Соня Йончева опита да заеме позиция за Украйна - но без да осъжда действията на Путин Снимка: © Getty Images

Оперната певица Соня Йончева опита да осъди войната в Украйна с коментар във Facebook, но отказът й да назове Владимир Путин като причинител на военната агресия доведе до негативна реакция и множество критики по неин адрес.

"Аз не съм нито рускиня, нито украинка. Родена съм в България и съм славянка. Като такава осъждам войната, която изправя братя и сестри - славяни - едни срещу други! Моята държава е изстрадала много войни и последствията от тях. Членове на семейството ми са починали в тези войни, оставяйки поколения разтърсени и тъжни. Няма причина, която е достатъчно важна, за да се убиват хора," пише още тя.

Йончева заявява, че "като гражданин на Швейцария и България" се противопоставян на войната в Украйна и се обявява за "обединени народи, умове, артисти по целия свят".

Позицията й събра хиляди реакции, но бе посрещната и с вълна от въпроси и критични коментари. Повечето от тях обаче бързо биват изтрити, а авторите им - блокирани.

Видимите коментари са позитивно настроени към изявлението на Йончева, но остават и няколко, които повдигат темата за ролята на Русия:

"Не е достатъчно да осъдим войната. Това бе политиката на Швейцария до вчера и продължава да бъде тази на г-жа Анна Нетребко. Време е да осъдим господин Путин," пише Гери ван дер Слюс - датски и швейцарски гражданин, женен за българка. "Той може също да е славянин, но това не е от значение. Време е и да се застане зад украинския народ. Цената може да е никога повече да нямате изпълнения в Москва или Санкт Петербург, но това е достойна жертва."

Първият заместник-главен редактор на "Сега" Мария Стойкова бе сред хората, чийто достъп до профила на Йончева бе прекъснат, след като прави забележка "славата е и отговорност".

"Йончева се изказа в стилистиката на конкурс за Мис Вселена. "Не съм украинка, не съм рускиня, моите прадеди са воювали повече. Нека да има мир". Г-жата не е схванала, че сега или си за Путин, или си против. Няма друг път. Дори Швейцария, чиято гражданка Йончева изтъква, че е, наруши неутралитета си.", пише Стойкова.

"Попаднах тази вечер на документален филм за Хърби Хенкок," продължава още тя. "Поднасяше в Хирошима венец на жертвите. И го обясни ясно - благодарение на будизма, разбрах, че на първо място съм човек. И после творец. Соня Йончева направи в Метрополитън забележителна Флория Тоска, която се бори за свободата на любимия си и отказва да направи сделка с мъчителя му. Каква заблуда! Соня Йончева, и Вашата работа иска характер! С триене в нета не става."

Само преди няколко дни друга оперна звезда - Дарина Такова зае категорична позиция срещу политиката на Путин и призова да не се бърка "Путин с Пушкин":

"Днес тези, които от години изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура и изкуство и стават посланици на действията на Путин. Освен ако не се отрекат от тях. Войната е най-грозното нещо, на което човекът е способен и тя никога, никога, никога не започва от онези, които бранят родината си, тя започва винаги от агресор, който иска да наложи интересите си. " заяви тя.

Дарина Такова: Тези, които изразяват пропутинистка ориентация, спират да бъдат посланици на руската култура

Руското сопрано Анна Нетребко и тенорът Юсуф Ейвазов трябваше да отменят свои концерти поради случващото се в Украйна и също направиха умерен коментар по темата, в който определиха войната като "ужасна трагедия", но не посочиха виновници. В неделя "Метрополитън опера" в Ню Йорк обяви, че прекъсва работата си с руските артисти, които подкрепят Путин или са подкрепяни от него. Дори и в новината да не бяха посочени имена, Нетребко е в челото на списъка, посочват от NPR.

"Многократно съм публикувала материали за Гергиев, Мацуев, Нетребко с възхита към таланта им. Вчера излезе изявлението на Нетребко по повод войната. Натъжавало я, но не можело светът да изисква от артисти и публични личности да се месят в политиката и да се отричат от родината си. Разликата е очевидна. Това не е просто политика, това е война. И никой не иска да се отричат от родината си, а от действията на един военен престъпник, който въвлича родината им във война.", коментира ситуацията Дарина Такова.

Валерий Гергиев беше уволнен от Мюнхенската филхармония заради отказ да осъди войната в Украйна

Поради близката връзка с Путин, Валери Гергиев също се оказа изключен от предстоящите концерти на Виенската филхармония в Ню Йорк, а същата санкция бе наложена и на пианиста Денис Мацуев.

През миналата година Соня Йончева спечели приза "Певица на годината" на престижните награди за класическа музика "Опус класик" - европейският еквавилент на американските награди "Грами". Утвърдено име по световните оперни сцени е, като е имала изпълнения в "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Роял Опера Хаус" в Лондон, Баварската, Берлинската и Виенската държавни опери и Операта на Париж. През 2021 настинка ѝ попречи да дебютира в Болшой театър.

Ето и пълната ѝ публикация:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024