"Най-трудният ребус на всички времена" - така британската служба за защита на държавните комуникации и електронно разузнаване GCHQ описва предизвикателството в чест на един от най-великите си сътрудници Алън Тюринг. 

Британският математик, който проектира машината за дешифриране на германската "Енигма" по време на Втората световна война, ще бъде поставен върху новата банкнота от 50 паунда.

В деня, в който Bank of England показа как ще изглежда тя, GCHQ публикува 12 загадки с елементи, преплетени в дизайна на банкнотата, като предизвика всички хора да се опитат да ги разрешат

Трудността се увеличава с всяко следващо изпитание. Първата задача е елементарна кръстословица, в която всяка осма буква от верните отговори участва в изписването на ключова дума. Оттам нататък следват предизвикателства с морзова азбука, двоичен код, анаграми, игра на шахмат, логически задачи с поредици от числа, и др. 

От екипа на GCHQ смятат, че пълното им разрешаване може да отнеме около 7 часа на човек с опит в дешифрирането на подобни ребуси. 

Решението за посвещаването на новата 50-паундова банкнота на Алън Тюринг е взето след анкета, проведена през 2018 г. Над 225 000 имена на популярни личности са предложени от хората, които участват в допитването на Bank of England, като Тюринг е един от 989 посочени учени. 

Списъкът е съкратен до 12 водещи кандидати, а тогавашният гуверньор на централната банка Марк Карни избира името на легендарния математик и пионер в информатиката. 

Върху банкнотата е поставен портрет на Алън Тюринг, математически формули от негов научен труд от 1936 г., който се смята за основополагащ за модерните компютърни науки, както и технически чертежи на машините, използвани за разбиването на кода на "Енигма". 

"Това е само предвкусване на онова, което предстои, и само сянка на начина, по който ще се случи", е цитат от Тюринг, който също е вграден в дизайна на 50-те паунда. 

Банкнотата ще бъде пусната в парично обращение на 23 юни, когато ще бъдат отбелязани 109 години от рождението на големия учен. 

Признанието за приноса на Алън Тюринг идва на фона на скандалното отношение на държавните институции към него в последните години на живота му.

През 1952 г. той е осъден заради хомосексуална връзка с друг мъж - деяние, което по това време се третира като престъпление във Великобритания. Тюринг е принуден от съда да се подложи на хормонална "терапия", която влошава физическото и психическото му здраве, а присъдата го лишава от възможност да работи отново за службите за сигурност. През 1954 г. той сам слага край на живота си. 

През 2009 г. британският премиер Гордън Браун публично се извини от името на правителството за позорното отношение към един от най-големите си учени на световно ниво. Четири години по-късно кралица Елизабет II помилва Тюринг посмъртно. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента