Главният диригент на московския „Болшой театър“ Туган Сохиев подаде оставка заради натиска, на който е бил подложен, относно заемането на позиция за руската инвазия в Украйна. 44-годишният руснак, който от години работи във Франция, заяви още, че се оттегля от поста музикален директор на Тулузкия оркестър.

В емоционална публикация във Facebook Сохиев зае твърда позиция срещу войната, но разкритикува "cancel културата" на Запада спрямо руските творци след началото на инвазията в Украйна. Досега диригентът беше критикуван редовно от свои колеги, че не е заел категорична позиция за руските действия в съседната страна.

Никога не съм подкрепял и винаги ще бъда против конфликти под каквато и да е форма. За мен е шокиращо и обидно, че някои хора дори се съмняват в моето желание за мир и мислят, че аз, като музикант, бих могъл да говоря за нещо друго освен мир на нашата планета“, написа Сохиев.

Соня Йончева опита да заеме позиция за Украйна - но без да осъжда действията на Путин

"По време на различни катастрофални геополитически събития, с които се сблъскваше човечеството през последните 20 години от моята кариера, аз винаги оставах с моите колеги музиканти и винаги заедно показвахме и изразявахме подкрепа и състрадание към всички жертви на тези конфликти. Това е, което ние, музикантите, правим - изразяваме нещата с музика, казваме емоционални неща с музика, утешаваме с музика тези, които имат нужда от това. Ние, музикантите, сме щастливци, че можем да говорим на този международен език, който понякога може да изрази повече от всички думи, познати на цивилизацията", пише Сохиев.

В съобщението си той изразява недоволство, че започнатият от него френско-руски фестивал в Тулуза, свързващ културното и музикалното наследство на Франция и Русия, сега е критикуван от политиците в града и страната.

"И в Тулуза, и в Болшой театър редовно канех украински певци и диригенти. Никога не сме се замисляли за националността си. Наслаждавахме се на това да правим музика заедно. И това продължава да е така. Затова започнах френско-руския фестивал, но сега той е подложен на критики. Какъв срам. И искат аз да изляза в позиция за мир! Вярвам, че този фестивал може да постигне повече в изграждането на мостове, отколкото политическите думи“, казва Сохиев.

Туган Сохиев е роден във Владикавказ в Северна Осетия – регион от Северен Кавказ, от който идва и известният диригент Валерий Гергиев. Миналата седмица Гергиев беше уволнен от ръководната си позиция в Мюнхенския филхармоничен оркестър с решение на кмета на баварската столица Дитер Райтер. Причината за отстраняването на един от най-близките съмишленици на Владимир Путин в руските културни среди беше отказът му да осъди военната офанзива на Русия в Украйна.

Валерий Гергиев беше уволнен от Мюнхенската филхармония заради отказ да осъди войната в Украйна

Сохиев е един от последните студенти на диригента Иля Мусин. През 2005 г. става гост-диригент и музикален консултант на френския оркестър в Тулуза, а три години по-късно вече е негов музикален директор.

Сохиев е назначен от „Болшой театър“ в Москва през 2014 г., след като е привлечен като част от действия за подобряване имиджа на театъра. Носител е на наградата на Съюза на френските критици след негово изпълнение в Париж.

В публикацията си Сохиев казва, че е „принуден да направи избор“ и да подкрепи „една културна традиция пред друга“, което за него е неприемливо.

"От мен се иска да избера една културна традиция вместо друга. От мен се иска да избера един артист пред друг. От мен се иска да избера един певец вместо друг. Скоро ще бъда помолен да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович, Бетовен, Брамс, Дебюси. Това вече се случва в Полша - европейска страна, където руската музика е забранена. Не мога да бъда свидетел как мои колеги, художници, певци, танцьори и режисьори са заплашвани, третирани неуважително и стават жертви на така наречената „cancel култура“, коментира диригентът.

"На нас, музикантите, е даден изключителен шанс и мисия да поддържаме добросърдечността и уважението между хората, като свирим и интерпретираме тези велики композитори. Ние, музикантите, сме тук, за да напомняме чрез музиката на Шостакович за ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да използват нас и музиката ни за обединяване на нациите и на хората, ние сме разделени", пише още Сохиев.

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика вълна от реакции и в света на изкуството. Редица руски прожекции и представления бяха отменени в театри и кино фестивали в различни градове по целия свят.

"Решението ми потвърждава, че съм голям късметлия, че познавам артисти от Болшой театър и музиканти от Тулузкия оркестър. За мен е привилегия да правя музика с всички прекрасни артисти от тези две институции и винаги ще ги подкрепям като музикант", пише Туган Сохиев.


Дарина Такова: Тези, които изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024