Над 50 известни западни марки, които напуснаха Русия от началото на войната в Украйна, са атакувани през руското Патентно ведомство "Роспатент" чрез опити за регистриране на техни "ментета".

Това съобщава руската бизнес медия РБК, която съобщава, че е открила претенции от страна на руски предприемачи към брандове като Mastercard и American Express, Audi, Mercedes-Benz, Levi's, Christian Dior и много други.

Първите стъпки бяха направени от "Дядя Ваня" - копието на логото на McDonald's, от което се разграничи дори фирмата, от чието име беше внесено искането до "Роспатент". Още на 17 март е подадено искане да се прекрати процедурата по регистрация, а това искане е уважено чак на 28 март.

По-голямата част от заявките директно копират оригиналните търговски марки. Дружество на име "Биотекфарм-М", регистрирано в Красноярск, например е поискало да регистрира логото на Coca Cola като своя собствена марка в класа "безалкохолни напитки". Според системата на "Роспатент", тази заявка се намира в етап "Формална експертиза" от 17 март и явно не е направила впечатление с това, че краде световно известна чужда интелектуална собственост.

РБК посочва, че в няколко случая руските "претенденти" са опитали да преработят леко търговската марка, като запазят достатъчно много от атрибутите ѝ, за да е ясно какво копират.

В една от заявките се настоява да бъде регистриран брандът "Nezpresso", включително за кафемелачки, кафеварки и капсули за кафе. Марката се отличава от тази на Nestle "Nespresso" само по една буква - отличителния знак на руската армия от фронта в Украйна "Z".

Други руски фирми се опитват да регистрират търговска марка с името "Идея", като използват почти същата визуална стилистика и цветове като шведския мебелен гигант IKEA.

Заявката за "Идея" е внесена от директор на дизайнерско студио на име Константин Куккоев. Той твърди, че досега е разработвал интериорни решения с мебели на IKEA, а закриването на магазините е довело до "сериозни вреди" за фирми като неговата.

Куккоев твърди още, че получил съобщения от много бивши доставчици на IKEА, "рекламодатели" и превозвачи, които имали интерес към проекта му. Новината доведе до подигравки в руските социални мрежи: "Руснаците планират да заменят IKEA с търговската марка ИДЕЯ, при това ги е домързяло дори да измислят свой логотип. Какво ще продават там? Захар по завишени цени или мебели от беларуско ПДЧ?".

Голяма част от заявките за копиране на чужди лога и имена са заведени от две дружества - "Смарт Бюти" и "Биотекфарм-М" - Amazon, Apple, Giorgio Armani, Maybelline New York, L'Oreal Paris, както и Mercedes-Benz, Instagram, Reebok, Durex и др.

Акционери в двете фирми са Вадим Рябченко и Александър Герщейн, като и двамата са подавали заявки за "ментета" и от лично име - например Рябченко е поиска да стане собственик на наименованията Ebay, Ariel, Pampers, Boss, Lacoste, Dove, Tide, Mars и др.

Пред РБК Герщейн твърди, че никой нямало да бъде ощетен, защото реалните притежатели на международните брандове сами са решили да напуснат Русия. Според него нямало проблем да постави логото на Durex върху презервативи от анонимен производител, защото "те се създават от една и съща суровина, по една и съща технология".

В други случаи двамата "предприемачи" планирали да продадат или да отдават под наем правото за ползване на световни брандове, ако "Роспатент" им разреши. Готови са и да предадат марките на държавата, ако тя национализира заводите на чуждестранните компании. Герщейн казва пред РБК, че не са се консултирали с юристи, преди да започнат да атакуват брандовете пред патентното ведомство.

"Агенция за поддръжка на пазара на интелектуалната собственост" ("АПРИС") е друг играч, който се опитва да копира чужди марки след излизането на законните им притежатели от Русия. Неправителствената организация е решила да направи опит да регистрира бранда "Audi", но не в сектора на автомобилостроенето, а в клас 3 за стоки от парфюмерийната индустрия и почистващи средства.

Организацията иска да регистрира Mastercard и American Express за стоки и услуги в сферата на "научните и изследователски апарати и инструменти".

РБК посочва, че първоначалната цел на "АПРИС" е да "повишава грамотността на социалните предприемачи и студентите в областта на защитата на интелектуалната собственост. Ръководител на тази агенция е Адел Рустамов, който ръководи комисията по интелектуална собственост на Търговско-промишлената палата на Татарстан.

Юристи, с които медията разговаря, описват шансовете за придобиване на брандовете от руснаци като нереалистични.

"Роспатент" би трябвало да откаже регистрацията заради нарушение на авторско право или заради критерия "сходство до степен на смесване".

Дори и ако компаниите са спрели търговската си дейност в Русия, това не означава, че са прекратили съществуването си и марките им вече не са защитени. Няма значение и дали техните руски дъщерни компании са ликвидирани. Ако патентите бъдат прекратени по решение на собственика им или заради изтичане на срока на действие, "Роспатент" би трябвало да се ръководи от документите, издадени от други държави, които се признават на територията на Руската федерация в сферат на интелектуалната собственост, посочват юристи пред РБК.

"Шансове за регистрация на тези марки може да има единствено в случай че руското правителство приеме постановление, с което анулира цялата интелектуална собственост на "неприятелските" държави. Но да се предполага, че подобно нещо може да се случи, това е в сферата на фантастиката", казва юристът Сергей Зуйков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024