Името на един актьор зае главните страници на британските вестници този уикенд, но не заради участие в нов филм, а след подадена кандидатура за предстоящите кметски избори в Лондон на 6 май.

Лорънс Фокс е известен с ролята си на детектива Джеймс Хатауей в драматичния сериал „Люис“ (2006-2015), но напоследък е свързван с противоречивите си политически коментари. След като миналия ноември призна, че е нарушил противоепидемичните мерки срещу Covid-19, сега той призова за прекратяване на локдауна в британската столица и цялата страна.

42-годишният актьор е лидер на новата партия „Reclaim“ и е финансиран единствено от бившия спонсор на консерваторите Джеръми Хоскинг – британски бизнесмен, притежаващ акции във ФК „Кристъл Палас“. С новия си проект Фокс влиза в политиката, защото иска да „даде глас на хората, които са заглушавани“.

След като подаде кандидатурата си за участие в кметските избори, The Telegraph му предоставиха трибуна, в която актьорът написа: „Щом всички възрастни и хора от уязвимите групи вече са получили ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, то локдаунът трябва веднага да бъде вдигнат веднага. Правителството казва, че ваксините работят, хоспитализираните и смъртните случаи намаляват, но продължават да твърдят, че не можем да се върнем към нормален живот по-рано от края на юни“.

Премиерът Борис Джонсън обяви четиристепенна система за постоянно отпускане на противоепидемичните мерки през 5 седмици, която предвижда излизане от блокадата точно преди юли. Ако обаче Фокс бъде избран за кмет на Лондон през май, актьорът ще иска по-бързо връщане към нормалния живот. От началото на пандемията той е един от големите критици на строгите правила срещу Covid-19.

В края на миналата година, когато повечето магазини и ресторантите във Великобритания бяха затворени, той написа в Twitter, че е събрал голяма група хора за обяд и е нарушил правилата. „Прегръщахме се, ядохме и си говорихме. Беше прекрасно. Никога няма да отнемете това на хората. Ако Националната здравна служба не може да се справи със ситуацията, то тя не е подходяща за целта. Съгласието с мерките означава насилие“.

Един от най-големите му критици е журналистът и писател Пиърс Морган. Той нападна Фокс в сутрешното предаване „Good Morning Britain“. „Знаеш ли какво, Лорънс? Защо просто не млъкнеш. Сериозно. Защо не си кажеш, че NHS са герои, които спасяват животи в цялата страна и се борят срещу Covid-19? Помисли за хората, които са в старчески домове, но не могат да видят близките си“.

Морган причисли Фокс към „малка група хора в тази страна, за които вирусът не съществува“. „Тук темата не се отнася за теб, а за хората, които са най-уязвими. Трябва да ги спасим от смъртта“, обърна се той към актьора.

Фокс е роден в Лийдс през 1978 г. Завършва Кралската академия за драматично изкуство и първата му роля е през 2001 г. в психологическия трилър „The Hole“. Редовно играе във филми, сериали и театрални постановки, а освен това е певец и музикант. Свири на китара и през 2016 издава дебютния си албум „Holding Patterns“. Последната му роля е в испанско-британската мистерия „White Lines“ от 2020 г.

През януари миналата година Фокс привлече медийното внимание с коментар за военния филм „1917“ на Сам Мендес. В продукцията имаше герой, принадлежащ към религиозното движение сикхизъм, а според кандидата за кмет на Лондон продуцентите са били „принудени“ да го изобразят заради нуждата от расово разнообразие в киното. По-късно Фокс се извини за изказването си.

Малко по-късно той се появи в ефира на BBC в предаването „Question Times“ за политически дебати, в което отново създаде скандал. Каза, че твърденията за проявен расизъм към съпругата на принц Хари – Меган Маркъл, са „скучни“ и че тя не трябва да бъде жертва. Вместо това отбеляза, че човек от публиката го е нарекъл „бял мъж с привилегии“. „Ето това е расизъм“, каза Фокс.

През септември 2020 актьорът отговори на движението „Black Lives Matter“ в защита на правата на чернокожите с противоречива снимка в Twitter, на която пишеше „All Lives Matter“ – всички животи имат значение.

Точно тогава стана ясно, че Лорнъс Фокс ще прави партия с името „Reclaim“ (в превод: възвръщане). Електоралната комисия дълго време разглеждаше дали да я одобри заради името, което наподобява „Reclaim Project“ – благотворителна организация в Манчестър, която предоставя работа на хора в затруднено положение. Партията му все пак беше одобрена през февруари тази година.

В програмата си той залага на призива, че ще „възвърне“ британските ценности, които политиците „са отнели“ от хората. Определя партията като ново политическо движение, което обещава да обедини всички, а не да ги разделя. Добавя, че е получил 5 млн. паунда дарения за новия си проект, без обаче да предостави доказателства, съобщава The Guardian. Daily Telegraph пише, че партията е получила финансова помощ от редица консервативни спонсори.

Фокс иска да направи реформа в институциите, финансирани с публични средства – като медиите и училищата, така че да бъдат „освободени от политическо пристрастие“.

Наскоро актьорът се замеси в още един скандал, като бойкотира веригата супермаркети „Sainsbury’s“ заради „расова сегрегация и дискриминация“. Компанията осигури "зони за сигурност" в онлайн пространството за чернокожите си служители, за да ги предпази от реч на омразата. Когато Фокс се възпротиви, той каза, че чувства как хората „погрешно“ го „опетняват като расист“.

Сега той ще се бори за кметското място в Лондон, но според експертите няма шансове. Сред кандидатите има още двама противници на Covid-мерките – Пиърс Корбин и Брайън Роуз, който е бивш банкер от Уол Стрийт и водещ на YouTube-канала „London Real“, където изразява конспиративните си възгледи. Очаква се настоящият кмет Садик Хан (Лейбъристка партия) да бъде преизбран.


Руският ефект "Шрьодер": Как екс-дипломат No.1 на Австрия се озова в ръководството на "Роснефт"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024