Не е 18 млн., не е 23 млн., ремонтът на Партийния дом струва над 40 млн. лв. Снимка: © Народно събрание

Да преместиш Народното събрание на 700 метра разстояние по права линия е скъпа амбиция. Бавното й изпълнение се компенсира от привидно безкрайното търпение на възложителя - ръководството на българския парламент.

Идейният проект за новата пленарна зала в Партийния дом е готов от началото на 2012 г. Поръчката за строителството се задейства едва четири години по-късно. Големият ремонт трябваше да приключи до началото на 2018 г., за да може първият работен ден на депутатите в зала "Св. София" да съвпадне с българското Европредседателство. Вместо това, съвпадна с арестите и сблъсъците на масовия протест срещу кабинета "Борисов 3" на 2 септември 2020 г.

Намерението за цялостно преместване на Народното събрание в Партийния дом беше обявено още през 2003 г. по идея на тогавашния председател проф. Огнян Герджиков. И тогава депутатите ползват втората сграда за заседания на комисии и за други административни нужди. Първоначалните сметки гласяха, че проектът е трябвало да струва около 6 милиона лв. - неоправдан оптимизъм, както показва историята.

За периода на последните 5 години са възложени повече от 20 обществени поръчки, свързани с основни или текущи ремонти, съответните надзорни дейности, доставка на техника или обслужване на сградата на бившия Партиен дом. Бюджетът за преобразуването му в основна база на Народното събрание дотук е малко над 40 млн. лв. без ДДС.

Двете най-големи поръчки в този период са за преустройството на зала "Света София" и за реконструкцията на електрическите, отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, плюс ремонт по фасадата и покрива на сградата. Първата беше възложена през 2016 г., втората - в края на 2019.

И в двата случая - основен участник в консорциумите-победители е компанията "АТ Инженеринг 2000" ООД, чийто мажоритарен собственик е Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България от февруари 2018 г. Негов съдружник е Георги Пенев

Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор"

По първоначален договор - преустройството на новата пленарна зала, включително изграждането на стъкления покрив "Окото на народа" (както се нарича в архитектурния проект) и покупката на 270-те кресла за депутатите, струва 18 417 050 лв. без ДДС. Една година по-късно е възложен и още един договор заради нуждата от допълнителни работи по техническото обслужване на покрива и електрозахранването на залата. Стойността му е малко над 248 000 лв. без ДДС.

Работата се изпълнява от ДЗЗД "Обединение НС Груп", в което АТ Инженеринг 2000 си партнира с Електрон прогрес ЕАД, еднолична собственост на Георги Крумов (собственик на някогашния инвестиционен фонд "Екуест") през дружеството "Милтех".

Отделно по големия проект за реконструкцията на "Св. София" са сключени и още три договора за строителен надзор, контрол на СМР и авторски надзор за проектанта "Никонсулт", като общата им сума стига до 643 хиляди лв.

През ноември 2019 г. Народното събрание открива още една голяма поръчка за ремонт - този път за проектиране и изпълнение на „Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на сградата на Народното събрание, София, пл. „Княз Александър І” № 1”.

Победителят е КЛИМ-АТ-ЕЛ ДЗЗД, където АТ Инженеринг 2000 ООД работи с Климатроник ЕООД на Цветелина Персийска. Историята на втората фирма в сферата на обществените поръчки показва участие в ремонтите на Зимния дворец и зала "Фестивална", неуспешен опит в процедурата за строителство на новата детска болница в София и кандидатстване по голяма поръчка за две компресорни станции на "Булгартрансгаз".

Цената на строителството плюс надзора (възложен на ДЗЗД Надзор Сандански – Стройнорм ЕООД, Архонт ЕООД) е малко над 18,9 млн. лв. без ДДС.

Една от последните по-скъпи поръчки на Народното събрание е за доставка, монтаж, експлоатация и поддръжка на аудио-видео системата на пленарната и конферентната зали на Партийния дом. Избраният изпълнител е "Фактор ТС" ЕООД, а стойността на заданието е 1,57 млн. лв. без ДДС.

Възложен е и основен ремонт на съществуващата захранваща електрическа система на сградата на Народното събрание за 638 800 лв. на компанията "Електролукс Табаков и синове".

Отделно се работи и по основен ремонт на бюфета на Народното събрание в сградата на пл. „Княз Александър I“ - Ник-строй 06 ООД е избраният изпълнител по договор за 170 хиляди лева.

Общата сума по 23 обществени поръчки, свързани с облагородяването на Партийния дом през последните пет години, е малко над 40 861 000 лв. без ДДС.

От обясненията на Цвета Караянчева в първия ден от работата на Народното събрание на 2 септември стана ясно, че предстои (неясно кога) да бъде направена още една "скъпа и сложна" интервенция по фасадата - премахването на стария герб на Народна република България.

Очаква се и да бъдат поръчани два комплекта надписи за централния вход и пленарната зала - "Съединението прави силата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024