Най-желаните гимназии в София при първото класиране след 7. клас Снимка: © Getty Images

Софийската математическа гимназия е успяла да привлече четирима от петимата пълни отличници на матурите след седми клас в София. И четиримата са възпитаници на СМГ и са пожелали да останат в същото училище и занапред. Училището е и с най-високият минимален бал след първото класиране на кандидат-гимназистите.

Петият пълен отличник от матурите е поискал да учи в 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес". Това съобщават от МОН след първото класиране, публикувано в понеделник.

Най-голям брой кандидат-гимназисти са поискали да учат в 22. Средно езиково училище „Г.С. Раковски" – 2181.

На второ място е 32. Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ – 2133.

След тях е Първа английска езикова гимназия, която през миналата година беше първенец в класацията. Следва я 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Най-предпочитаните училища за професионална подготовка са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. Те са посочени съответно от 1304 и 1294 ученици.

51. СУ „Елисавета Багряна“ – специалност „Компютърна графика“ с изучаване на английски език - е следващата най-търсена паралелка за седмокласниците в София.

След него са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Бизнес администрация“ с изучаване на испански език и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с изучаване на английски език.

Топ 3 на гимназиите с най-висок минимален бал, в която СМГ е лидер през 2022 г., се допълва от Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС към ТУ-София) и 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов".

Общо 11 008 ученици в цялата страна са подали заявление за класиране след матурите по български език и литература и по математика след 7. клас.

От тях 1100 не са класирани – 915 от София и 195 от страната, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране.

Проверка на класирането по входящ номер и код за достъп може да се направи в сайта на МОН https://infopriem.mon.bg/


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024