Новата пленарна зала поставя журналистите в "изолатор" Снимка: © БНТ

В първия ден от функционирането на новата пленарна зала се оказа, че журналистите трябва да заемат места в приземен етаж на бившия Партиен дом. Репортерите, отразяващи работата на Народното събрание, са без достъп до останалата част на сградата. Поради тази причина Асоциацията на европейските журналисти в България призова ръководството на парламента да осигури адекватни условия за представителите на медиите.

„Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения“, съобщиха от АЕЖ.

„В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация. Ограничения на достъпа на журналисти до народните представители бяха въведени и в предишната сграда на Народното събрание заради противоепидемичните мерки“, припомниха от Асоциацията на европейските журналисти у нас.

Мнението им е, че създадената организация за защита на здравето на работещите в парламента трябва да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. От ключово значение според тях е и дали има добри условия за работата на журналистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър звук от пленарната зала, дали е осигурен интернет и дали има добри възможности за предаване на информация – това „също е съществено за професионалните ангажименти на медиите“.

„АЕЖ – България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава“, съобщиха още от асоциацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024