Снимка: © Getty Images

Неделя се оказа най-смъртоносният ден, откакто се появи новият коронавирус. На 9 февруари в Китай починаха 97 души, които бяха заразени, съобщава BBC. Общият брой на жертвите в страната, която е епицентърът на вируса, вече нарасна до 908, но добрата новина е, че започват да се отчитат все по-малко случаи на нови заразени.

В Китай общият брой на страдащите от коронавирус е 40 171 души, а 187 518 са под медицинско наблюдение. Общият брой на смъртните случаи по света достигна 910, с което жертвите на новия вирус вече са повече от тези на Сарс, отнел живота на 774 души през 2002-2003 г.
До момента са установени заразени в поне 27 държави и територии, а смъртните случаи извън Китай са два – във Филипините и в Хонг Конг.

Пациентите в Китай, които са били излекувани и изписани от болница, са 3281. В понеделник милиони хора се връщат отново на работа след новогодишната ваканция, която бе удължена и след 31 януари в опит да бъде спряно разпространението на заразата.

Междувременно петима британски граждани, включително и дете, са били диагностицирани с коронавирус в планинско село във Франция, предава The New York Times. Общо 11 души, включително петимата заразени, се намират в болница в югоизточната част на страната. Френското министерство на здравеопазването съобщи, че нито един от тях няма опасност за живота. 

Британската група е била на ски в курорта Ле Контамин-Монжоа и временно е приютила свой сънародник, който най-вероятно се е заразил с коронавирус по време на бизнес конгрес в Сингапур преди визитата му във Франция. Местните власти ще затворят две училища през настоящата седмица, за да открият дали има още заразени, тъй като две деца от 11-те души, намиращи се под медицинско наблюдение в Лион, Сент Етиен и Гренобъл, са посещавали учебни заведения в района.

Повече от 60 души са били диагностицирани с коронавирус на круизен кораб, който се намира под карантина в Япония. Те са били свалени и откарани в болница. Броят на заразените ще нарасне, тъй като пътниците са били 3700. 
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети