10 г. затвор за пост в Instagram. Първата жертва на новия закон на Путин за "фалшиви новини"

Представете си свят, в който поствате коментар в Instagram и преди да се усетите, получавате обвинение, което ви грози с 10 години затвор. Въображението е излишно, случаят е напълно реален.

Вероника Белоцерковская, известна като Белоника, е една от първите хора в Русия, подведени под наказателна отговорност по новия член за „фалшиви новини“. 51-годишната жена поддържа блог за храна и готвене от години, който се превръща в бизнес. В Instagram я следват над 900 000 души.

Тя приема новината за делото като едновременно "забавна и шокираща". Споделя я в профила си с думите "официално съм обявена за достоен човек“.

Промените в Наказателния кодекс бяха приети след началото на войната в Украйна, като заплашват с присъда до 15 години затвор всеки, който публикува "невярна информация" за т.нар. "специална операция" на Путин. Това бележи ескалация в репресиите на Русия срещу антивоенното инакомислие.

Следственият комитет на Русия съобщава, че делото е образувано срещу Белоцерковская заради постове, публикувани на страницата ѝ в Instagram, които „съдържат съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили“.

Рускинята, която яростно критикува действията на армията в Украйна, казва, че конкретните обвинения срещу нея могат да я вкарат в затвора за 10 години.

Аз съм точно този тип човек, който Путин има предвид, когато започна речта си снощи (в нея той призовава за "национално самопрочистване" от хора, които не подкрепят действията на властта и мечтаят за западния начин на живот, б.р.). Той иска да представи хора като мен като предатели, пета колона“, коментира тя в интервю за "Гардиън" от къщата си в Южна Франция, където се установява по време на пандемията и откъдето днес ръководи луксозно готварско училище.

„Живея добър живот, публикувам красиви снимки на храна онлайн. Сега искат да ме представят като лицето на „декадентския Запад“.

Речта на Путин съдържаше ясни враждебни препратки препратки към онези руснаци, които не са „психически“ съпричастни с нацията.

Путин каза: „Руският народ винаги ще може да различи истинските патриоти от измет и предатели и просто да ги изплюе като муха, която случайно е влетяла в устата им. Убеден съм, че едно такова естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да отговорим на всякакви предизвикателства.”

Той добави, че някои руснаци „не могат да живеят без миди и свободата на половете“.

Белоцерковская се определя като ,,разумен човек“. ,,Определено не планирам да се връщам в Русия, докато има такива обвинения”.

Според нея е показателно, че властите не обвиняват журналист или политик по новия закон, а блогър за храна и лайфстайл: „Целят да накажат много по-широк кръг от обществото“.

След речта на Путин анализаторите изразиха подобни опасения, че руският лидер полага основите на по-ожесточена репресия у дома.

Кремъл де-факто върна съветския термин „враг на държавата“, когато Путин нарече част от руския народ „национални предатели“", казва пред "Гардиън" Андрей Колесников, старши сътрудник в Фондацията на Карнеги. „Навлизаме в нова фаза на процес, който продължава от известно време. Целта е да се дискредитира всеки, който изрази своята опозиция срещу Путин".

Родената в Одеса през 1970 г. Белоцерковская е добре позната фигура в московското висше общество, като сред приятелите ѝ има много светски личности, включително Ксения Собчак, дъщерята на политическия ментор на Путин - Анатолий Собчак.

Тя е ярък противник на войната, откакто Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна. Белоника е на мнението, че руския президент превръща родните „момчета на възраст 18-20 години в кайма за своите имперски амбиции“.

Не съм политическа личност, говоря като майка на трима сина. Украинските деца умират, не е възможно да се мълчи“, коментира инфлуенсърката, като потвърди, че се чувства в безопасност, когато говори от чужбина. „Много от моите приятели в Русия са съгласни с мен, но се страхуват да кажат нещо. Напълно го разбирам.”

Обвинението срещу нея показва готовността на Кремъл да преследва руския социален, бизнес и културен елит, който изразява дори най-малката опозиция срещу военните действия на Путин.

Друг богат руски бизнесмен, който живе ев Лондон, но често пътуващ до Москва, коментира: „Наистина не се чувствам в безопасност да се върна в Русия след речта. Сигналите са толкова ясни".

Но не само западно ориентираните заможни руснаци могат да станат жертва на нова вълна от репресии. В рязък контраст с високопоставената Белоцерковская, другите двама руснаци, обвинени в сряда по новия закон, са жители на сибирския регион Томск.

Едната, Марина Новикова, 63-годишна пенсионерка от малък индустриален град край Томск, е обвинена в „дезинформация“ срещу военните за критика на действията на Русия в Украйна. Постовете ѝ са публикувани в личния ѝ канал в Telegram, който наброява само 170 абоната по това време. Третото лице не е посочено.

Колесников каза, че привидно случайното прилагане на новия закон служи за много конкретна цел: да създаде атмосфера на страх в обществото.

„Посланието от Кремъл е просто: „Страхувайте се, всеки може да бъде следващият“. Скоро ще видим още подобни обвинения. Те едва сега започват."


Сълзи и счупени iPhone-и: Русия занули приходите на Instagram-инфлуенсърите си Сълзи и счупени iPhone-и: Русия занули приходите на Instagram-инфлуенсърите си

Шварценегер към Русия: Изпитвам само уважение към вашия народ, но трябва да чуете истината за войната Шварценегер към Русия: Изпитвам само уважение към вашия народ, но трябва да чуете истината за войната

Примабалерината Олга Смирнова осъди войната и емигрира: "Не съм мислила, че ще се срамувам от Русия" Примабалерината Олга Смирнова осъди войната и емигрира: "Не съм мислила, че ще се срамувам от Русия"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023