Снимка: © Getty Images

Примабалерината Олга Смирнова осъди военната инвазия в Украйна, напуска "Болшой театър“ в Москва, но освен от руската сцена, си тръгва и от Русия.  Тя ще се присъедини към Холандския национален балет, съобщи BBC.

Смирнова е една от големите звезди на руския билет. Преди седмица тя обяви, че е против войната „с всяка частица от душата си“. Мнението ѝ срещна подкрепа и от други руски балерини.

„Никога не съм мислила, че ще се срамувам от Русия. Винаги съм се гордяла с талантливите руски хора, с нашите културни и спортни постижения. Но сега усещам, че е начертана разделителна линия – преди и след. Боли ме, че хората умират, че губят покривите над главите си или биват принудени да напуснат домовете си“, каза балерината в изявление.

Дядото на Смирнова е украинец, а тя е заявявала, че възприема себе си като „една четвърт украинка“.

„Не става въпрос само за това, че всеки друг руснак може би има роднини или приятели, които живеят в Украйна, или че дядо ми е украинец. Продължаваме да живеем така, сякаш е 20-ти век“, каза Смирнова.

Холандският национален балет ще бъде новото работно място за 30-годишната балерина. Директорът Тед Брандсън каза, че Смирнова ще бъде посрещната с „отворени обятия“.

„За мен е привилегия тя да танцува при нас в Нидерландия, макар и обстоятелствата, довели дотук, да са невероятни тъжни. Въпреки това сме доволни, че толкова вдъхновяващ танцьор се присъединява към нас в Холандския национален балет“, каза Брандсън, цитиран от BBC.

Първото участие на Смирнова в постановка на балета ще бъде в класиката „Раймонда“, чиято премиера ще се състои на 3 април в Амстердам.

Олга Смирнова е смятана за една от най-великите танцови изпълнителки на своето поколение. Родена и израснала в Санкт Петербург, тя завършва Академията за руски балет „Ваганова“ в класа на известната балерина Людмила Ковалева.

През 2011 г. се присъединява към „Болшой театър“ в Москва, а през 2016 г. става примабалерина. Играла е главните роли в редица постановки, сред които „Дъщерята на фараона“, „Жизел“ и „Лебедово езеро“.

Смирнова не е единствената, която осъди руските действия в Украйна, но е първата голяма звезда, която напуска страната заради войната. Преди седмица други двама членове на „Болшой“ - Давид Мота Соареш и Якопо Тисси, обявиха, че напускат длъжностите си в театъра в знак на протест срещу руската инвазия.

Диригентът на Болшой подаде оставка - разграничи се от войната, но критикува "cancel културата" към руските артисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори