From Life" през 2020 г.

Изложбата включва още портрети на сценариста Грегъри Еванс, на човека, който принтира произведенията на Хокни - Морис Пейн, на кмета на местния град в Нормандия - Дозюле. Нарисувани са още градинарят на художника и дори неговият педикюрист.

Един от последните модели на Хокни е известният музикален продуцент Клайв Дейвис. Именно той предлага на артиста да покани Стайлс на посещение.

„Клайв ми каза за новия албум на Хари. Тогава Джей Пи (асистентът в студиото на Хокни) изпрати на Хари бележка, в която го пита дали иска да дойде в студиото ми и да позира за портрет“, спомня си Хокни. „Той отговори веднага. Каза, че би се радвал“.

Оттам нататък процесът на рисуване идва инстинктивно за Хокни.

„Днес вече знам, че Хари е знаменитост - гледал съм всичките му музикални видеоклипове.“, признава художникът.

„Дейвид Хокни не е традиционен портретист“, коментира кураторът Хаугейт. ,,Интересите му не са в това в това какво правят хората, а по-скоро кои са те. Той не се интересува от славата, а от изобразяването им. Ето защо днес погледът на Хокни е насочен основно към най-близкия му кръг. В същото време е доказателство за постоянното му любопитство - че той все още е готов да се "разкрие" пред новодошъл от време на време."

,,Стайлс изглежда знае какъв късметлия е.", добавя Хаугейт.

"Drawing From Life“ на Дейвид Хокни ще бъде в Националната портретна галерия в Лондон от 2 ноември 2023 г. до 21 януари 2024 г.

"Bigger and Closer": последният и най-дързък експеримент на Дейвид Хокни

Метрото в Лондон вдъхнови Дейвид Хокни, но Twitter реагира с насмешка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024