„Най-точният източник на информация в реално време“: Новият шеф на Twitter има трудна мисия Снимка: © Getty Images

Новото ръководство на Twitter се захваща с мисията да превърне платформата в „най-точния източник на информация в реално време в света“. Това стана ясно от плановете за „Twitter 2.0“, които наследничката на Илон Мъск начело на компанията – Линда Якарино – очерта.

Якарино пое поста главен изпълнителен директор преди седмица. Тя замени Мъск в момент, когато компанията се сблъсква с все по-остри критики заради подхода си към борбата с дезинформацията, откакто милиардерът купи платформата миналата година.

През последния месец Twitter загуби поредния си ръководител си по въпросите на доверието и безопасността – с Ела Ъруин подаде оставка едва няколко месеца, след като оглави отдела, заставайки на мястото на напусналия през ноември 2022 г. Йоел Рот. Същевременно компанията се оттегли от Кодекса на ЕС за дезинформацията.

В поредица от туитове, изпратени и по електронната поща до служителите, сега Якарино повтори вече очертаната цел на Мъск, че Twitter трябва да трансформира „глобалния градски площад“. По думите ѝ това ще помогне за еволюирането на публичния дебат „чрез нефилтриран обмен на информация и открит диалог за нещата, които са най-важни за нас“.

„Twitter е на мисия да стане най-точният източник на информация в реално време на света и глобален „градски площад“ за комуникация. Това не е празно обещание. Това е нашата реалност“, пише Якарино.

Самият Мъск определя себе си като „абсолютист на свободата на словото“. И дълго време критикуваше политиките на Twitter за модериране на съдържанието, твърдейки, че социалната мрежа трябва да бъде истински форум за свобода на словото.

Но действията му за възстановяване на десни акаунти, чиито възгледи той споделя, и разхлабване на модерацията отблъснаха рекламодателите. Според съобщенията през декември приходите на Twitter са намалели с 40% спрямо година по-рано.

За да се върнат рекламодателите, те трябва да знаят какво да очакват по отношение на съдържанието и ангажираността на потребителите, отбеляза Рей Уанг, главен изпълнителен директор на базираната в Силициевата долина изследователска фирма Constellation, пред BBC.

Надеждите са, че Якарино ще може да балансира Мъск и „да излезе на глава с него, тъй като той я уважава“.

Откакто миналата година милиардерът купи Twitter за 44 млрд. долара, той бе подложен на натиск да намери човек, който да ръководи фирмата, за да може да се съсредоточи върху другите си бизнеси, сред които са производителят на електрически автомобили Tesla и ракетната компания SpaceX.

На 12 май Мъск обяви, че Якарино ще го наследи на поста главен изпълнителен директор на Twitter след шест седмици. Така в началото на юни тя официално пое управлението на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024
Технологии

Да гласуваш от телефона? В Е-стония това ще е възможно още тази година

Законовите промени в страната ще влязат в сила през октовмри

11:02 - 09.05.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Има само два сигнала за "евентуално" купуване на гласове

По думите му "не е от значение" в кои населени места са подадени сигналите, защото "към момента те не са потвърдени".

10:56 - 09.05.2024
Важно днес

Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването

На 9 май се навършва една година от смъртта на 15-годишната Даная.

10:26 - 09.05.2024
Важно днес

Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта

Забраната за реклама на хазарт в медиите не е влязла в сила

09:55 - 09.05.2024