Всеки град по света може да се гордее, ако се превърне в "платно" за художник като Дейвид Хокни - един от най-влиятелните творци в изобразителното изкуство на 20 век във Великобритания. Неговият "Портрет на творец. Басейн с две фигури" счупи рекорда за най-скъпо продадена картина на жив артист през 2018 г. с цена от 90 млн. долара при търг в "Christie's".

Неслучайно кметът на Лондон Садик Хан реши да привлече 83-годишният Хокни към кампанията си за възстановяване на туристическия бизнес след Covid-19 чрез художествено трансформиране на популярни локации в британската столица.

Творбата на Хокни представлява редизайн на емблемата на метростанцията при "Пикадили съркъс" - типична рисунка в неговия ироничен pop-art стил, в ярко жълто и пурпурно, при която лентата с наименованието на спирката излиза извън рамките си, защото не може да побере последната буква "S" от "Circus".

"Блестяща работа на Дейвид Хокни в Пикадили - първата от серия мащабни арт проекти, които поръчахме като част от новата ни кампания "Let's do London". Очаквайте още много скоро!", пише кметът на Лондон Садик Хан в публикация в Twitter, с която разкрива новата визия на станцията.

Кампанията "Let's do London" разполага с бюджет от 7 млн. паунда и се смята за най-голямата инициатива за подкрепа на вътрешния туризъм в страната след кризата.

Реакциите в социалните мрежи след премиерата на новия дизайн на "Пикадили" бяха противоречиви.

Хумористичното лого на Хокни беше подложено на подигравки заради приликата си с детска рисунка в MS Paint, а в Twitter се появи цяла серия от пародийни копия като нова емблема за станциите при "Оксфорд стрийт", "Лестър скуеър" или "Падингтън" с добавена илюстрация на мече. David Hockney art pieces replace the signs for tube stations across London, including Paddington, Piccadilly Circus, Cockfosters, Oxford Street and a sign reading 'Choob.'

"Харесвам някои от творбите на Хокни, особено във фотографията, но това изглежда като нещо, с което 7-годишно дете е спечелило конкурс", коментира потребител на социалната мрежа.

"Ех, жалко, че Лондон не е пълен с креативни художници, които прекараха наистина тежка година и щяха да имат истинска полза както от парите, така и от популярността от кампанията, а градът можеше да направи чудесна реклама на разнообразието, гордостта и страстта си", пише саркастично друг коментатор.

"Символът на това поколение и епоха - една абсолютно ужасна безсмислица се възхвалява като великолепна и провокираща размисъл. Цялата мания по модерното изкуство започна, когато хората от средната класа осъзнаха, че могат да правят пари на гърба на идиотите с творби без никаква стойност", пише трети анонимен критик.

От друга страна, мнозина жители на Лондон изразяват симпатии към идеята на Хокни, която създава съвсем различна и свежа атмосфера в една от най-натоварените транспортни точки в града.

"Представете си, че е 9 ч. сутринта в понеделник на "Пикадили съркъс". Потта се стича по врата ви, докато слизате от вагона на метрото - натъпкан като консерва със сардини, той изплюва хората върху платформата. Иска ви се да сте на всяко друго място по света, но не и тук. И в този момент го забелязвате - странен знак, който напомня по-скоро на драсканица, отколкото на картина. Първо се намръщвате, но после се усмихвате. Осъзнавате, че за пет секунди сте забравили за масата от хора, горещината и шума на станцията. За миг желанието ви се е изпълнило", пише The New Statesman в свой коментар.

Изданието напомня, че лондонското метро има дълга традиция на сътрудничество с известни творци като Ман Рей, Едуардо Паолоци, Питър Седжли, Робин Дени и др. Някои от тях преобразуват скучните станции в ярки "платна" за творбите си, а други залагат на минималистични подобрения, които се превръщат във фон на всекидневния живот.

"Пикадили съркъс" на Хокни е свидетелство за оптимизма и хумора, които публчното изкуство може да привнесе. След една година, лишена от особени поводи за радост, предпочитам да се възползвам от поводите за смях, където и да ги открия", пише Елиз Бел в New Statesman.

Колкото до Дейвид Хокни - редизайнът му чудесно се вписва в идеята на последната му голяма художествена инсталация с картини на ярки слънца от билбордове в Лондон, Ню Йорк и локации в Лос Анджелис, Сеул и Токио. Едно от тях се намира точно над "Пикадили".

"Помнете, че не можете да се взирате твърде дълго нито в слънцето, нито в смъртта" се казва в произведението на Хокни, което той е пресъздал с iPad.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"