Нова партия се устреми към русофилския вот, начело с Ивелин Михайлов и Николай Марков Снимка: © Ивелин Михайлов, Twitter

Поредна новосъздадена партия ще се бори за дял от проруските и антиевропейски гласове в България на предстоящите национални и европейски избори на 9 юни.

Основателят на т.нар. "Исторически парк" Ивелин Михайлов обяви, че ще се кандидатира за ЕП заедно с бившия служител на НСО Николай Марков. Те ще се явят с подкрепата на партия “Величие”, основана през лятото на 2023 от хора около Михайлов.

Марков и Михайлов наскоро организираха протести срещу проекта за поставянето на ветрогенератори за производство на електроенергия в Черно море. Марков, който е и хоноруван преподавател в Нов български университет (НБУ) се прочу и с акцията си в компанията на Николай Бареков и ПИК, в която чакаше предполагаем самолет с "ислямски бежанци с криминално досие" на летище София.

През октомври 2023 г. малко преди местните избори Марков се появи по време изслушването на влогъра Станислав Цанов в Народното събрание, като разви теория за това, че машините за гласуване били манипулирани.

Марков беше уволнен от НСО след скандал с президента Георги Първанов. Той стана популярен с твърденията си, че "охранителите събират нерегламентирано информация за политиците, които охраняват". По-късно стана преподавател в Департамента по Национална и международна сигурност на Нов български университет.

В последните години активно разпространява пропаганда срещу Украйна, срещу членството на България в ЕС и НАТО и в подкрепа на руската война.

Ивелин Михайлов е идеолог на "Историческия парк" - атракцион, построен край село Неофит Рилски, община Ветрино. Преди да се захване с "патриотизъм", то е бил застрахователен брокер и организатор на платени семинари за "финансова независимост".

Също като Николай Марков, и той е сред публичните противници на военната помощ за Украйна. Има близки отношения с Костадин Костадинов, като твърди, че е издал две книги на председателя на "Възраждане".

През 2019 г. "Капитал" публикува свое разследване за това как компанията на Михайлов опитва да привлече инвеститори за "Историческия парк" чрез продажба на "акции" без разрешението на Комисията за финансов надзор.

КФН направи проверка, като обяви, че "има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители".

Според отчетените финансови данни на "Исторически парк" за 2022 г., дружеството е на счетоводна загуба от 1,45 млн. лв.

През декември на същата 2022 г. президентът Румен Радев връчи отличие на Ивелин Михайлов в церемония на Министерството на туризма, след като Историческият парк беше събрал малко над 2500 гласа в онлайн анкета.

Интересното е, че в края на март Михайлов и Марков припознаха публично "идеите" на гражданското движение на бившия кандидат-депутат от ВМРО Кузман Илиев "България може", който доскоро беше председател на Съюза за стопанска инициатива на Алексей Петров.

В края на март приближеният до Румен Радев политолог проф. Александър Маринов коментира, че виждал потенциал за прескачане на бариерата за влизане в НС на "малка формация", като посочи поименно Кузман Илиев - без дори Илиев да е регистрирал партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024
Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Душана Здравкова припомни случай от 2008 г. в ГЕРБ., който прилича на скандала "Корал"

Тогава има жалба в съда, но е оставена без разглеждане, а прокуратурата не реагира

11:14 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024