,,Не дава! Дърпа се!“ – тоя виц знаете ли го? Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

Тити е при Тото. По някаква причина България гледа това. Тити разказва на Тото смешна история. И тук аз започвам, не като възмутен гражданин, а просто като човек, който е писал смешки, работил е такива неща, да анализирам историята – прави ми впечатление, че тя не се подчинява на традиционните комедийни правила (setup, punchline и т.н.), а явно е адски смешна през цялото време. Все пак виждам, че на едно място смехът ескалира – моментът, когато Тити разказва как момичето се противи на “възпитателното” подстригване:

Тити: „… Тя почва да се бори неистово за косата си. Не дава! Дърпа се!
Тото: „АХАХАХА!“

И тук Тити пресъздава несъгласието на момичето, в смисъл че… започва да квичи като прасе.

България се смее с Тити и Тото. Важен нюанс – не се смее на тях, а с тях. Те са симпатяги, а момичето – какво? Ами според смешната история момичето е животно, не човек, няма свободна воля, не може да взима решения без одобрението на мъжката фигура (Тити), „не дава, дърпа се“ и квичи – явно е прасе. Или овца. Остригана овца, ХАХАХА. Така ѝ се пада, единодушни са усмихнатите хора. Симпатяги.

Трябваше ли да се случи зверството в Стара Загора, за да се сетим, че това не е смешно? Че е дълбоко, дълбоко сбъркано?

***
„Жената е негърът на света“, пее Джон Ленън в протестна песен през 1972-а и предизвиква скандал. В България през 2023-а жената е прасето на Тити. И овцата на Георги от Стара Загора. Скандално ли звучи? Твърде грубо? Би трябвало да ви скандализират фактите, а не описанията им.

Думите не бива да ни стряскат повече от действията и от реалността наоколо. Еснафският морал винаги се възмущава от думи (защото се чуват), а няма проблем с постъпките, защото те могат да се заметат – стига да не говорим, всичко е наред.

Не.

Ще говорим.

***

Ще говорим за това, че всички политически сили трябваше да присъстват на протестните шествия #нитоеднаповече.

Не искам #нитоединповече управник да се прави на ударен, когато хората излизат на улицата заради такъв проблем. Има теми, по които и политическите, и идеологическите врагове трябва да са единодушни, още повече, че така изпращат ясен сигнал към обществото. Какво ме интересува какви партийни спорове водите помежду си, когато 18-годишно момиче е обезобразено с макетен нож? Възможно ли е по такава тема да има разногласия? Мислих, че не е, защото видях колко много бяхме на шествието.

Но после си отидох вкъщи, зачетох се и видях друго – как тутакси започнаха да се роят прословутите „гледни точки“.

В социалните мрежи хора с „критично мислене“ се опитват да очернят жертвата – любимо занимание в свободното време на българския диванен експерт. Ама, видите ли, тя Дебора „била проститутка“, „отказала да работи“ и тогава насилникът я обезобразил и остригал. С две думи – имало си причина. Предизвикала го.

***

Ще оставя за секунда настрана бездънната гнусотия на самия стремеж да се оплюва жертвата. Нека ей така – заради аргумента – да приемем, че това е вярно, че момичето „било проститутка“… И? Това какво променя? Някой има право да я обезобрази ли?

***

От това, че сега канселират Тото, разбрах кой е Тото. Може би затова не виждам с какво толкова ще помогне неговото канселиране – аз недоумявам защо изобщо е популярен, та да се стига до канселирането му въобще.

Но както и да е, това си е мой проблем. Човекът очевидно е симпатичен на мнозина. И не заради това, а заради самия факт трябва да припомним, че той не е стригал и не е „възпитавал“. Това го е правил Тити на младини, а днес, вече от позицията на помъдрял мъж е преценил, че е смешно и си струва да го разкаже като анекдот. През това време Тото седи и се хили тъпо на цялото нещо, без въобще да регистрира, че има проблем.

Аз не познавам Тото лично, не изключвам възможността да е блестящ ерудит, но знам какво видях в този конкретен случай – реакция на глуповат човек, който иска да се хареса.

Само́ по себе си това никак не е похвално (особено в този контекст), но… още не е насилие. А докато Тити разказва своята история за насилие, съпротивата на момичето („Не дава! Дърпа се!“) е основна част от смешката…

Логично е тогава да се запитаме защо повече възмущение се изля върху водещия (който се извини), а не върху авторитетния му гост (който не се)?

Какво, страх ни е Тити да не се разреве ли?

***
Нашето общество има невероятната способност във всяка възможна двойка да напипа по-слабата страна и да осъди по-строго нея. Това обяснява и защо няма такова повсеместно възмущение от политици, които от години заявяват, че ще вкарват българи в лагери и нито един ден не са дали почивка на античовешките си брътвежи в публичното пространство. Тях никой не ги канселира. Ама Тото може.

***

Не, че някога съм бил фен, но все пак – харесвах Тити повече когато плачеше, отколкото когато се смее.

Щото като плаче, е смешно.

А като се смее, е плачевно.

***

Междувременно той разправя: „Не може да има паралел с онзи изверг.“ Онзи е изверг, да, касапин-рецидивист. А ти си любимец на България. Твоят проблем е, че ти май наистина не разбираш какво си направил тогава. Дори Тото разбра, а ти продължаваш да не схващаш!

„Нито е била бита, не съм я докоснал.“

Подстригал си я, без да я докосваш? Как става това?

„Атаката е преднамерена.“ – как, като дори никой не те е изобличавал, ти отиваш и си го разказваш сам! На Запад кенсъл културата се развихря, когато жертви на насилие отпреди 20-30 години излязат публично с разказ за случките. У нас Тити го разправя като виц на Тото, без да си дава сметка, че е отвратително и после вика „Преднамерена атака!“.

***

Всичко е толкова еднозначно и недвусмислено, че човек се принуждава да бълва труизми и очевидности. Как да обясня на стригачите, че жената е човек и има право да живее живота си както иска? И че те нямат нищо общо с това право? Ако иска, не три дена, ами един час след като сте скъсали, ще преспи с друг, това си е нейна работа. И ти не можеш да я „възпитаваш“. Може да възпитаваш децата си да не правят като теб.

Ако стригачите продължават да не разбират тези основни положения, България няма да я бъде – те ще я затрият. Ще остане само в татуировките им. И някак непринудено, естествено ще я затрият – докато се чудят какво, аджеба, е това „цивилизационен избор“.

***

Когато нацистите идват на власт и ги вижда да маршируват през Бранденбургската врата, художникът Макс Либерман казва: ,,Не бих могъл да изям толкова, колкото ми се иска да повърна в момента”.

На България най-накрая ѝ се доповръща от стригачите. Разгеле.

***

Бих искал като български мъж да попитам нещо тези български мъже – посягащите, подстригващите, кълцащите. Вие винаги казвате „Тя ме предизвика“.

Добре, замисляли ли сте се някога за възможността да излезете от стаята?

Съществува такава възможност, да не повярва човек.

Като не можеш да търпиш нещо или някого, просто се махаш и толкова.

„Тя“ е накърнила достойнството ви, поставила е под въпрос вашето мъжество, непростим грях. А то… защо е толкова разклатено и лабилно? Какво е това мъжество, дето постоянно се чувства застрашено, постоянно е под атака и трябва да се доказва?

Следващия път, когато тя „ви предизвика“, опитайте просто да излезете от стаята. Хайде да видим дали ви стиска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024