Снимка: © Народно събрание

Да преместиш Народното събрание на 700 метра разстояние по права линия е скъпа амбиция. Бавното й изпълнение се компенсира от привидно безкрайното търпение на възложителя - ръководството на българския парламент.

Идейният проект за новата пленарна зала в Партийния дом е готов от началото на 2012 г. Поръчката за строителството се задейства едва четири години по-късно. Големият ремонт трябваше да приключи до началото на 2018 г., за да може първият работен ден на депутатите в зала "Св. София" да съвпадне с  българското Европредседателство. Вместо това, съвпадна с арестите и сблъсъците на масовия протест срещу кабинета "Борисов 3" на 2 септември 2020 г.

Намерението за цялостно преместване на Народното събрание в Партийния дом беше обявено още през 2003 г. по идея на тогавашния председател проф. Огнян Герджиков. И тогава депутатите ползват втората сграда за заседания на комисии и за други административни нужди. Първоначалните сметки гласяха, че проектът е трябвало да струва около 6 милиона лв. - неоправдан оптимизъм, както показва историята. 

За периода на последните 5 години са възложени повече от 20 обществени поръчки, свързани с основни или текущи ремонти, съответните надзорни дейности, доставка на техника или обслужване на сградата на бившия Партиен дом. Бюджетът за преобразуването му в основна база на Народното събрание дотук е малко над 40 млн. лв. без ДДС. 

Двете най-големи поръчки в този период са за преустройството на зала "Света София" и за реконструкцията на електрическите, отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, плюс ремонт по фасадата и покрива на сградата. Първата беше възложена през 2016 г., втората - в края на 2019. 

И в двата случая - основен участник в консорциумите-победители е компанията "АТ Инженеринг 2000" ООД, чийто мажоритарен собственик е Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България от февруари 2018 г. Негов съдружник е Георги Пенев 

Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор"

По първоначален договор - преустройството на новата пленарна зала, включително изграждането на стъкления покрив "Окото на народа" (както се нарича в архитектурния проект) и покупката на 270-те кресла за депутатите, струва 18 417 050 лв. без ДДС. Една година по-късно е възложен и още един договор заради нуждата от допълнителни работи по техническото обслужване на покрива и електрозахранването на залата. Стойността му е малко над 248 000 лв. без ДДС. 

Работата се изпълнява от ДЗЗД "Обединение НС Груп", в което АТ Инженеринг 2000 си партнира с Електрон прогрес ЕАД, еднолична собственост на Георги Крумов (собственик на някогашния инвестиционен фонд "Екуест") през дружеството "Милтех". 

Отделно по големия проект за реконструкцията на "Св. София" са сключени и още три договора за строителен надзор, контрол на СМР и авторски надзор за проектанта "Никонсулт", като общата им сума стига до 643 хиляди лв. 

През ноември 2019 г. Народното събрание открива още една голяма поръчка за ремонт - този път за проектиране и изпълнение на „Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на сградата на Народното събрание, София, пл. „Княз Александър І” № 1”. 

Победителят е КЛИМ-АТ-ЕЛ ДЗЗД, където АТ Инженеринг 2000 ООД работи с Климатроник ЕООД на Цветелина Персийска. Историята на втората фирма в сферата на обществените поръчки показва участие в ремонтите на Зимния дворец и зала "Фестивална", неуспешен опит в процедурата за строителство на новата детска болница в София и кандидатстване по голяма поръчка за две компресорни станции на "Булгартрансгаз".

Цената на строителството плюс надзора (възложен на ДЗЗД Надзор Сандански – Стройнорм ЕООД, Архонт ЕООД) е малко над 18,9 млн. лв. без ДДС. 

Една от последните по-скъпи поръчки на Народното събрание е за доставка, монтаж, експлоатация и поддръжка на аудио-видео системата на пленарната и конферентната зали на Партийния дом. Избраният изпълнител е "Фактор ТС" ЕООД, а стойността на заданието е 1,57 млн. лв. без ДДС. 

Възложен е и основен ремонт на съществуващата захранваща електрическа система на сградата на Народното събрание за 638 800 лв. на компанията "Електролукс Табаков и синове".

Отделно се работи и по основен ремонт на бюфета на Народното събрание в сградата на пл. „Княз Александър I“ - Ник-строй 06 ООД е избраният изпълнител по договор за 170 хиляди лева. 

Общата сума по 23 обществени поръчки, свързани с облагородяването на Партийния дом през последните пет години, е малко над 40 861 000 лв. без ДДС. 

От обясненията на Цвета Караянчева в първия ден от работата на Народното събрание на 2 септември стана ясно, че предстои (неясно кога) да бъде направена още една "скъпа и сложна" интервенция по фасадата - премахването на стария герб на Народна република България. 

Очаква се и да бъдат поръчани два комплекта надписи за централния вход и пленарната зала - "Съединението прави силата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"