Снимка: © Народно събрание

Да преместиш Народното събрание на 700 метра разстояние по права линия е скъпа амбиция. Бавното й изпълнение се компенсира от привидно безкрайното търпение на възложителя - ръководството на българския парламент.

Идейният проект за новата пленарна зала в Партийния дом е готов от началото на 2012 г. Поръчката за строителството се задейства едва четири години по-късно. Големият ремонт трябваше да приключи до началото на 2018 г., за да може първият работен ден на депутатите в зала "Св. София" да съвпадне с българското Европредседателство. Вместо това, съвпадна с арестите и сблъсъците на масовия протест срещу кабинета "Борисов 3" на 2 септември 2020 г.

Намерението за цялостно преместване на Народното събрание в Партийния дом беше обявено още през 2003 г. по идея на тогавашния председател проф. Огнян Герджиков. И тогава депутатите ползват втората сграда за заседания на комисии и за други административни нужди. Първоначалните сметки гласяха, че проектът е трябвало да струва около 6 милиона лв. - неоправдан оптимизъм, както показва историята.

За периода на последните 5 години са възложени повече от 20 обществени поръчки, свързани с основни или текущи ремонти, съответните надзорни дейности, доставка на техника или обслужване на сградата на бившия Партиен дом. Бюджетът за преобразуването му в основна база на Народното събрание дотук е малко над 40 млн. лв. без ДДС.

Двете най-големи поръчки в този период са за преустройството на зала "Света София" и за реконструкцията на електрическите, отоплителните, вентилационните и климатичните инсталации, плюс ремонт по фасадата и покрива на сградата. Първата беше възложена през 2016 г., втората - в края на 2019.

И в двата случая - основен участник в консорциумите-победители е компанията "АТ Инженеринг 2000" ООД, чийто мажоритарен собственик е Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България от февруари 2018 г. Негов съдружник е Георги Пенев

Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор"

По първоначален договор - преустройството на новата пленарна зала, включително изграждането на стъкления покрив "Окото на народа" (както се нарича в архитектурния проект) и покупката на 270-те кресла за депутатите, струва 18 417 050 лв. без ДДС. Една година по-късно е възложен и още един договор заради нуждата от допълнителни работи по техническото обслужване на покрива и електрозахранването на залата. Стойността му е малко над 248 000 лв. без ДДС.

Работата се изпълнява от ДЗЗД "Обединение НС Груп", в което АТ Инженеринг 2000 си партнира с Електрон прогрес ЕАД, еднолична собственост на Георги Крумов (собственик на някогашния инвестиционен фонд "Екуест") през дружеството "Милтех".

Отделно по големия проект за реконструкцията на "Св. София" са сключени и още три договора за строителен надзор, контрол на СМР и авторски надзор за проектанта "Никонсулт", като общата им сума стига до 643 хиляди лв.

През ноември 2019 г. Народното събрание открива още една голяма поръчка за ремонт - този път за проектиране и изпълнение на „Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на сградата на Народното събрание, София, пл. „Княз Александър І” № 1”.

Победителят е КЛИМ-АТ-ЕЛ ДЗЗД, където АТ Инженеринг 2000 ООД работи с Климатроник ЕООД на Цветелина Персийска. Историята на втората фирма в сферата на обществените поръчки показва участие в ремонтите на Зимния дворец и зала "Фестивална", неуспешен опит в процедурата за строителство на новата детска болница в София и кандидатстване по голяма поръчка за две компресорни станции на "Булгартрансгаз".

Цената на строителството плюс надзора (възложен на ДЗЗД Надзор Сандански – Стройнорм ЕООД, Архонт ЕООД) е малко над 18,9 млн. лв. без ДДС.

Една от последните по-скъпи поръчки на Народното събрание е за доставка, монтаж, експлоатация и поддръжка на аудио-видео системата на пленарната и конферентната зали на Партийния дом. Избраният изпълнител е "Фактор ТС" ЕООД, а стойността на заданието е 1,57 млн. лв. без ДДС.

Възложен е и основен ремонт на съществуващата захранваща електрическа система на сградата на Народното събрание за 638 800 лв. на компанията "Електролукс Табаков и синове".

Отделно се работи и по основен ремонт на бюфета на Народното събрание в сградата на пл. „Княз Александър I“ - Ник-строй 06 ООД е избраният изпълнител по договор за 170 хиляди лева.

Общата сума по 23 обществени поръчки, свързани с облагородяването на Партийния дом през последните пет години, е малко над 40 861 000 лв. без ДДС.

От обясненията на Цвета Караянчева в първия ден от работата на Народното събрание на 2 септември стана ясно, че предстои (неясно кога) да бъде направена още една "скъпа и сложна" интервенция по фасадата - премахването на стария герб на Народна република България.

Очаква се и да бъдат поръчани два комплекта надписи за централния вход и пленарната зала - "Съединението прави силата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен