НДК има ново ръководство, бившата съпруга на Панайот Рейзи оглавява Съвета на директорите

Андрияна Петкова Татарова е новият изпълнителен директор на Националния дворец на културата. Държавната компания е с изцяло сменен борд на директорите.

Петкова и още двама представители на държавата са избрани с конкурс, който беше обявен още през лятото на 2023. Това са Десислав Данов и Нина Найденова.

Преди седмица са вписани и двама независими членове в колективното управление - Иванка Веселинова и Надя Миронова. Веселинова ще бъде и председател на Съвета на директорите.

Иванка Веселинова се оказва бившата съпруга на спорния екс-кмет на Созопол Панайот Рейзи, с когото са разведени от 2010 г.

Тя е работила като шеф на инспектората на НЗОК от 2018 до 2020 г. и е била член на администрацията на Здравната каса до прехвърлянето си в НДК.

Кариерата ѝ е започнала в МРРБ като шеф на дирекцията за регионално развитие (2001-2009) в периода на управление на кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Между 2009 - септември 2014 г. Веселинова е работила като директор на службата, отговаряща за оперативна програма Околна среда, в Министерството на околната среда и водите. Периодът съвпада с първия мандат на ГЕРБ, целия кабинет "Орешарски" и част от служебното правителство на Георги Близнашки.

Интересното е, че между 2015 и 2018 г. е работила като частен консултант по оценка на проекти за кандидатстване за европейско финансиране - но в края на 2018 отново се връща на висша длъжност в държавната администрация, този път в НЗОК.

Профилът ѝ в LinkedIn показва, че е завършила висшето си образование в УНСС още в началото на 90-те, а през 2003 г. става магистър по право от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Това е същият факултет, дал юридическата диплома на Делян Пеевски. Пеевски е завършил ЮЗУ в същата 2003 г.

Между 2021 и 2023 г. е успяла да завърши и магистратура по обществено здравеопазване и здравен мениджмънт.

Андрияна Петкова (на снимката) е представена от Министерството на културата като специалист по маркетинг, с 14-годишен опит в издаването на списание за дизайн.

"Организирала е и над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време е инициирала и наградите "Славяна" за цялостно творчество в живописта под егидата на президента", се казва в информацията, без да се уточнява в кой период са организирани въпросните награди (за тях няма публично достъпни данни).

През 2020 г. тя е създала стрийминг платформа за сценични изкуства, в която има достъп до театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия - 7arts.bg.

Търговският регистър показва, че в последните години тя е участвала в дружества с различен предмет на дейност- от продуцентство, през търговия с фармацевтични стоки, до управление на недвижими имоти и производство на енергия от ВЕИ.

Дружеството зад въпросната платформа 7арт ООД има също толкова "динамична" история. Първоначално е регистрирано под името "Генолайф" ЕООД през декември 2018 г. с предмет на дейност "медицински изследвания, чиято основна насока е изследване и анализ на човешката генетика".

През януари 2020 се преобразува в "Грийн дейс", което декларира като предмет на дейност "Търговия с козметични и други продукти". Три месеца след това отново променя името и дейността си, и така се появява "7арт", което се занимава с онлайн търговия с неограничен достъп на потребителите до аудио-визуални продукти.

Десислав Данов е юрист и специалист по застраховане, а Нина Найденова е била директор на Пловдивската опера. Надя Миронова е преподавател в УНСС в катедра "Управление".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024