Снимка: © Getty Images

Докато руската инвазия в Украйна продължава, учителката по английски език Елена Багаева от сибирската република Бурятия решава да проведе дискусия със своите ученици за войната.

„Опитах се да предам, че всяка война е лоша, че не можеш да пожелаеш смърт на украинците и да ги мразиш. Те са хора като нас“, разказва тя пред местни медии през месец март.

Един от нейните ученици от 7. клас обаче записва дискусията. На следващия ден майката на ученика съобщава за случилото се на училищната администрация и на полицията. Тя обвинява учителката в разпространение на „антируска пропаганда“.

Малко по-късно 31-годишната Багаева е обвинена в „дискредитиране на руските въоръжени сили“ – ново престъпление, въведено с указ след руското нахлуване в Украйна. На учителката е наложена и глоба в размер на 40 хил. рубли, разказва „The Moscow Times”.

До 15 г. затвор грози руснаците, които са против позицията на Кремъл за войната в Украйна

От началото на инвазията руските власти прокараха своите съобщения и символи, подкрепящи войната, в почти всички нива на обществото. Това не подмина и училищата и детските градини.

Много често училищният персонал, родителите и дори самите ученици взимат участие в преследването на тези, които се противопоставят на войната, която в Русия не се нарича така, защото е незаконно. Нарича се "специална военна операция".

„Това, което бихме могли да наречем провоенна пропаганда, се случва в повечето училища в цялата страна“, споделя Даниил Кен - ръководител на независимия съюз на учителите, който е свързван с опозиционното движение на Алексей Навални.

По думите му от социалните мрежи може да се види, че близо 95% от училищата в страната са се обявили в подкрепа на инвазията в Украйна.

Училища в Московската област, както и в Република Башкортостан, дори показват на учениците записи от речите на президента Владимир Путин от още в първия ден от инвазията, разказва Кен.

Учителка в едно от държавните училища в Русия споделя пред изданието, че на всички нейни колеги е било разпоредено да организират учебни часове за подкрепа на войната.

„Можеш да се опиташ да го избегнеш, но дори и така, класът все пак ще трябва да слуша това, а друг учител просто ще те замести“, казва тя.

Директорът на учебната институция е и заместник в управляващата партия „Единна Русия“. Той твърди, че училището, което ръководи, е „аполитично“.

„Въпреки това, всякакви антивоенни плакати в тоалетните, публикации в социалните мрежи или дори дискусии сред учениците биват премахнати още в зародиш“, обяснява учителят.

„Според федералния закон образованието се води по одобрени от държавата програми. И в тези програми няма нищо за „специалната военна операция“. Така че, технически, учителят не трябва да е длъжен да организира такива уроци. Ето защо указанията се дават неофициално”, споделя Кен.

"Специална военна операция" е терминът, който Кремъл използва, за да назове инвазията си в Украйна. Москва настоява, че война няма.

Много от учителите с антивоенни възгледи обаче се сблъскват с трудности в работата си. Всяка седмица Алиансът на учителите получава около 10-15 писма от учители, които са били уволнени, принудени да напуснат работата си или глобени заради позициите си против войната.

Според Кен реалният брой на такива случаи вероятно е по-голям, тъй като много от тях не се съобщават. Някои учители са уволнявани заради антивоенните им възгледи или заради отказ да следят профилите на своите ученици в социалните мрежи за антивоенно съдържание.

10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Загубата на работа не е най-лошото нещо, което може да се случи на учителите, които не подкрепят инвазията. Съгласно нов закон, подписан от Путин през март, разпространението на неодобрена от Кремъл информация относно „специалната военна операция“ може да бъде наказано с до 15 години затвор. Дискусиите и разговорите с ученици също попадат в тази категория.

Миналия месец властите повдигнаха наказателно обвинение срещу Ирина Ген, учителка по английски от централния руски град Пенза, по обвинения в разпространение на „фалшива информация“ за руските военни сили.

На 18 март Ген провежда дискусия за войната в Украйна с един от своите ученици. Пет дни по-късно двама служители на ФСБ я посещават на работното ѝ място и я викат в техния офис. Там учителката научава, че ФСБ разполага със запис на разговора, който е провела в класната стая. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи до 10 години затвор.

Според Кен макар подобни случаи да има, те не са масово явление.

„По отношение на случаите, за които знаем, училищната администрация е тази, която докладва учителите. Те най-често са глобявани за публикациите си в социалните мрежи въз основа на анонимни оплаквания или по полицейски сигнали“, казва той.

Миналата седмица Борис Романов, учител от Санкт Петербург, е арестуван заради изразяване на антивоенните си възгледи.

Учителите обаче не са единствените, които са под натиск да подкрепят войната. Родителите, които са против нея, разполагат с много малко възможности за своите деца, тъй като дори частните образователни институции не са защитени от случващото се.

„Такива неща се случват всеки път за Деня на победата“, казва пред “The ​​Moscow Times“ бащата на третокласник в частното училище „Албертина“ в западния руски ексклав Калининград.

Указанията са дадени в много строг тон: „Всички деца трябва да дойдат с ленти на Св. Георги“ - патриотичен символ, традиционно носен на Деня на победата - 9 май, когато Русия отбелязва годишнината от успеха на Съветския съюз над нацистка Германия.

Тази година за празника обаче едно от децата в класа е носило и буквата „Z“, която се превърна в символ на подкрепа за войната в Украйна.

„Нямам представа защо правят това в частно училище. Изглежда, че най-лесният вариант тук е просто да кажеш, че детето ти е болно и да не го водиш на училище“, казва бащата.

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени