"Не е страшно да умреш за родината": Учебната година в Русия започва с "уроци по патриотизъм" Снимка: © Getty Images

Русия посрещна новата учебната година с нови пропагандни уроци "по партиотизъм", които да убедят учениците им в целите на руската война в Украйна.

Със заповед на президента Владимир Путин в началото на всяка седмица учениците в страната ще започват обучението си с церемония по издигане на руското знаме и с изпълнение на химна.

За новата учебна година са предвидени и ежеседмични уроци "по патриотизъм", които ще се казват "Разговори за важни неща". Те ще целят "укрепването на традиционните духовни и морални ценности на Русия", като се очаква учителите да преподават "любов към родината".

Министерството на образованието е похарчило близо 22 млн. рубли за изработването на интерактивни материали за тези уроци. Независимият руски сайт "Важни истории" описва някои от методическите материали, които включват: обяснения на децата, че войната в Украйна цели "защита на хората от Донбас, които са тормозени и потискани от киевския режим", че "жителите на т.нар. Донецката и Луганската народни републики (признати само от Руската федерация) са руснаци, затова е важно да се върнат в Русия", както и че "руските военни са герои".

Регионът на Донбас е в центъра както на руските военни цели във войната срещу Украйна. Кремълската пропаганда твърди, че украинските сили в извършвали "геноцид" над рускоезичното население в региона.

"Не е страшно да умреш за родината" - уроци за малки и големи

Учениците от първи и втори клас ще бъдат възпитавани на любов към природата на Русия, която е "част от голямото чувство на патриотизъм". За целта са предвидени снимки, стихотворения и песни, които да бъдат използвани по време на уроците. Сред препоръките е съветската песен "Къде започва родината".

Третокласниците и четвъртокласниците ще продължават да бъдат убеждавани в красотата на Русия с пословици и поговорки, като те ще трябва да отговорят на въпроси като този: "А кои от тези пословици отразяват идеята, че любовта към родината не е само умението да се възхищаваш на нейната красота, но и готовността да отстояваш родината си и да работиш, за да я направиш още по-красива и богата?".

За новата учебна година са предвидени и ежеседмични уроци "по патриотизъм", които ще се казват "Разговори за важни неща". Те ще целят "укрепването на традиционните духовни и морални ценности на Русия", като се очаква учителите да обучават своите ученици на патриотизъм и любов към родината.

За децата има предвидени и задачи по двойки. В една от тях те трябва да се съветват по между си и да дадат своето разбиране на поговорката "Да обичаш родината си означава да й служиш". Като очакваните от тях отговори трябва са свързани с военната служба и работата "в полза за някого".

Учениците от 5 до 7 клас ще трябва да изготвят творческа задача с кратък тест от въпроси за руска история, география и култура, за да помогнат да се решават "проблемни ситуации", като например "специалната военна операция" (терминът, който Кремъл използва, за да назове войната, която започна на 24 февруари в Украйна - бел.ред.).

Учителят трябва да разкаже на учениците и за "героите, патриоти на Русия", а именно руските военни. Обсъждането на военните "подвизи" трябва да убеди учениците в целите на военната операция, че жителите на т.нар. ДНР и ЛНР са руски хора, поради което е важно те да бъдат върнати в Русия". Учениците от 8-11 клас трябва да стигнат до същия резултат.

Какво мислят учителите и родителите?

В учебните часове на "Разговори за важни неща" са предвидени и други теми като грижа за съседите, науката и възрасните хора, но според Оксана* - учителка в едно от московските училища, тези теми са само прикритие за една голяма цел.

"Не смятам, че елементите на патриотичното възпитание са нещо лошо сами по себе си. Да обичаш родината си не е нещо лошо и не е срамно. Но когато видях тези учебни помагала, бях шокирана. Вярвам, че тези "Разговори за важните неща" са въведени само за да създадат положително отношение у децата към действията на властите и руската армия като цяло", казва тя.

От началото на войната в Украйна патриотичното възпитание в Русия се засилва. Това е и една от причините Светлана да прехвърли дъщеря си на домашно обучение, след като детето завършва втори клас. Войната в час: Учителите в Русия, принудени да подкрепят инвазията в Украйна

Валентина е учителка по математика и класен ръководител в друго учебно заведение в Москва. Според нея новите уроци описват едностранчиво някои исторически събития.

"Любовта към тези, които управляват държавата, е послушание, а не патриотизъм и любов към родината. Това не е начинът, по който да се повдига въпросът. Тя се възпитава чрез личен пример, не чрез показно доброволчество, а чрез готовност да дадеш нещо, за да помогнеш на някой друг", смята Валентина.

От началото на войната в Украйна патриотичното възпитание в Русия се засилва. Това е и една от причините Светлана да прехвърли дъщеря си на домашно обучение, след като детето завършва втори клас.

"В края на миналата година вместо уроци започнаха различни дейности: носене на цветя на паметника други. Оставих дъщеря си вкъщи да се занимава с математика, вместо с тези патриотични дейности, защото в училище качеството на образованието не беше много добро", споделя тя.

Кремъл не остава безразличен

Изглежда образованието продължава да е една от сферите, в които руските власти искат да засилят строгото си влияние. Председателят на Съвета на федерацията към Федералното събрание на Русия Валентина Матвиенко съобщи, че се подготвя нов учебник по история, тъй като в досегашните такива има "сериозен пропуск".

За подобен пропуск тя намира, че в учебниците "не се говори, че против СССР е воювала не само хитлеровата Германия, но и армиите на Италия, Румъния, Словакия, Финландия и Хърватия". По думите и трябва да бъде изяснено, че срещу Съветския съюз е воювала и "обединилата се около Хитлер Европа".

Войната и училищното образование бяха основните теми и за президента Путин, който посети обсадения от руските сили Калининград. На среща с ученици, събрани от цялата страна, държавният глава се застъпи за преподаването на одобрена от Кремъл учебна програма - която до голяма степен отрича суверенитета и историята на Украйна като независима държава от 1991 г. насам.

По случай първия учебен ден Матиенко изтъкна, че тази година той се отбелязва в трудна обстановка - в условията на военни действия.

„Сега, шест месеца по-късно, ясно се вижда колко голяма беше заплахата, надвиснала над страната ни, колко навременно беше решението за провеждане на специална военна операция. Фактът, че имаме смели войници и офицери, патриотична младеж, висока степен на обществена подкрепа за действията на държавата е убедително доказателство за ефективността на националната система за образование и възпитание", каза тя.

Войната и училищното образование бяха основните теми и за президента Владимир Путин, който посети руския ексклав Калининград. На среща с ученици, събрани от цялата страна, държавният глава се застъпи за преподаването на одобрена от Кремъл учебна програма - която до голяма степен отрича суверенитета и историята на Украйна като независима държава от 1991 г. насам.

Той заяви, че е изненадан как много деца от Източна Украйна не знаят, че двете страни някога са били част от една и съща държава. Става дума за Киевска Рус - първата държава на източните славяни, за която Москва и Киев спорят отдавна чия точно е тя - руска или украинска.

Междувременно Украйна също посрещна първия си учебен ден, но в далеч по-различна обстановка от миналогодишната. Вместо истории за лятната ваканция, учениците си разказваха за преживяната война, която продължава вече седми месец в страната.

За много от тях последният учебен ден е бил 24 февруари - денят преди руското нахлуване. От началото на военния конфликт са убити най-малко 379 деца, сочат данни на украинската прокуратура, а други 7 хил. се намират в окупираните от Русия райони. Ожесточените месеци на война са нанесли щети на близо 2400 училища в страна, като 269 от тях са напълно разрушени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023