Не е Чехов, а Толстой, или "Колко земя му трябва на човек"

Премиерът Кирил Петков се озова в комична ситуация, след като "приписа" произведение на Лев Толстой на името на Антон Чехов в интервю за Дарик радио. След това обаче се извини и благодари на в. "Сега", които първи хванаха объркването.

На 29 януари - се навършват 162 години от рождението на Антон Чехов, което дава повод на водещия на предаването по Дарик - Константин Вълков, да попита Кирил Петков дали е съгласен с неговата мисъл, че "можеш да достигнеш до убеждения само с личен опит и страдания".

В този момент Кирил Петков решава да сподели "едно любимо есе на Чехов" и препраща към разказа на Лев Толстой "Колко земя му трябва на човек".

"Един човек се опитва да загради огромна територия и цялата идея е, че когато изгревът започва, те му дават шанса да тича и което загради като територия, накрая остава за него. С една-единствена задача - когато стигне до залез слънце, да се върне до същата точка. Човешкият стремеж да тича, да обикаля, да взима максимално много, колкото може повече, го кара да направи много голям кръг. До обяд той почти се справя.

"Но понеже тази амбиция и жажда за повече го кара да иска още и още, в следобедните часове той започва да се изморява, кръгът се оказва прекалено голям. Накрая когато последният лъч на слънцето идва, той вижда откъде е започнал и се хвърля, пада точно на точката и в този момент умира. Единственото, в което го заравят, е 2 на 1", разказва Петков.

Той съобщава, че "този разказ на Чехов ми е любим, защото докато се стремим да заградим максимално много, трябва да мислим кои са важните неща".

Разказът, който Кирил Петков цитира, е издаден от Толстой през 1886 г., както обърна внимание в. "Сега" в събота.

Чехов прави препратка към него в произведението си "Крыжовник", в което героят му иронизира поуката от "Колко земя му трябва на човек".

"Прието е да се казва, че на човек му трябват само три аршина земя. Само че три аршина са нужни на трупа, а не на човека" и "На човек не са му нужни три аршина земя, не му е нужна селска къща, а цялото земно кълбо, цялата природа, където на простор той би могъл да прояви всички свойства и особености на своя свободен дух".

Впоследствие Кирил Петков също призна грешката си във Facebook:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024